Keks s komadićima čokolade (porcija u tavi)

Neka je hrana tako estetski privlačna da sudjelovanje u njenoj pripravi daje osjećaj dodatne vrijednosti koji nadrasta granice samog nutritivnog dobitka i prelijeva se u postignuće u kontekstu životnog stila. Za nekoga takva hrana je roštilj, za nekoga suši, kavijar ili tartufi, a meni takva su sva jela u ovim seksi tavama od ljevanog željeza.

Inače su ove tave kod nas bjesomučno i neopravdano skupe pa me silno oduševilo kad sam prije nekoliko tjedana u offertisimi našla ovu sićušnu minitavu promjera 13 cm, sa podloškom za posluživanje, po cijeni od 49 kuna. Kupila sam dvije – za potomčicu i sebe – i od puste sreće nisam mogla čekati duže od nekoliko sati da je isprobam pa smo već isto popodne pojele palačinku kremšnitu (dutch baby).

A danas je došao na red i divovski keksić u tavi!

Potrebno (za jedan veliki keks*):
15 g šećera (10g bijelog i 5g muscovado šećera)
30g biljnog margarina, omekšanog
45g brašna (15 g integralnog i 30g bijelog pšeničnog brašna)
prstohvat soli
1/8 žličica praška za pecivo
1/2 žlice sojinog mlijeka za vegansku varijantu (ili običnog ako vam to nije bitno)
10g narezane crne čokolade (bez mlijeka za vegansku varijantu)

Postupak:
Prikupite sve sastojke. Stavite pećnicu da se grije na 180°C.
Od odvagnutog margarina oduzmite mrvicu pa premažite njime posudu za pečenje. To može biti tava kao ovdje, ali može biti i bilo koja vatrostalna posudica koja može u pećnicu.
Margarin sobne temperature izmiješajte sa šećerima (muskovado je dobro prosijati da nema velikih grudica šećera) pa dodajte brašno, sol i prašak za pecivo i pomiješajte sa masnoćom, a na kraju dodajte mlijeko i narezanu čokoladu, žustro izmiješajte pa utisnite tijesto u namazanu posudicu. Savjet: ako želite da se na kolačiću odozgo vide komadići čokolade sačuvajte par i onda ih utisnite u površinu tek nakon što oblikujete keksić.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite između 13 i 15 minuta (*vrijeme pečenja ovisiti će o odabranoj posudi i veličini keksića pa ako ste oblikovali sitnije ili tanje kekse prilagodite vrijeme pečenja). Kad je pečen keksić više nije mekan na dodir odozgora i vidljivo se odvoji od ruba posude.

Kratko ga ohladite i…

poslužite!

Keks s komadicima cokolade_posluzenoToplog karamelastog mirisa, prhkog tijela i sa komadićima gorkaste čokolade ovaj je keks predivna poslastica uz popodnevnu kavu, a možete ga poslužiti i uz kuglicu sladoleda kao vrhunsko dekadentno zadovoljstvo.

Keks s komadicima cokolade_poslijeKeks s komadicima cokolade_zalogajKeks s komadicima cokolade_zalogaj2Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s