Proljetni minestrone

Ako ste i vi jedan od nas kojima je još jedan blagdan = još jedan prežder, bilo kod kuće ili u gostima, danas imam pravu stvar za vas! Bilo da se ne znate ili ne želite oduprijeti količini ili pak samo vrsti hrane (psst: ili pića) kojom je bogat blagdanski stol pa se nakon toga osjećate kao statist kojeg je Mile pogazio kombajnom jedan brzi i nutritivno vrijedni minestrone biti će baš prava karta da se vratite u normalu i nastavite sa svojim životom.

Minestrone, talijanska gusta povrtna juha sa ukuhanom tjesteninom ili rižom, sjajan je nacrt za upotrijebiti svakojako sezonsko povrće, a ovaj put sam iskoristila ono koje je moguće pronaći cijele godine. Možda ste već kupili i koju vrećicu unaprijed očišćenog i narezanog povrća (mig mig) da od njega napravite francusku salatu? Majonezu i kisele krastavce ostavite za drugi put i upotrijebite ga da date svom probavnom sustavu mali odmor, a okusnim pupoljcima slasno osvježenje.

Potrebno (2 porcije):
1/2 žličice finog ulja
manji luk
1 češanj češnjaka
manja mrkva, narezana na kockice brida oko pola cm
rebro celera, usitnjeno
komad crvene paprike, usitnjen
pola šalice graška (cca 75g)
500 ml vode
rezana rajčica u konzervi, pola konzerve od 400g
1 kocka temeljca (ako izaberete neku bez životinjskih sastojaka recept će biti veganski)
30 g fidelina ili druge tjestenine po izboru (izaberite neku koja se brzo kuha)

Postupak:
Operite i usitnite sve povrće, prikupite sve sastojke (mise en place).
U odabrani lonac stavite malo ulja i na srednjoj vatri u ulju popržite luk, češnjak, mrkvu, papriku i celer. Želite da malo povene, ali također da dobije pinkicu boje, jer boja je karamelizacija, a karamelizacija je ukusna. Promiješajte koji put da budete sigurni da su sva povrća imala priliku dobite boje.
U međuvremenu, dok se povrće prži ugrijte pola litre vode. Kad je povrće karamelizirano ulijte vruću vodu, pola konzerve rezane rajčice i dodajte kocku za juhu. Pustite da provri i pokriveno kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.

 

Nakon 10 minuta kuhanja dodajte grašak i tjesteninu, pričekajte da zakuha pa kuhajte dok tjestenina ne bude kuhana. U mom slučaju to je 5 minuta za fideline, a u tih 5 je i grašak blanširan prije smrzavanja dostatno kuhan, a također je ostao lijep i zelen.

Poslužite!

proljetni minestrone_posluzenoOvaj minestrone ne treba dodatne začine, ali uvijek možete dotjerati okus po svom ukusu pa dodati malo papra, šećera ili soli, ili ga – kao mi – poslužiti s malo finog aromatiziranog ulja ili ribanog parmezana.

proljetni minestrone_zalogajSlasnog umami okusa, kiselkast i sa bogatim notama karamelizacije, ovaj je minestrone kuhan za 15 minuta, a daje dojam mnogo dugotrajnije pripreme. Osvježit će vas i unijeti u vas tekućinu i elektrolite koji nam često nedostaju nakon otrovanja hranom ili pićem (što ga čini idealnom hranom za mamurluk), a također će vas opremiti sa mnoštvom vlakana koji će blagotvorno pomesti nered u vašim crijevima (takve stvari zvuče smiješno kad se kažu, no vrlo su dobrodošle kad osjetimo njihovo blagotvorno djelovanje 😉 ).

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Proljetni minestrone”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s