Pita od jaja (quiche) sa porilukom i špekom

Spomenuli smo već, kad smo je kuhali skupa prvi puta, još tamo u listopadu 2016. godine, da je pita od jaja (otmjenog imena quiche) vrlo slasno i jednostavno jelo koje nam omogućuje svakave prekrasne iteracije. Neki dan, listajući kod mame novi Sparov katalog za ovaj tjedan pomislila sam da moram po svježu rikolu sa sniženja jer baš želim uz nju skuhati nešto slasno – i kiš od poriluka i špeka bila je naredna misao.

Ja ću ovdje ponovo pokazati kako napraviti prhko tijesto, ali želite li skratiti pripremu ili prilagoditi svom ukusu upotrijebite bilo koje tijesto za pitu, kupovno ili domaće. Kombinacija poriluka i dimljenog špeka uz jaja klasična je kombinacija, slična onoj kad smo skuhali zapečena jaja s krumpirom, špekom i prokulicom.

Najbolji dio ovog recepta je to što ima cijeli buket najboljih dijelova: jednostavan je i brz, dovoljno privlačnog izgleda da zadivi goste, a opet ne pretjerano zahtjevan, sastavljen od pristupačnih i ekonomičnih sastojaka i fantastičan topao, hladan ili zaleđen pa podgrijan kasnije. Količine sastojaka su samo omjeri koje lako udvostručite ili prilagodite svom ukusu, i jedini dio koji trebate upamtiti je da na svako srednje jaje ide 100 ml mlijeka (omjer za velika jaja potrežite u prvom receptu za pitu od jaja) i da je masnije mlijeko bolje, što vrijedi i za dodatak vrhnja za kuhanje.

Potrebno (za dvije pojedinačne porcije ili kalup promjera 20 cm):
Kora:
90 g bijelog brašna
10 g pšeničnih posija
prstohvat soli
30 g biljne masti
2,5 žlice hladne vode

Punjenje:
kriška (20 g) dimljenog špeka
manji poriluk (oko 120 g)
sol, papar, paprika – po ukusu

1 srednje jaje
50 ml masnog vrhnja za kuhanje
50 ml mlijeka

Postupak:
Prhko tijesto za koru je vrlo jednostavno i možete ga napraviti u multipraktiku ili zdjeli, tako da pomiješate brašno sa soli i zatim namrvite u njega mast (biljnu, životinjsku, kokosovu, maslac, margarin – štogod) uz pomoć vilice. U dobivene mrvice masti prekrivene brašnom dodajte vodu i promiješajte vilicom, a zatim zgnječite 2-3 puta da prikupite sve sastojke u grudu koju zatim spljoštite i zamorajte u prozirnu foliju te ostavite u hladnjaku 30 minuta da se brašno hidrira i tijesto spoji.

Za nadjev otopite narezani špek pa na njemu 5 minuta prodinstajte narezani poriluk i začine, samo da malo omekša i izgubi višak vode. Ostavite sa strane.
Jaje izmiješajte sa vrhnjem za kuhanje i mlijekom, ne unoseći u njega zrak, čim manje pjene – to bolje. Ostavite sa strane.
Nakon isteka 30 minuta stavite pećnicu da se grije na 180°C i premažite masnoćom odabrane kalupe, pa tijesto po potrebi podijelite na pola ili cijelo razvaljajte i utisnite u kalup. Dno tijesta izbockajte vilicom (prema en. dock ili usidriti) pa pecite prazno u zagrijanoj pećnici, 8 minuta.
Nakon 8 minuta izvadite tijesto iz pećnice pa u njega rasporedite nadjev od poriluka i špeka i zatim prelijte jajetom razmućenim u mlijeku.
Vratite u pećnicu na 180°C pa pecite oko 20 minuta (vrijeme će varirati ovisno o odabranom kalupu i da li pečete pojedinačne porcije ili sve ujedno) – jaja će se malo napuhati, neće biti tekuća u sredini i rubovi koji vire će dobiti malo boje.

Izvadite, ohladite nekoliko minuta i…

poslužite!

Quiche s porilukom_posluzenoJa sam ovaj put iskoristila moje mini tave iz Ofertisime (u kojima smo već ispekli keks sa komadićima čokolade), jer su baš slatke i jer su savršene veličine za porciju ovako bogatog jela.

This slideshow requires JavaScript.

Rikola se sjajno iskazala kao dekorativni dodatak bilo da se poslužuje u tavi ili izvađeno na tanjur.

Quiche s porilukom_izvadenaReže se prekrasno i veseli ovakvim slasnim zalogajem:

Quiche s porilukom_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s