Kolač od jogurta s marelicama

Ovaj je kolač baš sve što očekujem od jednog “as u rukavu” kolača: brz za pripremu, od jednostavnih namirnica koje uvijek imam kod kuće, privlačnog izgleda uz minimum truda i jednako uspješno se priprema sa svježim, konzerviranim ili zaleđenim voćem.

Najvažnije od svega: tako je sočan i ukusan da uvijek želim još krišku više.

Jutros sam iznenadno dobila paket smrznutih marelica jer došlo je vrijeme da se isprazne škrinje i iako se inače branim i uzdišem da: “kud ću ja s time” ovaj put baš su mi dobro došle. Kao što sam već spomenula u prvom pasusu, ovaj se kolač može pripremiti i od svježeg voća, ili onog iz konzerve (a marelice doista viđamo u svim tim oblicima i budu prilično pristupačne cijene) i u svim tim oblicima priprema će biti ista i sjajno jednostavna. Samo izmiješate sve sastojke za tijesto, poslažete u kalup naizmjence sa voćem i pečete do zlatnog savršenstva.

Potrebno (za jedan kolač, ovdje u kalupu promjera 20 cm):
200 ml jogurta (ja sam koristila domaći kefir)
40 g šećera
20 g ulja
2 jaja
100 grama brašna (ja sam koristila 40 g integralnog i 60 običnog svenamjenskog)
1 žličica praška za pecivo

Marelice – toliko koliko možete naslagati rahlo u dva sloja da se ne preklapaju i ostaje među njima prostora da se kolač ispeče. To bude oko 200 g, velike narežite na kriške, odmrznute ili one iz konzerve potpuno ocijedite prije dodavanja u kolač.

Postupak:
Stavite pećnicu da se grije na 200°C.
Pripremite kalup (silikonski ili neljepljivi samo namažite, osjetljiviji obložite papirom za pečenje ili namažite i naprašite slojem brašna da se pečeni kolač lakše izvadi iz kalupa).
Pripremite voće.
U veću posudu stavite sve mokre sastojke, promiješajte ih, a zatim dodajte ostalo i sa nekoliko poteza pjenjačom ujedinite.
U pripremljeni kalup uspite pola tijesta, na to složite pola pripremljenog voća, a zatim ponovite postupak s drugom polovicom tijesta i voća.

Stavite peći kolač u zagrijanu pećnicu, na 200°C 30 minuta. U slučaju da ste odabrali veći ili pak dublji kalup nakon 20 minuta provjerite kako napreduje, pa skratite ili produžite pečenje. Pečeni kolač biti će dignut, rubova odvojenih od kalupa, zlatne korice i hrskave površine.

Kolac od jogurta sa marelicama_pecenoPečeni kolač izvadite iz pećnice pa ohladite na rešetki dok maca drži stražu…,

Kolac od jogurta s marelicama_maca cuvaricaa zatim poslužite!

Kolac od jogurta sa marelicama_kriskaŽelite li ga poslužiti potpuno izvađenog iz kalupa, kao što je na mojim slikama, okrenite ga prvo na tanjur da spuzne iz kalupa, a sa tanjura preokrenite na dekorativni stalak.

Kolac od jogurta sa marelicama_tanjur

Kolac od jogurta sa marelicama_zalogajOvaj je kolač sočan, sa prepoznatljivom kiselkastom notom pečenih proizvoda čije se dizanje i rahlost oslanja na kiselinu nastalu fermentiranjem mlijeka (također možete koristiti i ne-mliječne jogurte u tu svrhu). Lagano je sladak pa je izvrstan kao doručak, ali možete ga poslužiti i uz zaslađeno vrhnje ili kuglicu sladoleda, kao i nakapanog karamelom.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Kolač od jogurta s marelicama”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s