Čips od škampa

Kad smo buraz i ja bili mali u nekom trenutku preko ljeta uvijek bi nas na nekoliko dana posjetili tatini rođaci česi na proputovanju kroz Zagreb na putu prema moru. Tijekom tih gostovanja iz tuđine upoznali smo i isprobali cijeli niz sjajnih jela koje nismo prije probali, od konzervi s nepoznatim naslovima punjenih usoljenim mesima i prekrasnih čudnovatih sireva do predivnih minijaturnih ručno izrađenih kolačića od prhkog tijesta punjenih domaćim pekmezom od šljive – koji je tatina nezaustavljiva sestrična izrađivala u našoj obiteljskoj kuhinji. Bilo je tamo lijevanih kolača neizgovorivih imena i zapečenih komada mesa umotanih u špek i gratiniranih sa posebnim umakom, ali najveća sreća – potpuna i savršena razdragavajuća sreća – bili su sićušni suhi tvrdi tunelići koji su sličili makaronima, ali kad bi ih se ubacilo u vruće ulje neobjašnjivo i prekrasno su narasli i pretvorili se u hrskave i slasne kolutiće flipsa, baš kao iz dućana!

Ali ne domaćeg dućana, jer se u njima nikad nisu pojavili.

Današnji recept tehnički nije recept već je tutorijal o tome kako pripremiti gotovi čips od škampa, takozvane “prawn crackers” ili krekere od kozica. Donosim ovaj tutorijal jer sam konačno uspjela pronaći te mistične i magične komadiće djetinjstva koji se spušteni u vruće ulje pretvaraju u prekrasni, ogromni, slasni čips!

U azijskom dućanu u agrebu, Asia store na Ilici, pronašla sam kutiju na slikama. Krekeri unutra su tanke pločice škroba, aromatizirane kozicama i dopunjene dozom MSGa. U posvemašnjem oduševljenju otvorila sam ih i odmah za njih pronašla savršenu posudu za čuvanje u koju sam ih smjestila – jer moraju biti na suhom da ne povuku vlagu – i preporučujem da isto učinite i vi kad otvorite svoju kutiju. Priprema je, naravno, vrlo jednostavna – a uz ove sličice posve ćete se u to uvjeriti.

Potrebno:
sirovi krekeri od škampa
ulje za prženje

Postupak:
Pripremite sito ili košaricu ispunjenu papirom za cijeđenje.

 

Pripremite ulje za prženje. Ja svoje nakon korištenja procijedim i ulijem u staklenku koja se može čvrsto zatvoriti koju čuvam na dnu hladnjaka do sljedeće upotrebe pa je ovo sad izašlo iz hladnjaka i zatim je u tavi koja dobro zadržava toplinu ugrijano do temperature prženja (oko 180°C mjereno kontaktnim termometrom ili ovako zaronite vrh štapića ili kuhače u ulje i ako se odmah uz njega počnu dizati mjehurići u neprekinutom nizu, spremno je). Držite temperaturu stabilno na srednjoj, ne prevrućoj temperaturi, ništa ne smije prskati niti čips smije potamniti u pečenju.
Suhi kreker (koji izgleda kao stakleni listić) spustite u ulje.
Chips od skampa_krekerSpušteni listić odmah će se zapjeniti sa strane i zatim brzo napuhati i narasti na veličinu 3-4 puta veću od originalne.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Koristeći štapiće, dvije vilice ili drugu grabilicu s kojom ste spretni odmah preokrenite čips i čim se potpuno raširio i posvuda pobijelio izvadite ga iz ulja na papir.
Cijeli postupak prženja traje samo nekoliko sekundi!
Nastavite pržiti ostale krekere koje ste pripremili, po jedan ili najviše dva odjednom, jer je u brzini kojom se prže nemoguće paziti na više komada.

Chips od skampa_przenoKad ste ispržili sve krekere koje ste namjerili (a pazite, vrlo je lako proždrijeti cijelu hrpu odjednom pa ih je bolje napraviti manje, kao i zbog toga što ne mogu stajati prženi i priprema se samo onoliko koliko možete odjednom pojesti)…

poslužite!

Chips od skampa_przeniKako je ovaj čips od škampa danas bio krunski dragulj trpeze naše male obitelji ja sam u to ime pripremila uz njih prženu rižu, uz koju se tradicionalno poslužuju. Meka i mirisna riža, ljuto začinjena i sa umami notama odabranih dodataka bila je idealno platno za ove hrskave zalogajčiće.

Chips od skampa_posluzenoNježnog su, nenametljivog okusa, i predivno, bogato hrskavi, a ako ih ispržite kao što je opisano i ocijedite nakon prženja neće biti masni niti će im trebati ikakav dodatak u smislu soli ili začina. Nakon svih tih godina ponovo sam osjetila ono isto oduševljenje kao kad je Alenka u našoj staroj kuhinji izvodila češke čarolije – a danas sam ja bila čarobnica mojem djetetu koje me je širokih očiju oduševljeno promatralo.

Chips od skampa_porcijaIsprobajte i vi! Oduševite se i dodajte ovu tehniku srijedom u svoj arsenal čarolija 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s