Keksi od zobenih pahuljica

Od svih slatkiša najviše volim kekse, a od svih keksa najviše volim one sa zobenim pahuljicama. Nježno zaslađeni, mirisni, vrlo hrskavi i savršeni za umakanje u popodnevnu kavu ili čaj – ovi su jednostavni i slasni keksići stvoreni za uživanje u postojanju, bilo da sebi pružate priliku za mali predah ili se družite u velikoj grupi.

Potrebno (25 keksića promjera 5.5cm):
75g brašna
prstohvat soli
1/4 žličice praška za pecivo
115g sitnih zobenih pahuljica
65g maslaca ili margarina
40g šećera
2-3 žlice mlijeka (oko 30-40ml)

Postupak:
Stavite pećnicu da se grije na 200°C.
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, zobene pahuljice, prašak za pecivo i šećer. Dodajte maslac ili margarin i rukama ga utrljajte u suhu smjesu da ne ostane većih komadića maslaca i da sve nalikuje sipkoj smjesi za mrvljenac (crumble).
Na kraju dodajte mlijeko, žlicu po žlicu, i oblikujte kuglu tijesta. Nije potrebno mijesiti, samo nekoliko puta prekolopiti da se sve spoju u kuglu i ne bude više sipko. Vrlo je važno da koristite sitne zobene pahuljice jer će krupne biti nemoguće oblikovati u povezano tijesto i izrezati u lijepe kekse.
Razvaljajte na pobrašnjenoj površini (nekad je najlakše to učiniti između dva papira za pečenje) na debljinu oko 3 mm i izrežite oblikom za keksiće ili nožem (ali ne na silikonskom podlošku!). Krajeve koji su ostali stisnite ponovo u kuglu, razvaljajte i izrežite u još keksića.

 

Izrezane keksiće složite na neljepljivi pleh (kao ovaj iz IKEE) ili na obični pleh (namazan ili prekriven papirom za pečenje) i pecite u pećnici na 200°C 9 minuta.

Keksi od zobenih_prijeAko vam nisu svi keksi stali na prvi pleh pa pečete drugi dio na vrućem plehu s kojeg ste maločas skinuli prvu “turu” smanjite vrijeme pečenja na 7 i pol do 8 minuta, da ne potamne previše odozdo.
Pečene kekse izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki i zatim…

poslužite!

Keksi od zobenih_posluzeniOvi su keksići vrlo ukusni topli, kako se hlade postaju sve hrskaviji, a nakon što su se sasvim ohladili možete ih spremiti u kutiju za kekse i držati na sobnoj temperaturi nekoliko dana dok ih ne pogrickate.

Keksi od zobenih_zalogajOsim ovakvi “goli” mogu se poslužiti i uz čokoladni namaz, kikiriki ili kokosov maslac ili čak zdjelicu rastopljene čokolade za umakanje (ili ganaš sa zobenim vrhnjem). Tanki i sasvim razumno slatki, sa oko 44 kcl po komadu (ako ste ih doista iz smjese izrezali 25) izvrsni su za zalogajčić da lakše dočekate večeru, a dovoljno su čvrsti da ih bez brige ubacite u vrećicu i nosite u torbi.

Keksi od zobenih_namakanjeIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako su vama uspjeli 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s