Karamelizirani paradajz s jajima

Jedan od mojih apsolutno najdražih ljetnih doručaka je karamelizirani paradajz s jajima.

Jednostavnih sastojaka, a ima ga smisla praviti samo u sezoni zrelih vrtnih paradajza, ovaj doručak je jedno od onih jela za koja kažemo da je cjelina više od zbroja dijelova jer je sočan, zamaman, kremast i pun umamija – a također proteina pa stoga opskrbljuje energijom koja se polako prazni i bez napora traje do ručka.

Potrebno (1 porcija):
zreli domaći paradajz, onakav koji miriše sam od sebe
2 jaja
ulje
sol, papar
za posluživanje nije potrebno ništa, pa je u tom slučaju prikladan i za keto, ali možete ga poslužiti uz meki kruh po izboru, tost ili preko kuhane riže

Postupak:
Prikupite sastojke, umutite jaja i ostavite sa strane. Narežite paradajz poprijeko (ne uzduž ploda nego horizontalno) na kriške debele oko centimetar. Važno je narezati paradajz poprijeko da biste ga mogli okretati jer tako će mesnati središnji dio omogućiti da kriške u pečenju zadrže strukturu. Nije potrebno obrezati gornji dio gdje je bila peteljka jer će taj čvršći dio pomoći u pečenju, a kasnije ga lako bacite ako ostane tvrd.
U prikladnoj tavi zagrijte ulje (dobru žlicu, pa možda i malo više, ovisno o tavi) na srednjoj vatri i tek kad je vruće spustite u njega narezani paradajz.
Ne dirajte i ne naguravajte paradajz! Pustite da se s prve strane prži na srednjoj vatri nekoliko minuta, da voda ispari, a okusi se koncentriraju i šećer iz paradaza karamelizira na površini kriške.

Nježno okrenite kriške koristeći lopaticu ili dvije vilice. Površina bi trebala biti zapečena i kliziti po tavi, pa zatim i drugoj strani dozvolite da se lijepo zapeče. Kad ste zadovoljni bojom, okrenite po potrebi manje pečenu stranu prema dolje, provjerite ima li dovoljno ulja (pa dodajte malo ako treba) i zatim oko kriški ulijte umućena jaja.
Naginjanjem tave ili gurkanjem špatulom ili vilicom rasporedite jaja, a zatim pokrijte tavu poklopcem i pustite da se jaja ispeku u pari za što će trebati nekoliko minuta u kojima narežite kruh ili prostite stol, a zatim…

poslužite!

paradajz s jajima_posluženoPrekrasnih boja, snažnog mirisa karameliziranoj paradajza i divne teksture jaja koja su odozdo čvrsta i karamelizirana, a odozgo meka i kremasta – ovo je jelo za mene ljeto u tavi.

paradajz s jajima_posluženo2Danas sam ih poslužila sa domaćim kruhom sa bučinim brašnom, ali prekrasno je i preko svježe kuhane bijele riže (kao oyakodon). Na vama je koliko tvrdo ćete dozvoliti da se ispeku jaja i koliko ćete ulja dodati da se prožme divnim okusom pečene rajčice, no mekša tekstura jaja sa više ulja daje i više okusa.

paradajz s jajima_zalogajOvo je također jelo koje se soli (i papri, po želji) tek na stolu, a ne tijekom pripreme, jer bi posoljeni paradajz izgubio previše vode prebrzo, a posoljena jaja prečvrsto se zgrušala, i zato na kraju, prije nego zabodete vilicu u ovo kremasto savršenstvo posolite i popaprite po želji.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese and German language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj