Mafini sa zobenim pahuljicama (bez mlijeka i jaja)

Probudila sam se jedan dan sa silnom željom da pojedem mafin sa zobenim pahuljicama. Mekan, sočan, fine karamelizirane korice, sa hrskavim komadićima zobenih pahuljica na vrhu – a kao dodatni izazov neka bude i veganski.

Što se dulje igram s vještinom veganskog pečenja kolača sve me više veseli. Nekada mi svaki je recept za kolače počinjao s jajetom, baš kao i bosanki svaki ručak sa nasjeckanim lukom u onom starom vicu, ali nije više tako. Odjednom, svijet je velik i mogućnosti su bezbrojne. Ako još niste spremni isprobati nove vještine zamijenite laneno jaje kokošjim i sojin jogurt mliječnim.

Potrebno (za 6 mafina):
Mokra smjesa:
1 laneno jaje (1 žlica fino mljevenog lana i 3 žlice vode)
3 žlice (45 g) ulja
3 žlice rižinog slada*
150 g sojinog jogurta (na slikama domaći)

Suha smjesa:
100 g brašna
50 g zobenih (sačuvajte pola žlice za ukrašavanje)
prstohvat soli
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice praška za pecivo

Postupak:
Pripremite laneno jaje: u maloj posudi pomiješajte žlicu mljevenog lana sa tri žlice vode i ostavite sa strane da lan zgusne odnosno “izgelira” vodu.
Namjestite pećnicu da se grije na 180°C. Nauljite 6 kalupa za mafine.
U veću posudu odmjerite sve suhe sastojke: brašno, zobene (one sitnje), sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Prorahlite pjenjačom.
U manju posudu odmjerite sve mokre sastojke: ulje, slad, laneno jaje i sojin jogurt. Izmiješajte pjenjačom u glatku smjesu, pogotovo ako ste dio rižinog slada zamijenili šećerom. Vodite računa da je rižin slad od svih sladova najmanje sladak pa ako ste izabrali drugi tekući zaslađivač kao agave sirup ili alnaturin goldsirup mafini će biti slađi.
Ulijte mokru smjesu u suhu i ujedinite s nekoliko pokreta pjenjačom. Ne treba dugo miješati, samo toliko da ne ostane suhih dijelova.
Podijelite smjesu u kalupe i pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180°C ili uz ventilator na 160°C (ako pećnica nejednako grije okrenite protvan sa kalupima na pola vremena).

 


Pečene mafine izvadite iz pećnice i preokrenite na rešetku da se ohlade nekoliko minuta prije nego ih…

poslužite!

Mafini sa zobenim_posluženoOvi su mafini vrlo aromatični, predivne karamelizirane korice, visoko dignuti, sočni i vrlo nježno zaslađeni – što ih za mene čine idealnim doručkom (ni malo ne sliče desertu, čak ih možete poslužiti uz zdjelicu pekmeza).

Mafini sa zobenim_iznutraIzvrsni su dok su topli, ali također i kad se potpuno ohlade i ohlađeni će imati vrlo privačnu kompaktnu strukturu. Možete iz zalediti za drugi dan ili ih grijati u mikrovalnoj, a također i prerezane zagrijati u tosteru ili na gril tavi pa poslužiti uz malo namaza po želji ili zaslađeni jogurt za umakanje.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako su vama uspjeli 🙂

*zamijenite dio ili sav slad šećerom za znatno slađe mafine, npr. 2 žlice slada + 2 žlice šećera. Ako zamijenite sav slad šećerom morati ćete dodati žlicu-dvije vode da postignete odgovarajuću gustoću tijesta.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s