Najbolja (i najjednostavnija) krem juha od tikvice

Nedjeljom obično idemo “mojima” na ručak i ručak onda bude bogatiji i masniji nego uobičajena prehrana kod kuće, a nakon ručka pretresanje tjednih tema obično se događa uz kavu i kolač – tako da, kad nakon toga sretna i sita stignem kući, za večeru zazmišljam samo o sitnim zalogajima i laganim jelima.

No, to što su lagana ne znači da dozvoljavam ustupke u slasnosti!

Ova je juha od tikvica fantastično ukusna, a ujedno brza i jednostavna. Za razliku od dodavanja masnih sastojaka, kao što je vrhnje za kuhanje, kojim se obično juhe čine kremastima, ovdje se ugodna kremasta tekstura postiže sa malo kukuruznog brašna. Uz prekrasnu aromu na ulju ugrijanog češnjaka, ova potpuno biljna juha iznenaditi će vas kompleksnim umami okusom.

Potrebno (1 velika ili dvije porcije juhe za predjelo):
žličica ukusnog ulja (suncokretovo ili nježnije maslinovo)
1 usitnjeni češanj češnjaka
1 manja tikvica (200g), čista i narezana na manje komade
3oo ml vode
1/3 žličice začinske (ili obične) soli
1-2 žlice kukuruznog brašna

Postupak:
Pripremite sve sastojke jer je postupak pripreme vrlo brz pa je lakše ako je sve već pripremljeno.
U odabranom lončiću na laganoj vatri ugrijte ulje i na njemu popržite češnjak, da dobije lijep miris i sasvim malo počne mijenjati boju.
Dodajte usitnjenu tikvicu, sol i vodu. Pokrijte i pustite da zavrije i zatim kuhajte 10 minuta (to će ići sasvim brzo ako dolijete vruću vodu).
Nakon 10 minuta kuhanja štapnim mikserom ili u blenderu usitnite juhu, ujedno dodavši 1-2 žlice kukuruznog brašna, ovisno koliko gustu juhu želite. Moj je lončić preniskih stijenki za sigurno miksanje pa prelijem juhu u ovaj visoki plastični vrč, a zatim dodam 1 žlicu kukuruznog brašna i izmiksam.

Izmiksanu juhu vratite u lončić i grijte da prokuha (kao što već znate kukuruzni škrob se aktivira tek na 90°C pa onda zgušnjuje jelo).
Probajte i ako je potrebno dotjerajte okus: dodajte soli, papra ili drugi začin po vašem ukusu i…

…poslužite!

Krem juha od tikvice_posluzenoOvaj puta ja sam poslužila juhicu uz kruton: komad starog kruha tostiran na tavi uz pomoć malo kokosovog ulja i narezan na kockice. Takav je tostirani kruh fantastičnog mirisa i izvrsno pristaje uz ovu juhu, a ako napravite koju krišku više može vam ostati i za prilog kakvoj salati ili namazu i tako na brzinu imate potpuni obrok.

Krem juha od tikvice_zalogajSlikala sam ovdje juhu posluženu uz žlicu, da vidite gustoći juhe i da slike budu uobičajenije, ali osobno najviše volim ovu juhu samo popiti iz zdjelice. Dignuti je do nosa i sladiti se mirisom, i gutati vruće gutljaje sa ruba zdjelice, ne brinući nimalo za bonton i pravila!

Isprobajte je i vi! I neka vam je u slast!
A slobodno u komentaru podijelite i kakav dojam ili drugačiji prilog uz koji ste ju vi posrkali 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s