Jednostavni burger od graha i sojinih komadića

Kad sam razmišljala što bih danas voljela pojesti što bih danas voljela poslikati za vas sinulo mi je da dugo nismo napravili nikakav burger i odluka je time bila donešena.

U zadnje vrijeme dosta eksperimentiram sa rehidriranjem teksturiranog povrtnog proteina (TVP) odnosno sojinih komadića (ovi najsitniji obično se zovu ljuskice ili ljuspice iako nisu nikakve ljuskice već samo sitniji komadi smjese nastale od odmašćene soje) jer su superpraktični, jeftini, jednostavni za upotrebu i mogu dugo stajati u smočnici bez posebnih uvjeta skladištenja – a opet predivno prilagodljivi i nutritivno fantastični. Logično me taj niz eksperimenata provede i kroz područje burgera.

Naravno, rehidrirana soja ne mora se nužno koristiti u veganskim receptima, ka što sam je ja koristila ovdje. Od nje se također mogu praviti faširanci s jajetom što daje vegetarijanski odrezak ili se njome može zamijeniti (ili nadograditi) dio mesa u mesnom receptu što će ga učiniti manje masnim i bogatijim proteinima – ali danas, i zapravo često u zadnje vrijeme, odlučila sam se za veganski recept jer jeftin, praktičan i izuzetno ukusan, a još i prepun vlakana i niskokaloričan i time savršen za one obroke kad popravljamo štetu koju smo pojeli drugim obrocima (:mig mig:).

Potrebno:(2 burgera promjera 12 cm a stanu u komercijalna peciva ili ova najbolja domaća)
20 g suhih sojinih ljuskica
1 žličica začina za pikantnu kobasicu (to je sol, crvena paprika, sušeni luk i češnjak, papar, korijander, šećer)
70 g vruće vode

pola manjeg luka (oko 40 g)
1 češanj češnjaka
1 žličica ulja
140 g kuhanog graha
1 žličica mljevenog lana
1 žličica svježeg timijana
1 žličica dimljene paprike
dodatni začini po želji
2-4 žlice zobenog brašna (pahuljice usitnite u blenderu)

Dodaci:
umak po želji (ovdje mješavina kečapa, aquafaba majoneze i brutalero umaka)
salata, rajčice, krastavci – ili drugi dodaci koje vi volite

Postupak:
u manjoj posudi prelijte suhe sojine komadiće i začine vrućom vodom i pokrijte tanjurićem 10-ak minuta da se voda upije.
U međuvremenu nasjeckani luk popržite na malo ulja da dobije lijepu boju i zatim dodajte usitnjeni češnjak i kratko ih zajedno zagrijte da smjesa lijepo zamiriše.
Dodajte dinstani luk i češnjak u sjeckalicu zajedno sa kuhanim grahom (ovaj sam ja skuhala od suhog, ali može i onaj iz limenke, jedino obratite pažnju kad kupujete limenku da grah nije kuhan sa šećerom jer će biti presladak za burger). Također dodajte ostatak ulja, lan, svježi timijan i dimljenu papriku. Usitnite smjesu u sjeckalici sa nekoliko kratkih bliceva miksanja, treba biti kremasta, ali ne sasvim bez teksture pa slobodno kad usitnjavate pustite da neki dijelovi ne budu izmiskani u paštetu*.
Usitnjenu smjesu prebacite u zdjelu, dodajte rehidriranu soju (komadići su do sad trebali popiti svu vodu i nebi smjelo biti slobodne tekućine na dnu posude. Ako ima, dodajte samo rehidrirane komadiće, ali ne i vodu!) i uz pomoć vilice izmiješajte u kompaktnu smjesu. Dodajte po potrebi još soli i zobenog brašna toliko da možete rukama lako oblikovati burgere.

 

Vlažnim rukama oblikujte dva burgera promjera 12 cm. Ostavite 10 minuta u hladnjaku da se odmore, lakše ćete ih peći i tekstura će biti bolja. Tako pripremljeni mogu stajati i do 24 sata u hladnjaku prije pečenja, samo ih pokrijte poklopcem ili folijom ako duže stoje.
Nakon 10 minuta ispecite burgere u običnoj ili gril tavi, na malo ulja, na srednjoj vatri – 5 minuta sa svake strane. Za najbolje rezultate nemojte ih puno pipkati već spustite u tavu i ostavite da se peku pet minuta bez naguravanja, a zatim okrenite. Na taj način zadržati će lijepi oblik i imati hrskavu koricu.

Pod kraj pečenja burgera zagrijte peciva tako da sve bude vruće, a zatim…

poslužite!

Burger od graha i sojinih komadica_sve

Burger od graha i sojinih komadica_posluzenoJa volim posluživati hamburgere tako da poslužim pojedinačne dijelove za slaganje za stolom, po trenutnom nahođenju. Budući da je ovaj burger gotovo nemasan (ima 176 kcal, 20g ugljikohidrata, 4g masnoća i 12 g proteina) možete si dati oduška sa umacima.

Burger od graha i sojinih komadica_slaganjeOvaj je hamburger aromatičan, snažno začinjen i izvrsno platno koje možete doraditi sa još zanimljivih dodataka – možda uz zgnječeni avokado ili pečenu papriku sa malo češnjaka i balzamičkog octa bude baš ono nešto što ste tražili.

Možda za umak iskoristite ovaj pivski i uparite cijelu kombinaciju sa nekim interesantnim pivom poput Mine od Lepih Dečki? Mljac!

Burger od graha i sojinih komadica_zalogajPečeni burgeri mogu se jesti odmah, a ako odstoje od nekoliko minuta do preko noći tektura će postati još sličnija mesnoj i kasnije ih možete podgrijavati ili jesti hladne (što ja često radim jer su sjajni za hladne sendviče).

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Ako ipak pretjerate s usitnjavanjem probajte paštetu, dodajte još žlicu ulja i začina po želji pa koristite kao namaz 😉

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s