Engleski puding (s višnjama) u uređaju za sporo kuhanje i na pari

Nisam do sad skuhala engleski puding ne zato što je posebno kompliciran (jer nije!) ili jer zahtijeva egzotične sastojke (jer ne zahtijeva!) nego zato što mi je naprosto strašna pomisao na slatkiše tako bogate da se sastoje od jednakih količina masnoće, šećera i brašna.

Zapravo ne znam kako si unutra opravdavam tu diskriminaciju, kad s druge strane obožavam baklavu.

I tako se jutro danas odigralo s gostima na kavi i listanjem kroz kuharicu (Hamlyn 200 slow cooker recipes – obožavam ove male živopisne kuharice!) i tamo sam našla zanimljiv receptić za engleski puding skuhan u uređaju za sporo kuhanje. Isprobavši veličinu svojih kalupa saznala sam da ne stanu sva četiri u posudu uređaja za sporo kuhanje pa sam odlučila ovaj eksperiment učiniti dvostrukim: pretvoriti tradicionalni recept u recept bez jaja dok ga prilagođavam dostupnim sastojcima i isprobati kako će se ista smjesa skuhati na dva načina; u sporom kuhalu i na pari.

Potrebno (4 mala, vrlo bogata kolača):
višnje iz alkohola ili iz kompota – dovoljno da obložite dno kalupa

50 g margarina (po potrebi veganski, pa će cijeli recept biti veganski)
50 g šećera
50 g glatkog brašna
3/4 žličice praška za pecivo
prstohvat morske soli
1 žlica nezaslađenog kakao praha
1/2 žličice mješavine 5 začina (5 spice)
1 laneno jaje (1 žlica mljevenog lana i 3 žlice vode)

Postupak:
Prikupite sve sastojke i opremu (metalne kalupe*, kuhalo, aluminijsku foliju). Upalite uređaj za sporo kuhanje da se grije na višu temperaturu.
Izmiješajte lan i vodu u maloj posudi i ostavite sa strane 10 minuta da se izgelira.
Namažite kalupe – to se može odlično učiniti korištenjem omora od margarina. Na dno kalupa stavite kružić papira ze pečenje, nemojte izostaviti ovaj papirić jer uvelike olakšava vađenje gotovog kolača iz kalupa.
U namaštene kalupe rasporedite višnje (s košticama ili bez, samo ako koristite one s košticama upozorite jelce prije nego prionu).
Ostale sastojke istucite žlicom ili vilicom u gusto tijesto. Ja sam to učinila vilicom, tako da sam prvo izmiješala sve osim lanenog jajeta, a zatim i njega dodala i pomiješala sve zajedno. Dobiti ćete gusto, masno i ljepljivo tijesto koje će prekrasno mirisati na mješavinu 5 začina.

Rasporedite po četvrtinu smjese na pripremljene višnje. Namočenim prstima poravnajte površinu i stisnite je nježno na višnje, nije potrebno gurati do dna.
Napunjene kalupe pokrijte alu-folijom i savijte preko ruba pokušavajući je zadržati dosta visoko uz rub, da ne ulazi voda po njoj u kolač.

Kuhanje u sporom kuhalu: na dno kuhala stavite presavijeni komad papirnatog ubrusa, pa na to spustite metalne kalupe (da ne grebu kuhalo), a okolo uspite vruće vode dovoljno da dođe do pola visine kalupa. Poklopite i kuhajte 1,5 sat na visokoj temperaturi.

Kuhanje na pari: spustite kalupe u pripremljenu posudu za kuhanje na pari (ako nemate ovakvu kao ja tu u receptu za mafine s paremafine s pare ima i nekoliko “uradi sam” verzija) i kad voda zavrije smanjite na najmanji plamen koji još uvijek održava ključanje i kuhajte 1 sat.

Nakon isteka vremena izvadite oprezno kalupić iz posude, odmotajte pa bocnite čačkalicom da vidite da li je puding kuhan. Biti će gladak, dignut i aromatičan, a čačkalica će izaći iz kolača bez sirovog tijesta. Ako dodirnete vrh pudinga biti će suh i elastičan.

Poslužite!

puding s visnjama u slow cookeru_posluzenoKuhane pudinge možete poslužite vruće, mlake ili hladne – same ili prelivene umakom poput ove veganske kreme od vanilije koju sam za ovu priliku skuhala po receptu mog omiljenog veganskog blogera/youtubera The Easy Vegan (originalni recept na blogu ili pogledajte video).

Rezultati:

Moram priznati da je ovo jedan od najukusnijih kolača koje sam ikad probala. Snažno je čokoladan, sočan, topi se u ustima. Ne izgleda veliko, ali savršena je porcija u terminima slasti i također kao kruna svečanijeg obroka, kad ga treba savladati na već puni želudac.

This slideshow requires JavaScript.

Razlika u teksturi kolača kuhanog na pari naspram kuhanog u sporom kuhalu je vrlo suptilna, s tim da je tekstura kolača kuhanog u sporom kuhalu (=niža temperatura) je malo kompaktnija od onih kuhanih na pari, ali oba su jednako ukusna, sočna i stvarno vrlo jednostavna za pripremu.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*ako nemate metalne kalupe može druge vatrostalne, no druga vrsta može produžiti vrijeme pripreme pa svakako probajte kolačiće čačkalicom da su kuhani prije nego ih izvadite.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s