Lazanje sa povrćem i sojinim komadićima

Ja obožavam lazanje i do sad sam ih uvijek radila na klasičan način, s gustim umakom od mljevenog mesa i sa mnogo ribanog sira, no u zadnje vrijeme pokušavam pronaći i bezmesnu varijantu koja neće sjedati na želudac poput cigle, a opet da bude nešto slasno, bogato kompleksnim umami notama.

No, nije to lako osmisliti jer zdrave lazanje obično imaju okus kao… pa, ono … zdrave lazanje.

Ovaj vikend dobila sam na poklon krasan set malenog emajliranog posuđa; tavu, zdjelicu, plehić za pečenje i od puste radosti nad tim nenadano stečenim blagom odlučila sam ih sve odjednom uposliti. Kako bolje nego praveći legendarne lazanje?

Potrebno (za dva obroka, ali vrlo se lako udvo- ili višestruči):
5 listova lazanja koje se ne kuhaju
kap ulja za kalup

Bešamel:
1 žlica ulja
1 puna žlica brašna
100 ml mlijeka po želji (običnog ili sojinog)
100-150 ml vode
začini: sol, svježe narbani muškatni oraščić

Umak:
žličica ulja
pola glavice luka, usitnjeno
1 češanj češnjaka
komad mrkve, veličine kažiprsta, usitnjen na male kockice
1 rebro celera, usitnjeno na male kockice
20 g sojinih ljuskica (tvp)
2 veća šampinjona
pola konzerve rezane rajčice.
200 ml temeljca – bilo domaćeg ili od pola kocke bujona otopljene u vrućoj vodi
začini: 1 žlica miso paste, 2 žlice paste od rajčice, sol, papar, tucana paprika po želji (ako volite pikantno)

30-50 g ribanog sira, najbolje neki koji se lijepo topi, ali ima i dosta proteina, ne samo masnoće- poput crvenog čedara iz Lidla (ali može i biljni ako želite da recept bude veganski)

Postupak:
Pripremite pleh za pečenje, prikupite sastojke, učistite ih i usitnite.
Na tavi ugrijte ulje i popržite kratko luk da omekša (minutu do dvije), a zatim dodajte usitnjeni češnjak i sve ostale sastojke (povrće, sojine ljuskice, začine)romiješajte, prelijte temeljcem i kuhajte na srednjoj vatri desetak minuta (još uvijek treba ostati mokro – kao na slikama – da bi bilo dovoljno umaka da se lijepo skuhaju suhi listovi lazanje dok se bude pekla).
U međuvremenu uključite pećnicu da se grije na 180°C, a u maloj posudici ugrijte ulje i brašno pa napravite svijetlu zapršku (brašno neka se poprži i dobije lijep miris), a zatim uz stalno miješanje ulijte hladno mlijeko i vodu pa kuhajte da se bešamel zgusne (prvo ulijte 100 ml vode pa ako vam se učini da je umak pregust malo ga razrijedite). U zgusnuti bešamel (za što će trebati samo nekoliko minuta) dodajte muškatni orašac i sol, a kad ga maknete s vatre u njemu otopite dvije trećine ribanog sira (treću trećinu ostavite za vrh)
Složite lazanje: na dno namazanog kalupa stavite list lazanje, prekrijte ga sa četvrtinom povrtnog umaka i nakapajte sa malo bešamela. Na to složite sljedeći list, pa sljedeći sloj umaka, i tako sve dok ne potrošite sav upovrtni umak i za vrh vam ostane list lazanje i sav preostali bešamel (oko 1/3 ukupne količine bešamela neka ostane za vrh).
Pospite ostatkom ribanog sira, a zatim pokrijte komadom alu-folije pa stavite u pećnicu i pecite 15 minuta na 180°C.

 

Nakon isteka 15 minuta skinite foliju i pecite još 10 minuta da se korica lijepo zažari (ako je potrebno pojačajte gornji grijač ili uključite ventilator – ovisno o vašoj pećnici).
Pečenu, zlaćanu lazanju izvadite iz pećnice i ohladite koliko možete izdržati, a zatim…

poslužite!

dav

Ja sam lazanje na slikama rezala nakon 15 minuta hlađenja i bile su sočne i lijepo se rezale, a drugu polovicu sam sačuvala sutradan za ručak i ta je – naravno – bila još ljepše povezana, kao nacrtana.

Okus ovih lazanja je predivno slastan; umami iz rajčica, gljiva, miso paste i mješavine aromatika (luk, češnjak, celer) vrlo je bogat i čini ove lazanje jednim pravim bogatstvom okusa, u kojem doista ništa ne nedostaje.

dav

A uz hladno pivce sljub je savršen i ljubav potpuna!

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s