Teleća jetra na naglo

Neka su jela nevjerovatno laka… za pogriješiti u njihovoj pripremi.

Takvo je, po mom iskustvu, pripremanje teleće jetre na naglo, odnosno brzim prženjem na tavi. Prije nekoliko dana dobrom srećom tržila sam na sniženju prekrasan komadić meke teleće jetre pa ga odlučila pripremiti i poslikati za vas, kao prigodu da riješimo par dilema i učinimo pripremu ove poslastice pravim zadovoljstvom.

Ja sam, znate već, veliki ljubitelj iznutrica i mišljenja sam da se divne stari za mnoštvo prilika mogu pripremiti od njih. Teleća je jetra, u tom društvu, izuzetno ukusan i zahvalan komadić mesa za koju vam samo treba par jasnih naputaka i zato u ovoj tehnici srijedom nekoliko slika i par riječi o pripremi.

Potrebno:
komad teleće jetre, očišćen od žila i vidljivih membrana
pouzdana tava, bilo ravna ili sa gril rebrima koja će dati lijepu dekorativnu šaru
malo ulja za pečenje

Za začinjanje, nakon pečenja: sol, papr, mnogo češnjaka narezanog na tanke kriške

Za posluživanje: domaći pita kruh kao ovdje ili kupovni bijeli kruh, mek ili tostiran.
Dodaci po želji: umaci blagi ili začinjeni, salate po izboru

Postupak:
Jetru očistite i narežite na kriške najviše centimetar debljine, što uniformnije narezano uzduž ili poprijeko. Pazite prste jer je jetra jako klizava. Imajte na umu da je jetra vrlo gusta i kompaktna nakon pečenja i da ne treba uzeti prevelike porcije, a da je najukusnija svježe pečena pa pripremite sve za posluživanje prije nego krenete s pečenjem.
Također pripremite posudu koja se može poklopiti u koju ćete stavite jetra nakon pečenja; ja sam upotrijebila ovu staklenu vatrostalnu, samo naopako okrenutu da poklopac bude poslužavnik.
Za pečenje ugrijte tavu na stabilnoj srednjoj vatri, malo je namastite ili nauljite pa u nju spustite jetru narezanu na kriške.
Nakon što ste jetra stavili u tavu ne dirajte ih, ne gurajte i ne odlazite od štednjaka – oko 2 minute.
Vrijeme, naravno, nije ono što morate pratiti već izgled – nakon oko 2 minute sredina kriški će biti jake tamnoružičaste boje, vlažna na površini, a oko ruba stvoriti će se svjetlija pruga koja će svjedočiti da se od ispod uspješno peku. Kada se traka oko ruba tek počne penjati preko samog ruba i na gornju stranu, uz pomoć loptice ili hvataljki (da ih ne bodete) okrenite kriške.

Do tog trenutka kriške bi već trebale s one strane koja se do sad pekla imati lijepe karamelizirane pruge ili površinu u slučaju da se ne radi o gril tavi. Pecite na drugoj strani još samo oko dvije minute ili dok vam se ne učini da je samo u samoj sredini, ili na debljim dijelovima ostalo malo ružičastog (to je otprilike još dvije minute). Prije nego postanu sva uniformne svijetle boje skinite ih na pripremljenu zdjelu (jer će se nastaviti kuhati još malo nakon što ste ih maknuli sa vatre) i tek onda posolite (jer bi ranijim soljenjem postala žilava), obilno popaprite i naslažite na njih pripremljene kriške češnjaka.
Teleca jetra na naglo_pecena2Poklopite i pričekajte 5-10 minuta da se okusi prožmu, a sokovi rasporede u mesu, a zatim…

poslužite!

Teleca jetra na naglo_stolJetra na naglo je jedno od onih jela koja sama imaju tako bogat i raskošan okus da ih je najbolje poslužiti uz jednostavne dodatke poput bijelog kruha jer tako njihov okus najjače zablista. Kratkim parenjem češnjak je izgubio oštricu i sjajno će pratiti tempo koji daje jetra, a ako je narežete na ovakve poprečne ploškice (kao na ovom sendviču) u potpunosti ćete izbjeći da se susretnete sa nekim žilavim dijelom koji se skrivao ispod površine.

Teleca jetra na naglo_sendvicOvako pripemljena jetra sočna je i meka, i unatoč tome što je ostao ružičasti ton na slikama potpuno je termički obrađena izutra. Kad je svježe pečena toliko je meka i ukusna da bih je mogla samo jesti i jesti dok sve ne nestane.

Isprobajte je i vi! Uživajte i nak’ vam je u slast! I javite kako je vama uspjela.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Teleća jetra na naglo”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s