Kolač od mrkve

Znate već da je kolač od mrkve jedan od mojih omiljenih kolača jer smo zajedno prošle godine pripremili i kolačinke od mrkve, kad je bilo prevruće za paljenje pećnice. Sad još uvijek nije prevruće za to, a stižu nam i divne svježe mrkvice pa evo i recepta za ovaj jednostavni, a sočan i ukusan kolač.

No, danas je neposredni povod ovaj prekrasni novi kalup u obliku ruže.

Sjećate se, naravno; prije par tjedana kad sam vam pokazala kakao kuglof s tikvicom ispričala sam vam o mom otkriću Bake box i kako je došlo do toga da se onaj divan kalup za kuglof materijalizira u mojoj kuhinji. Seksi kolač odnijela sam i na posao i veselila mu se zajedno sa kolegama, a također sam i podijelila priču o njegovom izvoru i nalasku. Tako sam naravno nabasala i na još jednu lijepu kombinaciju alata za kolače i nisam izdržala, već sam kupila (na sniženju!) još jedan prekrasni set pod nazivom Flower power (en. Moć cvijeća) u kojem je i ovaj silikonski kalup u obliku ruže.

Poseban kalup vam, jasno, ne treba za ovaj kolač – možete ga ispeći također u kalupu za tortu promjera 18 cm ili u kalupu za kruh i to će također u potpunosti odgovarati ovim uputama, a također možete tijesto uliti u tanjem sloju u nešto veći kalup i ispeći kolač da ga režete ne kocke ili podijeliti u čašiće i ispeći mafine – u tom slučaju vrijeme pečenja  skratite na oko 20 minuta.

Potrebno:
Suho:
150 g brašna (50g integralnog i 100 g bijelog)
prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 žličicu chai mješavine začina (ili po 1/4 žličice cimeta, đumbira, muškatnog orašćića i klinčića)

Mokro:
80 g smeđeg šećera
50 g suncokretovog ulja
80 g kefira (ili jogurta)
1 srednje jaje + 1 bjelanjak (35g tekućeg bjelanjka)

Dodati:
100 g sitno ribane mrkve
po želji grožđice

Postupak:
Uključite pećnicu da se krije na 180°C. Pripremite kalup (silikonski samo premažite uljem, a drugi odabrani namažite i napraite brašnom ili prekrijte papirom za pečenje).
U dvije posude odvagnite sastojke: u jednu suhe, u drugu mokre. Naribajte na sitni ribež mrkvu.
Pomiješajte pjenjačom suhe sastojke da se izmiješaju i razrahle.
Pomiješajte u drugoj posudi mokre sastojke da se izmiješaju i šećer rastopi.
Ulijte mokre sastojke u suhe i sa nekoliko poteza pjenjačom pomiješajte u gusto tijesto.
Dodajte mrkvu (po želji i grožđice) pa ih sa par poteza silikonskom špatulom umiješajte u tijesto. Nemojte predugo miješati da tijesto ne bude tvrdo i gumeno, dovoljno je samo preklapanjem sa nekoliko poteza izmiješati da se sve poveže.
U pripremljeni kalup ulijte tijesto, pazeći da na dnu ne ostaju zatočeni veliki baloni zraka. Napunjeni kalup nekoliko puta lupnite o stol da smjesa sjedne do dna i mjehurići zraka izađu.

 

Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C 35 minuta, ili ako ste drugačije raspodijelili smjesu prilagodite vrijeme pečenja. Pečeni kolač biti će lijepo dignut, mirisati će karamelasto, na dodir će biti elastičan, biti će odvojen od ruba kalupa. U sumnji provjerite bockajući ga čačkalicom u najdeblji dio – kad je izvadite na njoj ne smije biti tragova sirovog tijesta.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ohladite u kalupu 10-ak minuta, a zatim ga okrenite na rešetku i ohladite do kraja.

Kolac od mrkve_ohladiti na rešetkiPoslužite!

Kolac od mrkve_posluzenoOvaj je kolač sočan i mirisan, dovoljno sladak da bude pravi desert, a ne doručak (kao neki moji drugi kolači) i ne treba mu nikakva glazura ili krema, no ako želite možete ga poslužiti s glazurom od naranče (nekoliko vrhom punih žlica šećera u prahu izmiješajte sa žlicom soka od naranče pa nakapajte) ili sa tradicionalnom kremom od krem sira (krem sir istucite mikserom sa šećerom u prahu i malo vanilije)…

Kolac od mrkve_posluzeno2No ja to danas nisam radila. Prezadovoljna ovim lijepim oblikom ruže ja sam ga poslužila golog, ukrašenog sa samo malo tratinčica i mladim grančicama stolisnika. A našla sam i grančicu grahorice u cvatu 🙂

Kolac od mrkve_zalogajIzvrstan kao kolač uz popodnevni čaj ili kavu, u zatvorenoj kutiji može vam potrajati i nekoliko dana – ako se dogodi da ga odmah prvi dan ne smažete.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Kolač od mrkve”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s