Sjajna jela iz kuhala za rižu: Zimski špageti

Jela “u jednom loncu” idealne su brze večere u tjednu, kad nakon dugog dana imate malo vremena i još manje strpljenja za stajanje u kuhinji i kontempliranje sastojaka. Kuhalo za rižu i u takvom je scenariju vaš prijatelj, koji može na brzinu i uz minimum truda tu vašu želju pretvoriti u stvarnost.

Kad smo prije nekoliko tjedana započeli ovu malu seriju recepata u tehnici srijedom posvećenu kuhalima za rižu malo smo razmatrali kuhala i njihov način rada (podsjetite se ovdje), a jedan od važnih dijelova tog načina je da možete kuhati svuda – u podrumu, na balkonu ili u vikendici – i da za kuhanje postoji samo jedan jednostavni gumb na kojem piše: “Kuhaj”. Nema picanjenja i namještanja i fine mehanike. Ovo je još jedan sjajan recept da iskoristite tu prekrasnu osobinu.

Zimski špageti su zapravo trik koji možete primijeniti na svim vrstama tjestenine, koristeći dostupno povrće sa dna hladnjaka, a u zimi tu se obično nađe mrkve, gljiva, luka, konzerviranih rajčica i maslina – i to uopće ne mora biti loša stvar!

Potrebno (2 porcije):
četvrt veće glavice luka (ili cijela manja)
1 češanj češnjaka
100 g šampinjona narezanih na listiće
30 g naribane mrkve
nekoliko crnih maslina (ako nisu otkoštene morat ćete, kao ja, paziti na koštice kad jedete)
pola konzerve narezane rajčice
pola kocke za juhu (povrtne za vegansku verziju)
šalica vruće vode

120 g suhih špageta (srednja debljina, koji se kuhaju 9-12 minuta)
nekoliko cvjetova brokule (50g)

Postupak:
Spojite kuhalo i postavite ga na ravnu i stabilnu površinu, gdje neće ugrožavati djecu ili životinje i imati će dovoljno mjesta bez doticanja kakvih osjetljivih predmeta.
U posudu kuhala stavite narezani luk, usitnjeni češnjak, šampinjone, mrkvu i masline, a ulijte i narezane rajčice te vruću vodu u kojoj ste rastopili pola kocke za juhu. Promiješajte, poklopite i uključite kuhalo pa pustite da zavrije. Ako ste koristili vruću vodu za to će trebati oko 5 minuta, a s hladnom oko 10.
Nakon što smjesa zavrije pustite da poklopljeno kuha 10 minuta. Povrće će omekšati i pustiti sokove.
Nakon 10 minuta otklopite, promiješajte i dodajte špagete. Uz malo nagovaranja kuhačom uskoro će se dati promiješati s ostalim sastojcima (da se ne zalijepe u samostalni komad tijesta), pa ih nakon miješanja poklopite i pustite da kuhaju 5 minuta.
Kad istekne 5 minuta dodajte na vrh usitnjenu brokulu i kuhajte još 3-5 minuta, da se brokula lijepo bogato zazeleni.

Promiješajte, probajte da li je dovoljno začinjeno za vaš ukus (dodajte soli, papra ili ljutog umaka po želji – ja nisam dodala ništa od toga) i zatim…

poslužite!

Zimski spageti_posluzenoOvo je jelo super-jednostavno, ali također i super-slasno. Od gljiva, rajčice, luka, češnjaka i maslina prepuno je umami okusa, a tjestenina se baš taman al dente skuha i ugusti umak vlastitim škrobom.

Zimski spageti_zalogajNaravno, možete je posuti sa malo parmezana kod posluživanja (ili veganskog parmezana od indijskih oraščića ili suncokreta izmiksanog sa malo prehrambenog kvasca) i prionuti u tu mirisnu vruću porciju. A kad je jednom isprobate shvatiti ćete da su mogućnosti ograničene samo sadržajem ladica vašeg hladnjaka. Ako unutra nađete i kakav komad dimljenog seitana ili začinjene kobasice također ćete ga lako uklopiti u sljedeću verziju.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Sjajna jela iz kuhala za rižu: Zimski špageti”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s