Pržena riža – osnove

Pržena riža je prema riži ono što je pohani kruh prema kruhu – fantastičan način da se iskoriste ostaci hrane uz potpuno nov izgled i okus novog obroka! Da bi se bolje upoznali sa tako odličnom idejom u ovoj ćemo tehnici srijedom reći par riječi uvoda pa zatim zajedno skuhati jednu porciju i pol koja će poslužiti kao inspiracija i za vaše rižopržiteljske pothvate.

Sve azijske zemlje u kojima je riža svakodnevno na stolu poznaju pripravu pržene riže i imaju imena za to jelo, od japanskog yakimeshi preko korejskog bokkum-bap do indonežanskog nasi goreng (koji svi doslovno znače pržena riža). Osnovni recept za prženu rižu sastoji se od samo dva sastojka: stare riže i masnoće pogodne za prženje. Riža mora biti stara (a ne svježe kuhana) da bi bila suha, razdvojenih zrna, a masnoća pogodna za prženje je bilo koja sa visokim dimištem bilo to ulje, kokosova mast ili otopljeni špek. Osim hladne riže i nasnoće svi ostali dodaci i začini potpuno su kuharu na volju, a prema odabrenim dodacima za kuhanje će trebati od dvije do desetak minuta za jelo potpuno nova izgleda i spremno za uživanje. Idealni scenario je kad uz hladnu rižu imate još ostataka od prethodnih obroka za potrošiti, možda komadić pečenja ili kuhano povrće koje je bilo prilog no bilo ga je previše… no, ako nema ostataka poslužiti će također i komad narezanog tofua, kobasice, gljiva ili bilo što drugo što se narezano na male komade može brzo omekšati na jakoj vatri.

Potrebno (1 porcija):
hladna riža od prethodnog obroka, najbolje ako je prenoćila u hladnjaku
ulje za prženje
luk – mladi ili glavica
češanj češnjaka
mrkva narezana na manje kockice ili štapiće
60 g miješanog mljevenog mesa
začini: soja sos (ovdje tamni za jaču boju), ulje tostiranog sezama, sambal oelek ili drugi pikantni dodatak (papar, ljuti umak)

za posluživanje: pečeno jaje, pržene sezamove sjemenke, krastavac, rajčica

Postupak:
prikupite sve sastojke koje namjeravate koristiti da vam budu nadohvat ruke jer je priprema vrlo brza.
Usitnite povrće, narežite meso, pripremite tavu i posudu iz koje želite jesti.
Na jakoj vatri ugrijte tavu (ja imam ovu vok tavu, ali može i pravi vok ili obična plitka tava), dodajte ulje i prvo popržite mljeveno meso ako nemate već kuhane ostatke mesa. Ovaj dio je potrebno napraviti na početku pripreme jer svi ostali sastojci se vrlo kratko kuhaju pa kad bi se meso kuhalo zajedno s njima neki od sastojaka uvijek bi se prekuhali.
Izvadite prženo meso sa strane i ako treba u tavu dodajte još malo masnoće na kojoj brzo popržite luk, češnjak i mrkvu uz stalno miješanje. Sitni komadići brzo će omekšati pa ih nemojte ostaviti same već brzo miješajte minutu do dvije, a zatim dodajte rižu. Miješajte da se riža ugrije i zrna oblože masnoćom, a zatim dodajte začine i prženo meso (ili tofu ili gljive ili tempeh ili čak razmućeno jaje) pa kratko ugrijte sve zajedno, neprestano miješajući. Svi će sastojci biti sipki, obloženi uljem i začinima i vaša kuhinja biti će puna mirisa.

 

Vruću prženu rižu stavite u odabranu posudu za posluživanje pa uz nju dodajte kakav ukras: tostirani sezam, narezano svježe povrće, kimchi ili jaje “na oko” i…

Poslužite!

Przena riza_naslovna2Ova moja porcija i pol za par je minuta bila na stolu čak i uz sve fotografiranje koje je morala preživjeti, a uvijek me oduševi kako nešto tako brzo i jednostavno može biti tako fotogenično.

Przena riza_zalogaj1

Przena riza_posluzena

Bez obzira odlučite li se na ovu predloženu kombinaciju dodataka ili pak iskoristite sastojke skupljene od prethodnih obroka u vašem hladnjaku uvijek ćete dobiti vrlo slasno i privlačno jelo koje nakapano sa malo aromatičnog ulja i posuto sa prstohvatom sezama izgleda kao upravo dostavljeno iz restorana (ili skinuto s instragrama). Meki žumanjak izvrsno dopunjava mješavinu kao vrući umami umak, obogaćujući svaki zalogaj.

Przena riza_zalogaj2Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s