Pašteta od soje i sušenih rajčica

Jedan dan prošli tjedan sam stajala u trgovini i kontemplirala cijenu vegetarijanskih pašteta ne nalazeći na popisu sastojaka razlog da cijena bude dvostruka (ili čak trostruka!) u usporedbi s paštetama napravljenim od mesa ili jetrica… pogotovo s obzirom da se mesne paštete odavno ne proizvode – ako ikad i jesu u industrijskom postupku – od najboljih komada mesa, već od krajeva i ostataka nadopunjenih ekstraktima mliječnih ili sojinih bjelančevina. Da, glavni sastojci ukusne paštete, kakva god bila, su masnoća i začini jer ni najbolje mesne paštete ne oslanjaju se na okus mesa ili iznutrica da omađija žudnog jelca – pa ne bi smjelo biti ni teško ni skupo proizvesti mazivu smjesu od ne-mesnih sastojaka koja bi postizala isto.

I da bude odmah jasno: moja primjedba je u cijeni i tome kako ta cijena još jednom govori da smo ovce za šišanje, a ne u paštetama kao takvim jer ja obožavam paštete.

Recept koji se nalazi u nastavku vrlo je jednostavan i ekonomičan, brzo se pripravlja i traje nekoliko dana u hladnjaku (do 5, jer ne sadrži konzervanse), a izvrstan je i kao samostalan namaz i kao ukusna podloga za najrazličitije sendviče i motane tortilje (en. wrap). Također, lako je udvostučiti recept treba li vam veća količina no dovoljno je jednostavan da uvijek možete napraviti svježu porciju ako se zaželite. Ako ne možete jesti soju ili ste je zaboravili skuhati možete na potpuno isti način iskoristiti konzervu ili kod kuće skuhanu potrebnu količinu bijelog graha (trešnjevac, crveni i crni ne preporučam za ovu poštetu jer imaju prejaki okus, dok je bijeli kao i soja vrlo neutralan).

Potrebno:
130 g kuhane soje (toliko se dobije od 50g suhe soje namočene preko noći pa skuhane 22 minute u ekspres loncu)
2 žlice vode od kuhanja (ili malo vode iz konzerve bijelog graha)
Malo ulja za prženje
Pola manje glavice luka, narezane ne tanje kriške
Češanj-dva češnjaka, usitnjeni
¾ žličice soli (ili pola žličice soli plus ¼ žličice monosodium glutamata (MSG ističe okus hrane bez potrebe za više soli)
Sušene rajčice u ulju – jedna cijela rajčica i jedna puna žlica ulja
Svježe mljeveni papar (bar ¼ žličice)

Postupak:
Na malo ulja popržite narezani luk da uvene i dobije boju, otprilike 3-4 minute. Na kraju mu dodajte i usitnjeni češnjak i promiješajte nekoliko puta na vatri da češnjak zamiriše i ugrije se.
U sjeckalicu stavite ocijeđenu soju, poprženi luk i češnjak, rajčicu, ulje, začine i dvije žlice vode od kuhanja.
Izmiksajte u glatku pastu, nekoliko puta stajući i gurajući veće dijelove dolje sa stijenki sjeckalice prema nožu.

Kad vam se smjesa čini dovoljno glatka za vaš ukus probajte je i provjerite treba li još začina: možda još papra ili malo kajenskog papra? Mješavine suhog začinskog bilja?
Finalno izmiksajte da se svi dodatni začini uklope i zatim preselite paštetu iz sjeckalice u staklenku koja se može čvrsto zatvoriti ili direktno u posudu za posluživanje i…

Poslužite!

Pasteta od soje_posluzenoJa danas poslužujem ovu paštetu na integralnom tostu, poprženom na gril tavi da ima lijepe prugice, ali otkad je spravljam poslužila sam je već i na običnom bijelom kruhu, na šlapici s kukuruzom, pecivu od krumpira, kifli za sendvič i prerezanom kroasanu – i svaka mu je podloga slasna i pogodna. Kao podloga sendviču ili smotuljku od tortilje odličan je uz salate i dinstana ili pečena povrća, ali također i uz prženi začinjeni tofu, salame, kobasice ili faširance – bilo mesne ili bezmesne.

Pasteta od soje_zalogajPoslužite li ga u zanimljivoj posudi uz tostirane kriškice francuza biti će izvrsno predjelo ili zanimljiva hrana za zabave, a uz malo tanko narezanih krastavaca ili kolutaste kriškice punjene masline divno su umami čudo kojem ćete se uvijek veseliti za doručak ili međuobrok.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjela 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Pašteta od soje i sušenih rajčica”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s