Špageti sa slanutkom (i špekom!)

Kad sam bila mala curica moja je baka skupljala recepte iz Vikenda i lijepila ih u malu bilježnicu tvrdih korica da joj ostanu pri ruci za neki trenutak u budućnosti.

Kako je vrijeme prolazilo i novine (i države) se mijenjale u nekom trenutku prestao je izlaziti Vikend, a počela izlaziti Mila, a ja sam bila već dovoljno velika da i sama izrezujem recepte i ljepim ih u bilježnice za budućnost. U nekoj od Mila izašao je i recept za špagete sa slanutkom. Iako originalnog recepta, kao i moje bake, već odavno nema, oboje lako i po želji izvlačim iz sjećanja kad mi se prohtije.

Špageti sa slanutkom prvo su jelo koje me u potpunosti zabezeknulo pokazujući mi da je cjelina mnogo fantastičnija od zbroja sastojaka. U ovom jelu nekoliko jednostavnih svakodnevnih sastojaka udružuje se u slastan umami savez koji začuđuje i sjajnim okusom i predivnom kremastom teksturom koju nikad ne bih predvidjela da ih nisam isprobala.

Potrebno (2 porcije):
150 g špageta po izboru (ja sam kuhala ove 3-minutne, ali bilo koja dugačka tjestenina koja će se obložiti umakom je u redu)
komad dimljenog špeka*
ocijeđeni slanutak iz jedne 400g konzerve ili 100 grama suhog, skuhanog kod kuće
malo ulja
pola srednje glavice luka
1 veći češanj češnjaka
2 dcl vode
začini: sol i papar obavezno, a dimljenu papriku, ljutu, preporučam ako je možete savladati
Opcionalno: listići parmezana za posluživanje*

Postupak:
Prikupite sve sastojke i pripremite ih prije nego počnete kuhati jer jelo će biti spremno za 10-15 minuta, ovisno o brzini kojom se kuha tjestenina koju ste odabrali.
Pristavite vodu za tjesteninu, a u tavi zagrijte malo ulja pa na srednjoj vatri zagrijte na veće komadiće narezan dimljeni špek da ispusti masnoću, ali ne i da postane hrskav. Na masnoću ubacite sitno nasjeckane luk i češnjak pa ih povenite uz miješanje.
Nakon 1-2 minute, kad je luk mekan, a ćešnjak i špek divno mirišu, ubacite u tavu i ocijeđeni slanutak, a zatim ga zalijte vodom i dodajte prstohvat soli, svježe mljevenog papra i navrh noža paprike.
Promiješajte pa pokrijte i ostavite da se sve zagrije i živahno prokuha 5 minuta.
U međuvremenu voda za tjesteninu sigurno je zakuhala i vi ste stavili špagete da kuhaju. Ako ste se požurili pa su špageti već skoro gotovi slobodno ih ocijedite (minutu prije vremena propisanog na ambalaži) i ostavite na strani oko deci vode od kuhanja špageta da dodate na kraju u umak.

 

Nakon što je smjesa slanutka, špeka i lukova veselo krčkala 5 minuta uzmite gnječilicu za krumpir (ili kuhaču) pa izgnječite u posudi otprilike pola količine slanutka, a pola zrna ostavite cijelo. Nakon toga pokrijte umak da se dalje kuha još 5 minuta.
Zgnječeni slanutak ukuhati će se sa vodom i od one jušnate smjese nastati će predivan kremasti umak koji slobodno dovršite s malo sačuvane vode od kuhanja špageta i zatim ugasite vatru i umiješajte kuhanu tjesteninu.
Tjesteninu pomiješanu s umakom pustite da u poklopljenoj posudi odmori dvije minute pa zatim…

Spageti sa slanutkom_posluzeno

Poslužite!

Ovi su špageti slasni, ali ne djeluju masno ni prebogato. Imaju fantastičan, snažan umami okus zaokružen sa notama dima i pecknjem svježe mljevenog papra. Do sad sam ih skuhala mnoštvo puta za sebe tijekom ovih 20+godina, tijekom studija sigurno barem dva puta tjedno – ali također i za goste, prijatelje, djecu i bake – i uvijek su požnjeli uzdahe čuđenja i oduševljenja.

Spageti sa slanutkom_paparKao brzi ručak ili večera izvrsni su i zasitni, ali također i cjenovno pristupačni i odlična podloga uz pivo ili domaću kombuchu, kao na ovim slikama.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Za vegansku verziju preskočite špek u ovoj fazi i dodajte više ukusnog ulja, a na kraju gotovu tjesteninu sa slanutkom posipajte “kokosovim špekom” od sušenih kokosovih kriškica prženih sa začinima i javorovim sirupom. Umjesto parmezana upotrijebite sjeckani prženi kikiriki ili mješavinu blagih orašaca i prehrambenog kvasca.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Špageti sa slanutkom (i špekom!)”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s