Carski drobljenac

Carski drobljenac ili kajzeršmarn, kako ga je zvala moja baka (Kaiserschmarrn na njemačkom, od kaiser = car i schmarrn = nered, istrgano), jedan je od mojih omiljenih doručaka iz djetinjstva. Sjetila sam ga se jučer kad sam primijetila da Lidl prodaje instant smjesu za kajzeršmarn i pomislila kako je to smiješno jer priprava kajzeršmarna je već i iz cjelovitih namirnica ekstremno brza, instantna – a k tome to su sve namirnice koje uvijek imamo u kući.

Carski drobljenac zapravo je debela palačinka koja se peče na maslacu i istrga kuhačom prilikom pečenja na male komadiće veličine zalogaja koji radi takvog pečenja imaju prekrasnu teksturu, hrskavu i karameliziranu izvana, a meku i svilenu iznutra i savršeni su za umakanje u pekmez ili posluživanje uz tučeno vrhnje i svježe voće. Za ovaj zadatak idealno je imati tavu koja se dade dobro zagrijati i dugo zadržava temperaturu, kao što su tave od kovanog ili ljevanog željeza jer će one dati ljepšu karameliziranu koricu

Potrebno (dvije porcije):
2 jaja srednje veličine
100 ml mlijeka
70 g glatkog brašna
1 žlica šećera
¼ žličice praška za pecivo
Prstohvat soli
Maslac za prženje
Pekmez, džem, kompot, šećer u prahu ili tučeno slatko vrhnje i svježe voće za posluživanje – ovisno poslužujete li drobljenac kao doručak ili desert

Postupak:
Stavite tavu (20-24 cm promjera) da se grije na srednjoj vatri.
Jaja, mlijeko, sol, šećer, prašak za pecivo i brašno stavite u posudu i izmiješajte sa nekoliko poteza pjenjačom. Nije potrebno da smjesa bude pjenušava, samo da nema grudica suhog brašna.
U vrućoj tavi rastopite veću grudu maslaca (ili upotrijebite kokosovo ulje, ako niste ljubitelj maslaca), zavrtite da se namaže dno i stijenke tave i na rastopljenu masnoću ulijte smjesu za carski drobljenac, svu odjednom.
Ne dirajte i pecite na srednoj vatri nekoliko minuta, sve dok po rubovima koji se odvajaju od stijenki posude ne posumnjate da je donja strana palačinke lijepo pečena. Gornja strana će još biti posve mokra, no ne dajte se zastrašiti nego uz pomoć (drvene) špatule izvucite pečeni dio i preokrenite palačinku da mokra smjesa bude ispod.
Ponovo ostavite da se peče oko 2 minute, a zatim špatulom krenite s kraja na kraj trgati “palačinku” na komade veličine većih zalogaja, sve dok dalje nastavljate peći na srednjoj vatri.

 

Natrganu palačinku protresite u tavi nekoliko puta, da sa svih strane postane lijepo zlatna i karamelizirana, a kad ste zadovoljni količinom zapečenosti skinite s vatre i…

Poslužite!

Carski drobljenac_secerJa volim kajzeršmarn uz pekmez i čašu hladnog mlijeka i tek uz malo dekorativno posutog šećera u prahu (obična cjediljka za čaj ovdje čuda radi i ne trebate nikakvu posebnu opremu). Izvana je zlatan i hrskav, iznutra kremast i sočan, dovoljno sladak da bude privlačan zalogaj koji je još slasniji uz pekmez ili tučeno slatko vrhnje.

Carski drobljenac_posluzenoJedini kaveat koji vam moram dati prije nego se upustite u pripremu je da kad pripremate količinu za dvoje morate obavezno i imati dvoje spremnih za doručak/desert jer je izuzetno jednostavno pojesti sve sam, pa čak i kad se radi o porciji ze 4 osobe (ne pitajte kako znam ;))

Carski drobljenac_njamIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama nered uspio, carevi!

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s