Kremasta tjestenina s gljivama

Stalno kupujem povrće i voće na rasprodaji, a najviše od svega volim ponude na 50% jer osim što mislim da su to dobre cijene također mi je žao da se namirnice za čiji je uzgoj i dopremu do kupaca potrošena voda i benzin i struja i rad bace samo zato što su malo grbave ili nagnječene. Tako sam za vikend kupila hrpu gljiva, što bijelih što smeđih šampinjona, pa sam u želji da unesem malo raznolikosti u uobičajenu rotaciju jučer za večeru kćeri i sebi skuhala jelo kojeg se već dugo nisam sjetila – kremastu tjesteninu s gljivama.

Dovoljno je reći da je ovo jednostavno i superbrzo jelo primljeno s takvim oduševljenjem da je potomčica žicala da ga se za svaki slučaj zapiše – i evo nas sad ovdje!

Potrebno (1 porcija):
1 žličica finog ulja
pola glavice luka, usitnjeno
100 g smeđih šampinjona (ili mješavine gljiva), narezanih na listiće
1 žlica (oko 12 g brašna) – pšeničnog, rižinog ili slanutkovog
150 ml mlijeka (ovdje domaće sojino za vegansku varijantu)
50 g cvjetova brokule, usitnjenih
sol, papar (dodatni začini po želji; na primjer peršin ili vlasac)
80 g tjestenine po želji, skuhati
voda za kuhanje tjestenine

Postupak:
Zakuhajte vodu, posolite i kad provrije stavite kuhati tjesteninu po želji. Ovisno o tome koju ste odabrali kuhanje će trajati duže ili kraće, a ovi se linguini na mojim slikama kuhaju oko 10 minuta.
Dok se tjestenina kuha ugrijte u većoj tavi ili drugoj pogodnoj posudi ulje i kratko na njemu popržite luk na srednjoj temperaturi, da zastakleni.
Dodajte na listiće narezane gljive i prstohvat soli pa uz miješanje pržite dok ne ispari voda.
Na pržene gljive i luk dodajte brašno i kratko uz miješanje pržite da dobije lijep miris i malo boje, za to će trebati oko 2 minute. Ja sam ovdje koristila obično glatko pšenično brašno no ako želite da jelo bude bez glutena koristite rižino ili slanutkovo (i tjesteninu bez glutena).
Na popržene sastojke dodajte mlijeko i dobro pomiješajte. Na početku djelovati će rijetko i juhasto, ali čim se zagrije zgusnuti će se u kremu. Pazite da vatra ne bude prejaka i po želji dodajte i malo vode od kuhanja tjestenine da razrijedite umak. Pokriveno kuhajte 3 minute.

Nakon tri minute provjerite gustoću i okus pa dosolite ako je potrebno i dodajte papra i drugih začina, a također ubacite i usitnjenu brokulu da se kuha u umaku dvije minute.
Nakon isteka vremena dodajte ocijeđenu tjesteninu, …

Kremasta tjestenina s gljivama_pomijesatipromiješajte i poslužite!

Kremasta tjestenina s gljivama_naslovnaOvo je jelo divnog, slasnog umami okusa gljiva, svileno i kremasto. Brokula daje hrskavom teksturom i bogatom zelenom bojom baš lijepu, i oku i ustima ugodnu opreku i nadopunu. po želji može ga se nadopuniti ribanim parmezanom ili veganskim parmezanom od orašaca i prehrambenog kvasca, a također je ukusno posipano sa malo hrskavog prženog luka.

Kremasta tjestenina s gljivama_zalogajOsim običnog ili domaćeg sojinog mlijeka također možete koristiti i bio koje kupovno biljno mlijeko koje nije zaslađeno ili aromatizirano, a za još bogatiju varijantu zamijenite dio mlijeka masnijim vrhnjem za kuhanje (običnim ili zobenim).

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s