Tropska pita s jabukama

Brašno, masnoća, šećer, jabuke – ti jednostavni i pristupačni sastojci koje gotovo uvijek imamo kod kuće u svim godišnjim dobima pretvaraju se lako uz male promjene svaki put u novi slasni desert.

Ovdje na Porciji i pol već smo nekoliko puta pripremali pite od jabuka: bila je ova galeta uz malo kupina, a i ova “klasična” mala pita sa ribanim jabukama. Upišete li u tražilicu ovdje u desnom stupcu “jabuke” naći ćete još ideja kako potrošiti nekoliko jabučica, pogotovo ako ste ih (kao ja baš uvijek) čuvali u zdjeli za voće sve dok im se koža nije opustila. Znate da ja volim kupovati iz košare sniženog voća i povrća (sve to treba pojesti, jer se za njihovu prizvodnju potrošilo mnogo) pa sam tako nekidan kupila cijelu hrpu mandarina osušene kore. Mislila sam ih iscijediti u sok, ali onda me prosvijetlilo: zar punjenje za pitu ne bi bila sjajna ideja za iskoristiti i mandarine i jabuke.

Naravno da bi!

Iako je cimet i jabuke tradicionalna kombinacija čim pomislite na pitu, pogotovo ovakvu duboku, američku pitu, držim da je cimet zapravo dosta dosadan začin. Uz cimet sve ima miris i okus cimeta, cimet nadvladava, a ne pojačava okuse. Citrusi pak, baš kao ova moja zrela mandarina, ističu i dopunjavaju.

Potrebno (za pitu promjera 18 cm):
100 g glatkog brašna
50 g integralnog brašna (mljevene cijele pšenice)
prstohvat soli
1.5 žlica šećera
50 g hladne biljne masti (ili maslaca za ne-vegansku verziju)
3 žlice hladne vode

Punjenje:
1 žličica kokosovog ulja
2 jabuke, oguljene i narezane na manje kockice
1 žlica smeđeg šećera
sok jedne zrele mandarine
1 žličica kukuruznog škroba
1.5 žlica vode

Postupak:

Za tijesto: U zdjeli promiješajte obje vrste brašna sa soli i šećerom i uz pomoć dvije vilice namrvite hladnu biljnu mast (ili maslac) dok smjesa ne izgleda kao krupnije krušne mrvice.
Nakapajte 3 žlice hladne vode na vrh i žustro primiješajte i zatim stisnite sa nekoliko čvvrstih pokreta sve u kuglu tijesta (ne mijesiti). Spljoštenu kuglu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Za punjenje: Operite, osušite, prepolovite i očistite jabuke i u pogodnoj posudi stavite da se prže na žličici kokosovog ulja. Dodajte 1 žlicu smeđeg šećera i sok istisnute mandarine pa kuhajte 3-5 minuta na srednjoj vatri. Na kraju razmutite škrob u vodi i ulijte to na omekšale jabuke. Čim se zgusne skinite sa vatre i rasprostrite na tanjur da se hladi.

Namjestite pećnicu da se grije na 180°C. Podijelite tijesto, koje je sad već lijepo hidrirano i izgleda puno manje sipko nego kad ste ga stavili u hladnjak, na komade od 2 naprama 1 trećine. Dvije trećine izvaljati ćete i time obložiti posudu za pitu, a jednu trećinu ćete prvo vratiti u hladnjak, pa kasnije iskoristiti za poklopac na piti.

Donji dio, dvije trećine, razvaljajte i obložite kalup: usidrite ga pockanjem vilicom da se ne napuše, a zatim stavite U UGRIJANU PEĆNICU (na 180°C) da se prazno peče 5 minuta.
Nakon isteka 5 minuta izvadite koru iz pećnice i stavite na stranu da se malo ohladi dok ne pripremite ostalo.
Drugi dio, jednu trećinu tijesta, razvaljajte na veličinu vrha pite i po želji ukrasite: Ja sam danas izrezala rupe u obliku cvjetića iz moje Bake box (vidi prethodne postove), ali bilo kakve rupe biti će dobre, samo je važno da jabuke imaju ventilaciju dok se peku.
U polupečenu koru napunite punjenje od jabuka aromatiziranih mandarinama, a na vrh stavite ukrašeni poklopac. Slobodno ga razvučete od ruba do ruba, ili – kao ja ovdje – samo da djelomično pokriva punjenje. (*ovdje naravno možete upotrijebiti i bilo koje drugo punjenje, a ako je sa tamnijim voćem pita će biti još dekorativnija).
Stavite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 180°C. Ako želite jaču boju kore, pitu prije pečenja premažite mješavinom zaslađenog sojinog mlijeka (ili jajetom razmućenim u vodi za ne-vegansku varijantu).

Nakon pečenja ohladite do sobne temperature pa…

Poslužite!

Tropska pita s jabukama_posluzenoOva je pita vrlo privlačna, mirisna, vrlo hrskave kore, meke i aromatične, ne preslatke unutrašnjosti. I gornja i donja kora vrlo su aromatične, radi velikog udjela graham brašna mirišu orašasto i prekrasno se rasipaju pod zubima.

Tropska pita s jabukama_posluzeno2Dijete je, naravno, dopunilo svoju krišku sa kuglom sladoleda, a kasnije je pojela još jednu krišku bez njega, što je pravi znak da je ovo jedan dobar kolač, koji ne pati od previše zdravog dojma iako je mnogo laganiji od svoje braće u istoj kategoriji.

Tropska pita s jabukama_sladoledIsprobajte, uživajte i u slast! I znajte da me neizmjerno veseli kada mi javite; ovdje u komentarima, na mail, kroz twitter ili fb, kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s