Mala focaccia

Ja ne znam kak’ vi, ali ja sam, pogotovo u vremenima stresa, veliki ljubitelj domaćih kruhova i peciva.

Nije čak da moram pojesti mnogo, ali miris svježe pečenih ugljikohidrata predivno je utješan, a još ako je odabrani kruščić masan i aromatiziran dodatkom krupne soli, ružmarina i sušenih rajčica čuvanih u ulju to je iskustvo totalne dekontaminacije od naporne svakodnevice.

Focaccia (čita se fokača) je savršeni primjerak takvog jednostavnog, a čarobnog zalogaja.

Potrebno (za jednu malu fokaču, 20x20cm, ali recept možete jednostavno povećati za bilo koju veličinu):

1 žličica kvasca
150 g brašna (ovdje je dio integralnog, ali može i sve bijelo)
115g vode (to je hidracija 75% = vrlo ljepljivo tijesto)
žlica dobrog maslinovog ulja
prstohvat soli (2g)

Dodaci:
prstohvat krupne soli za posipanje
2-3 sušene rajčice iz ulja zajedno sa 1-2 žlice ulja u kojem su čuvane
grančica svježeg ružmarina ili puna žlica usitnjenih suhih iglica

Postupak:
Na mojim slikama postupak započinje sa malo domaćeg kvasa za kruh (50% hidracije) koji se skrivao u mom hladnjaku pa ako i vi imate sličan kvas za potrošiti izvažite ga pa oduzmite pola težine od brašna i pola od vode i nastavite normalno s postupkom miješenja. Ako ne, donji recept je za fokaču sa običnim suhim kvascem.
Priprema tijesta je vrlo jednostavna. Kvasac rastopite u vodi, dodajte brašno i ulje i kad ste već malo pomiješali sastojke dodajte i sol. Tijesto će biti vrlo mekano i nećete ga moći mijesiti pa ga možete prema odabiru izmijesiti u stajaćem mikseru ili kao ja ovdje, tući žustro žlicom ili kuhačom oko 10 minuta da se razvije gluten. S obzirom da sam ja koristila kvas, koji već zbog duge fermentacije ima snažne glutenske veze, moje je tučenje tijesta bilo kraće, a sa većim količinama tijesta takvo miješenje kuhačom može prerasti u pravu tjelovježbu (ako niste nikad probali toplo preporučam, čovjek odmah više cijeni moderna dostignuća poput pekača za kruh ili samostojećeg miksera).
Tijesto ostavite da se diže oko 1 sat na toplom mjestu, pokriveno tanjurom ili poklopcem.
Nakon sat vremena žlicom ili nauljenim rukama istucite tijesto da splasne, pa ga nekoliko puta preklopite – povucite od ruba pa prebacite gore prema sredini sa svih strana, primijetiti ćete da je postalo vrlo elastično! – a zatim premjestite u nauljeni kalup okrećući “šavove” tijesta prema dolje. Malo poravnajte (zbog elastičnosti glutena neće se dati odmah razvući u cijeli kalup), pa ostavite da se diže narednih 45 minuta do sat vremena na toplom mjestu, pokriveno.
Na kraju drugog dizanja tijesto bi trebalo biti vrlo rahlo i pjenasto ispunjavati cijeli kalup 20×20 cm. Izbockajte ga prstima (to je postupak usidravanja – docking kao kad pečete prazno tijesto za pitu da se ne bi napuhnulo), utaknite u rupe komadiće suhe rajčice iz ulja, namrvite ružmarin, i prelijte sa još ulja i posolite – a zatim upalite pećnicu i dok se pećnica grije na 200 stupnjeva neka vaša pripremljena fokača stoji pokrivena sa strane (to će biti 10-15 minuta).

 

U potpuno zagrijanu pećnicu stavite peći fokaču i pecite je dok ne bude lijepo dignuta, mirisna, lagano zlatna i odvojena od rubova kalupa – što je kod mene bilo za 15 minuta.

Ohladite na rešetki, onoliko koliko možete izdržati – pa navalite!

mala focaccia_posluzenoOvaj je kruh izvrstan i vruć i topao i hladan, a može se jesti sam kao pecivo, umakati u umake ili rezati i puniti kao sendvič.

mala focaccia_naslovnaDodatak sušenih rajčica daje mu snažni umami okus, a maslinovo ulje izvrstan je medij koji taj dojam pojačava. Ružmarin vas mirisom prenosi instantno u neka druga, mediteranska, mjesta opuštenosti i tempa prilagođenog jednostavnijim vremenima i putenim užicima.

mala focaccia_rupiceUžicima poput hedonističkog prepuštanja slasnom zalogaju i dobrom društvu. Isprobajte ga i vi! Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s