Dvostruko čokoladni kolač sa sljezovim kolačićima

U domaćim dućanima sljezovi kolačići (marshmallows) su rijetki i kako se ne možemo osloniti na redovitu opskrbu nismo se naučile redovito i opušteno njima služiti pa se povremeno zateknem pred nekoliko suhih maršmeloa koje sam u trenutku obilja sakrila od sebe da ih ne požderem.

… I onda ih treba spasiti uklapanjem u neku namjenu u kojoj se neće primijetiti njihov nedostatak, već će biti bogatstvo koje donosi sreću.

Ovo je kolač koji se, jasno, može pripremiti i sa svježim sljezovim kolačićima, pa čak i bez njih – ili se oni mogu zamijeniti rezanim orasima – a na tragu je američkog brownie kolača. Sladak je i masan, obogaćen dodacima, mekane strukture prošarane kremastim dijelovima – a sve za samo 1 minutu u mikrovalnoj. Kako trenutno imam kod kuće i kilu bezglutenskog brašna poslikala sam za vas obje verzije kolača: običnu (s pšeničnim brašnom) i bezglutensku (sa Schär mješavinom brašna bez glutena). Kao i uvijek sve su mjere u žličicama izražene u mjernim žličicama.

Potrebno (1 porcija):
30 g brašna (pšenično ili mješavina bezglutenskog)
par mrvica morske soli
1/8 žličice praška za pecivo
1/16 žličice sode bikarbone
1 žličica nezaslađenog kakao praha
1/2 žlice šećera
1 žličica ulja
3-4 žlice (oko 50 ml) mlijeka (biljnog ili životinjskog)

Dodaci:
1-2 kockice crne čokolade, narezane na komadiće
1 sljezov kolačić, škarama usitnjen na manje dijelove (ako nađete ili napravite one bez želatine kolač će biti veganski)

Postupak:
U odabranu zdjelicu koja smije u mikrovalnu stavite sve sastojke za tijesto i izmiješajte u gusto, ali tekuće tijesto – kao na slici.

Dvostruko čokoladni kolač_tijesto vrpcaOvisno o odabranom brašnu možda ćete morati dodati malo više ili manje mlijeka, ali na kraju morate imati tijesto koje se lako miješa pjenjačom i u vrpci curi kad se pjenjača podigne.
Dodajte odabrane dodatke; na sitne kockice narezane sljezove kolačiće i čokoladu ili druge po želji (poput oraha ili suhog voća) pa promiješajte. Ako želite da vaš klačić djeluje ovako dekorativno nemojte odjednom pomiješati sve dodatke nego nekoliko komada sačuvajte pa ih utisnite na samu površinu nakon miješanja.

 

Stavite kolačić u mikrovalnu i “pecite” 1 minutu ako je vaša mikrovalna poput moje, sa snagom od 750W. Ako je vaša mikrovalna jača (1000W) smanjite vrijeme kuhanja na 45 sekundi pa provjerite da li je kolač dovoljno pečen ili ga pustite da se peče još malo, u produžecima po 10 sekundi. Pečeni kolač biti će sjajan, suhe površine i sasvim malo kremast po rubovima, napuhnutih sljezovih kolačića koji će se ispuhati kad izvadite kolač iz mikrovalne.

Poslužite odmah!

Dvostruko čokoladni kolač_posluženo
Kolač od pšeničnog brašna
Dvostruko čokoladni kolač_bez glutena
Kolač od bezglutenske mješavine

Ovaj je kolač najbolji još topao, dok su otopljeni komadići čokolade kremasti i sljezovi kolačići sočni i mekani. Ako ga niste prekuhali cijeli će kolač biti bogato dignut, sočan i prošaran dijelovima koji su ostali kremasti, ne sasvim pečeni nego poput lava kolača.

Dvostruko čokoladni kolač_naslovna
Vruće, sočno i kremasto
Dvostruko čokoladni kolač_otopljeno
Otopljena čokolada među slojevimmmmma

Obje verzije – i pšenična (u bijeloj zdjelici sa plavim cvjetovima) i bezglutenska (u prugastoj zdjelici) – jednako su sočne i kremaste i jednako brze i jednostavne za primjenu.

Ako kojim slučajem imate mikrovalnu na poslu ovo je kolač koji je izuzetno praktičan jer možete sa sobom u teglici ili vrećici ponijeti izmiješane sve suhe sastojke i dodatke, pa im prije pečenja samo dodati žličicu ulja i mlijeko te ih smućkati skupa žličicom u šalici za kavu i ta-da – friško pečeni kolač za minutu! Savršeni predah između dva naporna zadatka 😉

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 🙂

*a evo i WordPress me upravo po objavi ovog posta obavijestio da imamo mali razlog za slavlje, možda baš idealan povod za isprobavanje novog kolača:

200 posts on Porcija i pol_180228

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Dvostruko čokoladni kolač sa sljezovim kolačićima”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s