Naša siječanjska serija recepata iz kuhala za rižu primakla se kraju, dani su se produžili, a temperatura povisila i ovaj ćemo zadnji nastavak posvetiti nečem ukusnom, toplom, jednostavnom i ljekovitom: pilećoj juhi s rezancima.
U ovoj veganskoj varijanti, naravno, nema piletine – ali ako vi želite da vaša “pileća” juha nema navodnike, na isti način kao seitan iskoristite komadić pilećih prsa ili bilo kojeg odkoštenog dijela piletine.
Potrebno (1 raskošna ili dvije manje porcije):
500 ml vode
pola povrtne kocke za juhu*
Domaći seitan:
15 g glutena
5 g slanutkovog brašna
1/4 žličice začina za perad (ja volim Kauflandov iz kolekcije World of Spices)
1/4 žličice suhog origana
1 žličica maslinovog ulja
3 žličice (tj. 1 žlica) vode
Povrće: grašak, mrkva, celer – usitnjeni na podjednako velike dijelove
Tjestenina: fidelini na slikama, ali ako želite drugu vrstu prilagodite vrijeme kuhanja
Postupak:
Spojite kuhalo i postavite ga na ravnu i stabilnu površinu, gdje neće ugrožavati djecu ili životinje i imati će dovoljno mjesta bez doticanja kakvih osjetljivih predmeta.
U posudu kuhala stavite vodu i pola kocke za juhu (*ili pola litre domaćeg temeljca) i stavite da prokuha dok pripremite seitan.
Za seitan pomiješajte u maloj zdjelici sve sastojke u tvrdo tijesto. To će biti vrlo mali komadić tijesta i neće se ni malo lijepiti. Mijesite ga minutu da se sve spoji i da nigdje nema suhih dijelova, preklapajte i stiskajte. Činiti će vam se ovo vrlo sitnim komadom proteina, ali ne dajte se zavarati – kuhanjem on će postati doista mnogo, mnogo veći. Razvaljajte seitan u rukama u duguljastu kobasicu širine dlana, prerežite ga po duljini na pola i narežite ga na male ploškice. Ploškice će kuhanjem udvostručiti veličinu. Usipajte ih u provrelu juhu (potonuti će na dno), promiješajte i poklopite pa pustite da kuhaju 20 minuta.
Dok se “piletina” kuha pripremite povrće, izvadite grašak iz zamrzivača, narežite celer i mrkvu na manje komadiće – ili samo izvadite vrećicu miješanog zaleđenog povrća iz zamrzivača i odmjerite ukupno pola šalice.
Kad istekne 20 minuta kuhanja dodajte povrće, pokrijte i ostavite da se dalje kuha 5 minuta.
Nakon što istekne 5 minuta dodajte odabranu tjesteninu, promiješajte i kuhajte dok tjestenina ne omekša – u mom slučaju, s fidelinima, to je bilo za 3 minute.
Ugasite kuhalo i…
poslužite!
Ova juha divno miriše, brza je, jednostavna i fantastičnog okusa. Seitan je mek i aromatičan, povrće taman kuhano i jakih boja, a rezanci zaokružuju nutritivnu sliku.
Naravno, isto jelo po istom postupku možete skuhati i u običnom loncu na šparetu, na srednjoj vatri, no s kuhalom za rižu možete to učiniti i u studentskoj sobi, u vikendici ili bilo gdje gdje imate struje, a nemate šparet.
Nadam se da vam se svidjela ova serija ideja o kuhanju u kuhalu za rižu i da ćete nešto isprobati, uživati i da će vam biti u slast! I da ćete javiti kako je vama uspjelo 🙂