Lagana pastirska pita

Iako ovo nije prava pastirska pita (en. shepherd’s pie) jer nije spravljena od mljevene janjetine ova poslastica lagana za pripremu kao i za novčanik inspirirana je tim engleskim specijalitetom u kojem se smjesa slasnog mesa i povrća prekriva korom krumpir pirea i kratkim pečenjem u pećnici pretvara u nešto najslasnije što ovi sastojci mogu iznjedriti.

Ovu mesnu pitu možete, naravno, ispeći i u ukrasnoj posudi za pitu ili u dva do četiri manja kalupa za pojedinačne porcije no ako imate tavu koja može sa plamenika u pećnicu – kao što je ova emajlirana od ljevanog željeza* – zašto ne iskoristiti tu izuzetnu praktičnost.

Potrebno (za 2 raskošne ili 4 manje porcije):
1 žlica ulja
200 g mljevenog mesa**
veći luk
2 češnja češnjaka
komad mrkve
rebro celera
150 g zaleđenih mahuna
začini o želji (ovdje mješavina začina za kobasicu)

Za zgusnuti smjesu:
2 žlice (20g brašna) razmućenog u 200 ml vode
ja sam dodala i malo slatke crvene paprike da pojačam boju smjese (opcionalno)

Kora:
300 g krumpira, kuhanog
žlica maslaca ili margarina po želji
začini po želji: sol, papar, vegeta,
voda od kuhanja krumpira (ili mlijeko za bogatiju varijantu)

Postupak:
Ogulite krumpir i narežite na manje komade pa skuhajte za pire.
Dok se krumpir kuha u pogodnoj posudi popržite mljeveno meso da ispari voda i počne se karamelizirati, a zatim dodajte usitnjeni luk, češnjak i ostalo povrće. Začinite sa žličicom začina za kobasice (to je mješavina soli, crvene paprike, i dehidriranog češnjaka i luka) pa pokrijte i pustite da se na srednjoj vatri dinsta 10 minuta.
Uključite pećnicu da se grije na 200°C.
Piknite krumpir vilicom i, ako je kuhan, ocijedite ga zadržavši vodu od kuhanja. Izgnječite ga u pire i začinite odabranom masnoćom (ovdje margarinski namaz sa mediteranskim biljem), začinima po želji i dodajte toliko vode od kuhanja ili ugrijanog mlijeka da dobijete mekan pire koji će biti lako razmazati na vrh pite.

Dovršite nadjev od mesa tako da u manjoj posudi razmutite brašno sa vodom pa ulijte na dinstano meso i povrće da se smjesa zgusne u fini kremasti gusti umak. Za to će trebati samo nekoliko minuta pa nemojte dugo kuhati jer cijeli složenac još ide u pećnicu.
Sada, kad je i nadjev i pire spreman, ako želite raspodjelite nadjev u drugu posudu ili manje kalupe koji mogu u pećnicu, a ako pečete u istoj tavi kao ja ovdje samo izravnajte nadjev i na njega nanesite pire. Izravnajte pire špatulom i po želji povucite par puta vilicom po površini da dobijete dekorativnu šaru.

Pecite u pećnici 15-20 minuta na 200°C bez ventilatora ili 180°C sa ventilatorom i uključenim gornjim grijačem – da se površina malo zarumeni, a na rubovima se vidi karamelizacija umaka, a zatim…

Poslužite!

Lagana pastirska pita_pecenaOva je jednostavna pita vrlo privlačno jelo, a također i vrlo slasna, i po mom iskustvu vrlo je dobro prihvaćaju djeca i izbriljivi jelci.

Lagana pastirska pita_posluzenoKad je tek izvađena iz pećnice malo ju je teško rezati i vaditi iz tave na tanjure (baš kao i lazanje i slične složence), no već za 10-ak minuta moguće je izvaditi lijepi komad.

Lagana pastirska pita_presjekUz ovu pitu – koja je cjelovito jelo – poslužite salatu koja god vas veseli: to može biti zelena ili kiseli krastavci, miješana sezonska ili čak domaći kimchi.

Lagana pastirska pita_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite jako je vama uspjelo 🙂

*ova je tava sa povremene ponude u Lidlu, ali sličnu prodaju u Ikei

** mljeveno meso se može zamijeniti sojinim komadićima (tvp) rehidriranim vrućim povrtnim temeljcem za vegansku varijantu, a ostatak recepta i pripreme ostaje isti.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s