Jednostavni povrtni kari

Začinjena kari juha izvrsno je, slasno i brzo jelo za svaki dan – a posebno one dane kad želite organizmu dati mnogo zdravlja, a ujedno se ne odreći okusa.

Ovdje na Porciji već smo skuhali kari juhu ili varivo sa piletinom, a također i sa ribom, sve na našem domaćem kokosovom mlijeku. Ovaj ćemo put skuhati i jednu povrtnu varijaciju koja je vrlo ukusna i zasitna, a za koju se nadam da će vam prenijeti ideju o prilagodljivosti ove sjajne juhe/variva ili umaka. Upotrijebite drugi puta povrće koje se trenutno zateklo u vašem vrtu ili hladnjaku i kokosovo mlijeko koje ste napravili sami ili pak masniju (i slasniju) verziju koju ste kupili.

Kari se tradicionalno poslužuje uz kuhanu rižu ili rižine rezance, ali također ga možete poslužiti uz tanke špagete ili domaću tjesteninu.

Potrebno (1 ogromna ili 2 manje porcije):
1 žličica kokosovog ulja
pola glavice luka, nasjeckano
1 žlica crvene kari paste (ako želite vegansku provjerite sastojke)
4 dcl kokosovog mlijeka (na slikama svježe pripremljeno domaće)
različito povrće, usitnjeno; ovdje 250 g slatkog krumpira i 150 g cvjetače
pola šalice zaleđenog graška (oko 100g)

Za posluživanje:
oprani mladi špinat
kuhana smeđa i crvena riža

Postupak:
Pripremite i usitnite povrće, skupite sve sastojke (mise en place).
U odabranoj posudi ugrijte kokosovo ulje pa na njemu kratko popržite nasjeckani luk; treba povenuti, no smije i dobiti malo boje. Na njega istisnite “glistu” kari paste, dužine oko 5 cm pa i nju lagano ugrijte prženjem da zamiriše.
Dolijte kokosovo mlijeko i rastopite pastu miješanjem, a zatim dodajte krumpir i cvjetaču, promiješajte i zakuhajte pa pokriveno kuhajte 8 minuta.
Nakon 8 minuta dodajte grašak pa kuhajte još 3-5 minuta (ovisno koliko ste sitno narezali povrće, da se krumpir ne raspadne). Grašak se treba samo kratko ugrijati i ostati lijepe zelene boje.

 

U međuvremenu na tanjur za posluživanje rasprostrite oprani mladi špinat i kuhanu rižu (ovdje sam upotrijebila rižu od jučer, ali ako kuhate svježu počnite s kuhanjem riže 15-ak minuta ranije za bijelu ili 45 minuta za smeđu rižu, da bude gotova na vrijeme – jer se ovaj kari kuha samo 15-ak minuta).
Jednostavi povrtni kari_kuhanoKuhani kari prelijte preko špinata i riže i…

poslužite!

Jednostavi povrtni kari_posluženoOvaj je kari svjež, začinjen i svilenog osjeta u ustima (en. mouthfeel) od kuhanja u kokosovom mlijeku. Začinska pasta daje mu vatrenost, ali i pojačava umami, a odabrani prilozi poput mladog špinata i riže ublažiti će najjaču ljutinu i prekrasno zaokružiti jelo.

Jednostavi povrtni kari_zalogajTko me prati na twiteru zna da sam provela nekoliko dana ovaj tjedan u Londonu i tamo uživala u masnijoj hrani, pa sam se uželjela nakon toga dati malo predaha probavnom sustavu, no još uvijek uz nešto što će me zabaviti kako aromom tako i sjajnim, vibrantnim okusom – i ovo mi se učinilo izvrsnom idejom koju i vama mogu predložiti.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s