Najjednostavnije jelo sa soba rezancima

Danas vam donosim jedno vrlo jednostavno, a fantastično ukusno jelo, izvrsno za brzi ručak ili slasnu i brzu večeru nakon dugog radnog dana: soba rezance s umakom od kikirikija.

Iako ovo jelo kuham često i doista uživam u njemu, nije mi do sad palo na pamet da ga poslikam i zapišem za vas sve dok me ovaj vikend jedan od vas, čitaoca ovog bloga, nije upitao: “A gdje je recept sa heljdinim rezancima, da ga pošaljem prijateljici?”

“Hm, ovaj, pa nije još gore,” odgovorila sam: “… ali biti će sutra!”

I sad nema natrag 😀

Soba rezanci, odnosno rezanci od heljdinog brašna*, već su neko vrijeme prisutni u našim dućanima, ali čini mi se da ih je odnedavno lakše pronaći na sniženju ili u specijaliziranim trgovinama poput Pekinške patke ili Asia store gdje su mnogo jeftiniji nego u supermarketima. Krasi ih divan bogati, orašasti okus i slatkasta, praškasta aroma mnogo ugodnija od mirisa obične tjestenine. Takva svojstva zato je bolje istaknuti nego zakamuflirati umakom, a ovaj jednostavni umak od kikirikija pomoći će u toj namjeri.

Potrebno (1 porcija):
70 g soba rezanaca
60 g smrznutog edamame graha (zelene soje)

umak:
20 g glatkog kikiriki maslaca (napravite ga sami)
pola žličice sambal oeleka ili drugog začinjenog umaka po želji
pola žlice soja sosa
30-50 ml vruće vode

Postupak:
Ugrijte do ključanja dovoljno vode za kuhanje rezanaca, posolite je i ubacite rezance da se kuhaju. U zadnje dvije minute kuhanja ubacite i edamame da se kratko prokuha, pa zatim sve zajedno procijedite. Ovi moji rezanci imaju vrijeme kuhanja 7 minuta od kad su prokuhali pa nakon pet ubacim edamame i kuham do isteka vremena. Ako nemate edamame, koje sam ja odabrala zbog bogatstva proteina koji dopunjavaju nutritivni profil jela, možete dodati smrznuti grašak pa gotovo jelo poslužiti uz drugi protein po izboru (tofu ili piletinu s grila, slanutak ili nešto sasvim drugo ovisno o vašim prehrambenim potrebama)
U manjoj posudici pomiješajte kikiriki maslac, sambal, soja sos i vruću vodu da dobijete gusti glatki umak.

Pomiješajte kuhanu tjesteninu i edamame sa pripremljenim umakom i…

Poslužite!

Soba s umakom od kikirikija_posluzenoOvaj je recept jednostavan i kratak, a priprema jela brza – čak i ako izgubite, kao ja, trenutak-dva na lijepi tanjur i prstohvat crnog sezama za ukras – no također je i fantastično ukusan.

Soba s umakom od kikirikija_zalogajOsim što se brzo priprema nakon radnog dana i slašću vam vraća volju za životom, također vrlo dobro putuje pa ga možete pripremiti kao ručak za ponijeti na posao jer se može jesti vruć ili hladan, sam ili dopunjen drugim proteinom ili komadom voća za raskošniji obrok.

Rijetko se sjetim pitati, rado ću pročitati koji je vaš super-brzi super-jednostavni recept kojem se utječete za brzu večeru ili mislite da je odličan portabl ručak pa slobodno ostavite komantar…

…a do tada; isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Iako “rezanci od heljdinog brašna” zvuči bezglutenski većina soba tjestenine nije bez glutena jer se proizvodi od mješavine pšeničnog i heljdinog brašna pa vodite o tome računa ako želite nešto bez glutena.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s