Kolač od banane u šalici

Banane su najukusnije kad im kora potamni i škrobovi se pretvore u šećere, ali tekstura im postane grozna pa ih je teško pojesti samo tako, sirove. Ako se i vama događa da zadnjih nekoliko banana uvijek predugo čekaju u košari za voće ovaj je mali kolačić idealan recept koji će vam dati slasnu opciju u takvim situacijama.

Sinoć sam iznenadno izašla navečer. Nisam to planirala jer zadnjih nekoliko dana mojem je meteoropatskom sustavu sa niskim tlakom i srčanom aritmijom bilo teško izdrživo i od zvonjave ušima i pečenja jezika posve sam izgubila zadovoljstvo u svakodnevnom postojanju. No, svijet se pobrinuo da mi pošalje iznenađenje u obliku susreta sa jednim od čitaoca ovog bloga koji me prepoznao i razveselio razgovorom o tome koliko mu znače ove male ideje koje omogućavaju da iskoristi hranu, posebno male ostatke – i dan je odmah bio bolji!

Tako evo stižemo do malog kolača u šalici, za iskoristiti (pre)zrelu bananu.

Potrebno (1 porcija):
pola banane, zgnječeno u pire (to je oko 45 g)
1 žlica ulja neutralnog okusa
1 žlica vode
prstohvat soli
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice mješavine 5 začina (ili po želji cimet ili druga mješavina)
3 žlice (oko 25-30 g) brašna – pšenično ili zobeno, po želji
nekoliko oraha, jednu polovicu ostavite za ukras

Postupak:
Ogulite i izgnječite bananu, pa je pomiješajte sa svim ostalim sastojcima. Ja sam ovdje miješala u jednoj posudici pa pekla u drugoj, no to nije potrebno, možete odmah sve izmiješati u šalici u kojoj ćete peći kolač – samo je važno odabrati posudicu koja smije u mikrovalnu.
Izravnajte površinu tijesta i stavite orah na vrh – osim što je dekorativan također je dobra ideja ako nekom drugom poslužujete kolač da odmah zna da ima oraha u njemu.
Stavite kolačić u mikrovalnu i “pecite” 1 minutu 20 sekundi ako je vaša mikrovalna poput moje, sa snagom od 750W. Ako je vaša mikrovalna jača (1000W) smanjite vrijeme kuhanja na 1 minutu pa provjerite da li je kolač dovoljno pečen ili ga pustite da se peče još malo, u produžecima po 10 sekundi.

Pečeni kolač biti će lijepo dignut, suhe površine i djelovati će sočno, na stijenkama šalice ako ste odabrali prozirnu primijetiti ćete kondenzaciju.

Poslužite!

Kolac od banane u salici_posluženoOvaj je kolač nježno sladak jer je jedino sladilo unutra sama banana, pa ga možete poslužiti i uz žličicu čokoladnog namaza ili džema, ali meni to nije potrebno. Kalorijska vrijednost kolača je oko 300 kcal, a pojedete li ga uz šalicu mlijeka po izboru također će biti i dobar doručak.

Kolac od banane u salici_zalogajČak je i Zvjezdica došla provjeriti o čemu se tu radi 🙂

Kolac od banane u salici_macaIsprobajte, uživajte i u slast! I hvala vam puno što čitate i što se javljate i dijelite samnom dojmove, puno mi to znači.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s