Mašnice s tunom

Tuna, rajčice i parmezan – ova kombinacija je umami bomba koja razinom prirodnih glutamata pobjeđuje i mnogo zahtjevnija jela, a pritom je brza, jeftina i super-jednostavna.

Prošli tjedan moja je prijateljica bila nekoliko dana u Rimu i vratila se, osim sa tisuću priča i dojmova, također i sa savršenim poklonom za mene: vrećicom prekrasne šarene tjestenine od durum brašna, obojene prirodnim bojama povrća. Osim što su veselo šarene, ove su leptir-mašne također i vrlo gracilne i tanke, pa zahtijevaju samo 5 minuta kuhanja. Da iskoristim sve te sjajne osobine odlučila sam ih poslužiti s isto tako brzim i fantastičnim umami umakom.

I evo nas kod tune u paradajzu.

Ovo je umak sa malo sastojaka pa je zato dobro ako su oni što bolji i ukusniji: tuna u maslinovom ulju, a ne ona u vodi ili biljnom ulju, pasata od rajčice koja je gusta i ukusna sama po sebi za razliku od tekućih pripravaka koje je potrebno dodatno ugustiti, pravi prazmezan za ribanje umjeso unaprijed pripremljenog ribanca slabe arome – to je put k uspjehu.

Potrebno (2 porcije):
1 mala konterva tune u maslinovom ulju (80g), cijela zajedno s uljem
pahuljice tucane ljute paprike
200 ml guste pasate od rajčice
origano (svježi ili sušeni)
svježe mljeveni crni papar
sol i šećer po ukusu

kuhana tjestenina
parmezan za posluživanje

Postupak:
Priprema je vrlo brza pa prikupite sve sastojke prije nego počnete.
Stavite kuhati tjesteninu: ako ugrijete vodu u električnom vrču pa nastavite dalje na uobičajeni način sa ubacivanjem tjestenine u kipuću vodu i kuhanjem na štednjaku biti će vrlo brzo gotova.

Za umak istresite sav sadržaj konzerve tune – i tunu i ulje – u tavu i ugrijte na laganoj vatri uz malo pahuljica paprike,da se arome probude (ovdje možete dodati i jedan češanj zgnječenog češnjaka ako želite). Dodajte pasatu, začine po želji (sol, šećer, origano, papar) i kuhajte tri minute da se svi sastojci prožmu.
Umiješajte kuhanu tjesteninu, sklonite s vatre i zatim pokrijte i ostavite da stoji dvije minute prije nego…

poslužite!

Tjestenina s tunom_posluzenoNa tanjure rasporedite tjesteninu i poslužite uz začinsko ulje (ovdje s čilijem) i svježe naribani parmezan. Ovo je jelo vrhunac jednostavnosti, ali također i tako ukusno da mu se teško oduprijeti. U mom iskustvu to je također i jelo koje rado jedu djeca, pogotovo ako se posluži uz špagete umjesto drugih oblika tjestenine.

Tjestenina s tunom_zalogajSavršeno je za brze večere preko tjedna, osobito zato jer se svi sastojci dugo mogu čuvati i biti dijelom vaše špajze da vas spase u takvim trenucima, ali također ovo može biti i odličan izgovor da idete u kupovinu “neki drugi dan”.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s