Grog

Danas mi je sinulo da vam moram, prije nego s ovim galopirajućim proljećem otperjamo predaleko od svježih večeri, moram(!) pokazati moju posvemašnju ljubav i oduševljenje, slasno, aromatično i jednostavno piće za odrasle – grog.

Možda su vas na sam spomen riječi grog spopale vizije jednooke gospode s povezom preko oka koji dižu jedro ili bacaju sidro – i stoga da, potvrđujem! Baš je taj grog u pitanju iako je prava priča o grogu manje gusarska, a više vojnička. Naime, kako se alkohol bolje drži na dugim putovanjima nego voda, no također i donosi više nevolja povijesna je priča o grogu trajanja oko 300 godina i vezana je uz pomorsku službu mornara na dugim providbama u Britanskoj Kraljevskoj Mornarici. Sam izum groga, pića od ruma pomiješanog s vodom, a ponekad i malo dorađenog šećerom i limunom, pripisuje se admiralu Edvardu Vernonu koji je prvi uveo tu praksu 21. Kolovoza 1740., a koja je opstala u mornaričkoj tradiciji Kraljevske mornarice sve do 31. Srpnja 1970.

Moja pak priča s grogom počela je ove zime kad sam kupila jednu IKEA čašu iz serije 365 jer mi je bila prekrasna i jer je na opisnoj kartici pisalo “za hladne i tople napitke” pa kad sam donijela čašu doma morala sam smisliti kojim toplim napitkom isprobati njezinu vrijednost. S obzirom da je grog mješavina ruma, začina, sladila i vruće vode – izbor je bio jednostavan, a pokazalo se i fantastično ukusan – i stogaaaarrrRRR evo nas ovdje da vam pokažem kako ga pripremiti!

Potrebno (za jednu čašu groga, ni po čemu prema mornaričkim standardima):
čaša koja podnosi vruća pića
sok pola limuna
1 žličica meda ili svijetlog smeđeg šećera
dašak cimeta
30 ml ruma
vruća voda (oko 2 dcl)

Postupak:
Stavite da se voda grije do ključanja.
U pogodnoj čaši pomiješajte cimet, med, sok pola limuna i rum.
Na dobivenu mješavinu dolijte vruću vodu i promiješajte.

 

Poslužite!

Grog_posluženoTeško je opisati kako je ovaj jednostavni recept i piće koje njime nastaje izuzetno zadovoljavajuće. Mirisno je, vruće, kiselo – ali ne toliko da uzrokuje da naškubite usta, slatko – ali ne toliko da podsjeća na liker. Ta sjajna aroma cimeta i ruma, mislio bi čovjek, podsjećati će na božićne kolače – no ne podsjeća na njih ni najmanje.

Grog_naslovnaKad uzmete prvi, vreli guc, vašim ustima i zatim dušom razlije se milina, opuštenost, nježan i topao usjećaj užitka, ni po čemu sličan pijanstvu, a sasvim bratski sreći. A kad se dosjetite da imate taman još jednu polovicu limuna – da sreću produžite ili pak s nekim podijelite – tada će vam sve postati jasno.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopalo 😉

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s