Ljuti sendvič sa sojinim odreskom

U zadnjih nekoliko tjedana zavladalo je ludo zaposleno razdoblje kad jedva stižem pozavršavati obaveze i budim se ujutro glave pune friško odsanjanih rješenja za posao tako da mi je ovaj vikend, koji je još tri sata u tijeku konačno donio malo vremena za uživanje i usavršavanje ovog novog, slasnog i vrlo jednostavnog sendviča u kojemu već cijeli tjedan uživam.

Temeljen na prethodnim receptima za vegansku vučenu svinjetinu, umami tartine i novogodišnje zalogaje koje smo već zajedno isprobali ovaj je sendvič ujedno i poboljšanje i pojednostavljenje, jer traži minimum sastojaka i vrlo kratko vrijeme za pripremu, a nagrađuje fantastičnim bogatstvom okusa. Bonus je također što je dovoljno supstancijalan da se može “brutalno” začiniti, a i što su sastojci pristupačni i lako se skladište.

Potrebno (za jedan bogati veliki sendvič, ili dvije natovarene kriške prepečenog tosta):
pola žličice ulja
pola srednje glavice luka, narezane na tanje kriške
1 češanj češnjaka
100 g gljiva, narezanih na ploškice
prstohvat soli
30 grama suhih sojinih odrezaka, prokuhanih 10 minuta u slanoj vodi (ili ostatak pečenja veličine dlana, za mesnu varijantu)
3 žlice kečapa
brutalero (ili drugi ljuti umak koji je bliži vašoj razini tolerancije)
pola žlice soja sosa
pola žličice tostiranog sezamovog ulja

Za posluživanje:
pecivo po želji – meko ili tostirano
salata
hrskavi komadići prženog luka
kriške rajčice
osvježavajući napitak za ublažavanje ili uživanje u ljutini

Postupak:
Sušene sojine odreske prokuhajte 10 minuta u slanoj vodi, ako je potrebno opterećene tanjurićem da ostaju pod vodom ili uz okretanje da omekšaju. Prokuhane ih možete koristiti odmah ili ostaviti u slanoj vodi do sutra pa koristiti.
Na prikladnoj tavi koja se može poklopiti zagrijte malo ulja i na srednjoj vatri omekšajte luk narezan na tanke kriške. Kad se opusti i počne dobivati boju dodajte mu usitnjeni češnjak, a čim zamiriše dodajte i na ploškice narezane gljive. Posolite, promiješajte, poklopite i ostavite poklopljeno nekoliko minuta da gljive puste vodu.
Komad kuhanog sojina odreska (ili meso, za mesnu varijantu) narežite na tanke kriške poprijeko smjera vlakana u proteinu, pa kad su se gljive propirjale i omekšale dodajte narezano meso, a odmah zatim i začine: soja sos, kečap i ljuti umak po ukusu. Miješajte još kratko na laganoj vatri da se svi sastojci spoje – pazite na jačinu vatre! – šećer iz kečapa brzo se karamelizira pa da ne bi zagorio. Na kraju sklonite smjesu s vatre i dodajte ulje tostiranih sezamovih sjemenki. Promiješajte pa punite u sendvič.

Za ovu priliku ja sam tamnu liziku iz Spara (volim ovo pecivo jer je crno, pa je boljeg okusa i vlažnije od mliječnih i bijelih peciva) tostirala na gril tavi pa na donji dio rasprostrla opranu i osušenu kristalku, zatim natrpala na nju naš slasni kuhani ljuuuti nadjev, a također sam poslužila hrskave komadiće prženog luka i na kriške narezane rajčice-trešnjice, i zatim…

Poslužila!

Ljuti sendvic sa sojinim odreskom_mesoOvaj je sendvič pravi slasni začinjeni užitak. Ima izvrstan balans slanog i slatkog, fermentiranog i umami, mekanog i kremastog i hrskavog i svježeg.

Ljuti sendvic sa sojinim odreskom_sveBilo da je poslužen na mekom pecivu ili hrskavom tostu izvrsno se slaže u kompoziciju, a snažna ljutina samo je dodatak, ali ne i jedina nota u toj skladbi.

Ljuti sendvic sa sojinim odreskom_posluzenoOvdje sam ga uklopila uz jedan blonde ale, ali izvrsno bi išao i uz hladni pilsner ili uz drugi napitak koji asocirate sa osvježenjem uz začinjenu hranu, svakako nešto pjenušavo da pojača dojmove i arome i zavara osjete hladnoćom i pjenušavošću uskačući na put ljutini.

Ljuti sendvic sa sojinim odreskom_zalogajIsprobajte, uživajte i nek vam je u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s