Michelada

Jučer je bio praznik Prvi maj koji je ove godine osim zgodnog dana za “spojiti” dugi vikend bio i na repu Chill&Gril festivala na zagrebačkom Bundeku pa je sva sila mojih prijatelja i poznanika ove dane bila na dijeti sastavljenoj od otmjenih roštilja i graha iz kazana. Ja sam, naprotiv, vikend slavila odmakom od gužve i prčkanjem po kuhinji pa se pod nekim tvitovima iz moje kuhinje povela rasprava o stranim namirnicama i domaćim nepcima koja je uvijek plodonosna i zanimljiva.

Danas inspirirana tom raspravom i proslavom drugih kultura donosim vam Micheladu.

Michelada je meksički koktel, relativno mladog datuma nastanka (šezdesete godine dvadesetog stoljeća), ali već tradicionalan u smislu predstavljanja meksičke kulture i ukusa. Često se pije uz proslavu Cinco de mayo (5.Svibnja) kojim se proslavlja meksička pobjeda nad Francuzima u bitci kod grada Puebla 5.5.1862. Osim datuma povijesne bitke Cinco de mayo slavi se kao dan meksičke kulture i kulinarske spretnosti i mnogo šire od granica Meksika, u bliskim Sjedinjenim Državama, ali također u Kanadi, Japanu, Londonu i na Novom Zelandu.

Priča o nastanku michelade naravno ima više, a jedna od prominentnih (i ona koja se meni najviše sviđa) je ona u kojoj je ime michelada (čita se: mičelada) dobila radi zgodne zabune i posljedičnog portmontroa koji je nastao kad su ljudi tražili mrzlu pivu, što se na meksičkom španjolskom kaže “mi chela helada” (chela je izraz od milja za hladnu pivu) i tako je mi chela helada postala michelada.

Potrebno:
1 boca ili limenka hladne, lagane, pive (lagera) od 500 ml (Deep pivo iz Lidla je vegansko, ako vam je to bitno – druga možete provjeriti na Barnivore)
limeta
sol s narančom (ili naribajte koru limete u sol) za obložiti rub čaše
1/2 žlice soja sosa
70 g gustog soka od rajčice ili pasate
ljuti umak po želji
krastavci za ukrašavanje i slamka za miješanje i pijenje

Postupak:
Ako nemate sol sa citrusom (ja sam svoju napravila usitnjavajući suhe kore naranče u mlincu sa krupnom soli) prvo nasipajte malo obične morske soli na tanurić i na nju naribajte koricu limete.
Rub čaše u kojoj ćete poslužiti micheladu (preporučam veliku čašu u koju stane cijela piva sa svim dodacima, ili pak podijelite sastojke odmah od početka u dvije čaše) natrljajte prerezanom limetom i uvaljajte u sol da se kristalići dekorativno zalijepe za rub.
Iscijedite limetu (to je otprilije 20-30 ml soka) i dodajte u čašu, a zatim dodajte i sojin umak, pasatu i ljuti umak (ja sam ovdje dodala Brutalero, ali slobodno odaberete neki manje ljut, ovisno o vašem ukusu).

Na kraju na sve dotočite hladno pivo, pa izmiješajte slamkom i pijte.

Michelada_pjenaŽivjeli!

Michelada_kokaNaravno, s obzirom na začine, sok od rajčice i alkohol nije za čuditi se što se i michelada smatra lijekom za mamurluk, baš kao i mnoge slične mješavine (poput Krvave Mary) jer se ideja lijeka u ovom slučaju također temelji na konceptu koji se u engleskom naziva “Hair of the dog” odnosno u prijevodu pseća dlaka što se referira na dugoročnu mudrost liječenja sličnog sličnim odnosno olakšavanje simptoma mamurluka sedativnim učinkom male doze alkohola.

Michelada_punaIz pozicije okusa michelada je iznenađujuća i prekrasna, prepuna umami slasti i zarazno lagana. Izaberete li manje ljut umak biti će pitomija, no i ovako oštra razgalit će mnogo nepce i donijeti zbunjeni smješak na mnogo lice. Slana, a sa jasnim okusom piva, fermentacije, osvježenja, taman toliko slatka od ugušćene rajčice da zaokruži sve divne umami nijanse.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite uz što ste je vi sljubili 😉

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s