Mrvljenac od jabuke i maline

Jedan od najukusnilijih – ali i najjednostavnjih! – načina da uživate u obilju zrelog ljetnog voća u vrijeme kad je na vrhuncu zrelosti, a i najjeftinije jest voćni mrvljenac.

Mrvljenac smo već kuhali ovdje na Porciji, u ljeto 2016. i to brzim postupkom u mikrovalnoj, no kad imate vremena čekati, i kad želite više od jedne porcije, možda čak i zato jer ste se odjednom našli u posjedu cijele pregršti zrelog voća koje treba hitno potrošiti ovaj današnji recept biti će baš za vas.

Voću, naravno, ne treba puno pripreme kad je zrelo i slatko, a uz izvrsni savjet majstora sa Chefsteps možete isprobati i varijaciju mrvica koju još nismo isprobali skupa, a koja je slasna i još nešto zanimljivo: bezglutenska! Klasični “streusel” ili mrvice (originalni prijevod njemačke riječi streuen je “rasipano, razbacano”) sastoji se od jednakih omjera brašna, zobenih pahuljica, maslaca i šećera (uz prstohvat soli, koja okuse čini izraženijima). Imajući to na umu možete bez puno preračunavanja uvijek proizvesti onoliko mrvica koliko želite, za deblji ili tanji sloj, na velikoj ili maloj porciji voća, i nakon oko pola sata u pećnici imati fantastičan desert ili doručak – ovisno poslužite li zapečeno blago uz sladoled ili porciju jogurta.

Potrebno (2 pojedinačne porcije, promjer posudica 14cm):
1 jabuka, usitnjena na komadiće (nije potrebno guliti)
oko 100 g svježih malina
prstohvat soli
1 žlica šećera
1 žlica kukuruznog škroba

Mrvice:
20 g maslaca (ili margarina ili krutog kokosovog ulja)
20 g mljevenih badema
20 g sitnih zobenih pahuljica
20 g šećera (bijelog ili svijetlog smeđeg)
prstohvat soli

Postupak:
Prikupite namirnice, namažite odabrane posudice, upalite pećnicu da se grije na 160°C.
Voće stavite u zdjelicu, dodajte šećer, sol i škrob i pomiješajte da se sve pokrije. Dok se voće bude raspadalo na vrućini pećnice i puštalo sok kukuruzni škrob će tu ukusnu poplavu pretvarati u slasnu kremu. Kao što smo već spomenuli kad smo kuhali sojine komadiće u umaku od naranče kukuruzni škrob se zgušnjava na 90°C pa će tek potkraj pečenja postati gust i proziran, što će vam dati do znanja da je priprema završena.
Pripremljeno voće rasporedite u namaštene zdjelice pa pripemite mrvice.

Mrvice pripremite tako da sve sastojke stavite u zdjelicu i zatim uz pomoć vilice ili rukama utrljate odabranu masnoću u ostale sastojke.
Istresite mrvice na voće, pritiskajući neke dijelove u grudice, a ruge samo usipajte između voća – želite različite teksture koje će neke prilikom pečenja dati lijepe hrskave dijelove, a neke se ušuljati među voće i napiti slasnog soka.
mrvljenac od jabuke i maline_mrvicePripremljene posudice napunjene voćem i mrvicama stavite peći u zagrijanu pećnicu na 160°C oko 30-35 minuta (ovisi o odabranim posudicama i ukupnoj količini).
Znati ćete da je “kolač” pečen kad je površina mirisna i hrskava, a između mrvica vidite da je voće pustilo sok i prokuhalo, s tim da je ukuhani sok sjajan, gladak i proziran.
Izvadite iz pećnice, ohladite 15-ak minuta (jer je ovo voćna lava kad je vruće!), a za to vrijeme pripremite malo tučenog vrhnja, jogurt ili sladoled i zatim…

Poslužite!

mrvljenac od jabuke i maline_posluzenoMrvice mirišu kao svježe pečeni keksi, a slasno gusto voće ispod prekrasni je kremasti dodatak za hrskavost mrvica. Hladni dodatak tučenog vrhnja ili sladoleda savršeni je pratioc, osvježavajuć – a također ne pretjerano bogat.

mrvljenac od jabuke i maline_zalogajOva moja mala porcija od 100 g jabuke i 100 g malina idealno mi je poslužila da potrošim ostatke voća, ali isti postupak možete iskoristiti sa bilo kojim zrelim voćem koje se zatekne u vašoj kući; možda dvije zrele breskve ili mješavina nektarine i kupina ili čak ljetne šljive (sa malo više šećera ako su kisele).

mrvljenac od jabuke i maline_kremastoIsprobajte, uživajte i u slast! i javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Mrvljenac od jabuke i maline”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s