Torta s makom, limunom i bijelom čokoladom

One okuse koje volim stalno želim re-kreirati u novim oblicima i svaka nova iteracija uvijek me oduševi i razdraga. Kolačić od limuna i maka iz mikrovalne. Zobene kocke sa makom. Torta s makom, limunom i bijelom čokoladom. Poznato, a novo.

Kao proslava ljubavi s onima koje stvarno volimo :mig mig:*

Ova je mala tortica vrlo brza i jednostavna, ali također i vrlo slasna i savršeni zalogaj uz popodnevnu šalicu čaja. Ako je, kao ja, ispečete u kasni večernji sat, sigurna sam da se nećete skanjivati učiniti je i doručkom sljedeće jutro, uz šalicu mlaćenice da djeluje manje desertno, a još uvijek u klasičnim tonovima.

Potrebno (za dvije kore promjera 15 cm):
Kolač-suho:
70g integralnog brašna
90g bijelog brašna
30 g cijelog maka
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žlicice sode bikarbone

kolač – mokro:
1 vanilin šećer
45g svijetlog smeđeg šećera
30g (2 žlice) neutralnog ulja (ja koristim suncokretovo)
30g soka limuna (pola manjeg ili jedan limun srednje veličine)
korica limuna
1 jaje (laneno ili kokošje)
80 ml mlijeka (biljnog ili životinskog)

Krema:
100 ml slatkog vrhnja (bilo koje koje se može istući u šlag)
50 g skute (ili fermentiranog sira od indijskih oraščića za vegansku varijantu)

Glazura:
50 g slatkog vrhnja (ili zobenog koje smo ovdje pripremili)
50 g bijele cokolade, nasjeckane na manje dijelove
tanko narezane ploškice limuna, za ukrašavanje

Dodaci:
par kapi ulja za kalupe

Postupak:
Ukljucite pecnicu da se grije na 180°C. Prikupite sve sastojke.Namažite kalupe*.
Kad je pecnica vruca u vecu zdjelicu prosijte suhe sastojke i prorahlite miješanjem suhom pjenjačom.
U manju zdjelicu stavite mokre sastojke i pomiješajte pjenjačom u jednoličnu smjesu.
Ulijte mokre sastojke u suhe, promiješajte nekoliko puta pjenjacom da se ujedine i zatim podijelite tijesto u kalupe (dva promjera 15 cm ili jedan od 20).
Stavite kolač da se peće u pećnicu na 180°C 20 minuta.
Pečeni kolači biti ce lijepo dignuti, rubova odvojenih od kalupa.
Izvadite kalupe iz pecnice i ostavite da se kore hlade u kalupu bar 10 minuta prije nego ih okrenete i izvadite iz kalupa na rešetku da se potpuno ohlade.

Kad su se kore ohladile pripremite jednostavni ganaš: zagrijte vrhnje u mikrovalnoj (1 minuta u mojoj od 700W) ili u posudi nad vrućom vodom (bain marie), ubacite u njega nasjeckanu čokoladu i miješanjem rastopite.
Kratko ohladite glazuru prije nego je nanesete na kolač (teško je raditi s njom kad je pretopla, no 15 minuta hladenja je obično dovoljno).

Dok čekate da se glazura ohladi istucite šlag i umiješajte u njega sir.

Napunite tortu kremom sa sirom, prelijte rashlađenim ganašem i ukrasite po želji, a zatim…

poslužite!

Torta s makom_posluženoKompaktna, limunasta, sa očaravajućim hrskanjem tostiranih sjemenki maka pod zubima, ova tortica baš zove na trenutak pauze i odmaka. Kiselkasta krema od sira čini je kompleksnom i svježom, a glazura od bijele čokolade zaokružuje dojam.

Torta s makom_naslovnaIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjela 🙂

*dva valentinovska posta u jednoj godini?! Što reći?

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s