Bolonjez od crvene leće

Jučer mi je bio rođendan i kupila sam si poklon jer zašto ne. Ovaj poklon je zapravo dar koji nastavlja davati, veselje, ljubav i investicija – spiralizator! (oh, uzbuđenja! 😀) Da podijelim taj dar s vama večeras donosim recept po mjeri tog poklona, ali također i po mjeri najveće slasti, jednostavnosti, praktičnosti, zdravlja i uštede: bolonjez sa crvenom lećom.

Ovaj gusti i slasni umak gotov je za 15-ak minuta i u toliko vremena možete pripremiti i tjesteninu koju ste odabrali, bilo da je kuhate ili pravite od povrća. Ovdje sam upotrijebila tikvicu (a ako nemate spiralizator već smo nekoliko puta pravili špagete od nje koristeći samo ručnu gulilicu: ovdje, ovdje i ovdje) no možete upotrijebiti i drugo povrće poput mrkve, cikle ili tikve.

Potrebno (za 2 porcije ako poslužujete uz pravu tjesteninu ili 1 uz spiraliziranu tikvicu):
1 žličica ulja
pola srednje glavice luka, usitnjeno
1 češanj češnjaka, usitnjen
komad mrkve (oko 50g), narezan na kockice
rebro celera, narezano na kockice (lišće ostavite za ukras)
70 g polovica crvene leće
1 žličica garam masala začina
150 g pasate
1 žlica tamne miso paste
voda, po mogućnosti vruća
dodatni začini po ukusu: sol, papar, chili

Postupak:
U odabranoj posudi koja se može poklopiti ugrijte ulje i kratko na njemu prodinstajte luk, da omekša i zastakleni.
Dodajte luku češnjak i garam masalu i miješajte 1 minutu da začini jako zamirišu.
Dodajte mrkvu, celer i leću pa pržite minutu-dvije da sve zamiriše i obloži se začinima. Prelijte sa dovoljno vode da pokrije sve sastojke i, ako je voda bila vruća pa sve sad vrije, pokrijte poklopcem i na srednjoj vatri kuhajte 10 minuta da leća omekša i upije svu vodu. Ako je voda hladna prvo je na jačoj vatri pričekajte da proključa pa pokrijte i kuhajte 10 minuta pokriveno da leća omekša i popije svu vodu.Ako je vaša leća cijela (a ne u polovicama) trebati će možda koja minuta više pa provjerite i dodajte vode ako bude potrebno.

Kad je leća omekšala dodajte pasatu i dodatne začine po želji (ja sam dodala paketić čilija koji mi je ostao od ramen rezanaca) i dobro promiješajte i kuhajte jednu minutu da se sve spoji, a zatim ugasite vatru i otopite u umaku žlicu crvene miso paste (nemojte dalje kuhati da potpuno iskoristite blagodat miso fermentacije). Ona će dati jelu dubinu, sol i prekrasni umami okus. Provjerite začine i dodajte po potrebi soli i/ili papra i zatim…

Poslužite!

Bolonjez od crvene lece_spremnoOvaj umak predivno miriše; slasno, slano i fermentirano, a okus ništa ne zaostaje za tim prekrasnim mirisom.

Bilo da poslužujete li umak sa tjesteninom ili spiraliziranim tikvicama slobodno tjesteninu umiješajte u umak jer ovo posluživanje bolonjeza na vrhu tjestenine lijepo za vidjeti, ali nije praktično niti najukusnije. Najukusnije je kad se svaki špaget prevuče prekrasnom gustom i kremastom slašću.

Bolonjez od crvene lece_posluzenoČak i Ginger iz prikrajka provjerava hoće li biti nešto i za njega 🙂

Bolonjez od crvene lece_macaKremast, gust i bogato začinjen, ovaj je umak odličan i za posluživanje uz čips, naan kruh ili tikvicu narezanu na ploškice što ga čini zabavnom idejom i za zabave.

Bolonjez od crvene lece_zalogajJa sam ga ovdje poslužila uz tikvicu od 250 grama pretvorenu u špagete i kako mi je to već drugi dan za redom da jedem špagete od tikvice moram priznati da su doista divni, a da je spiralizator (trenutno 129kn u Kauflandu) super jednostavan za korištenje (pretvori tikvicu u špagete za manje od minute!), ali također i za čišćenje (jer se samo ispere vodom, a noževi očiste uz pomoć četkice također za manje od minute). Oduševljenje! 🙂

Uživajte isprobajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Bolonjez od crvene leće”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s