Sojini komadići u umaku od naranče

Prvi puta sam probala sojine komadiće prije nekih 30-ak godina, kad su se tek pojavili, jer je i u kućanstvu mojih roditelja uobičajena praksa bila probati novosti bar jednom, da bi čovjek bio propisno informiran. Taj put skuhani su kao što je navedeno na pakiranju i, da sam se vodila samo tim iskustvom, nikad ih više ne bi probala.

… Što bi bilo šteta jer su sojini komadići fantastičan sastojak; pristupačan, jednostavan, dugog roka korištenja i izvrstan izvor proteina koji je prilagodljiv najrazličitijim primjenama i osobnim ukusima.

Teksturirani povrtni protein – tvp – kako se još nazivaju komadići soje dobiveni u procesu prerade i odmašćivanja zrna soje dostupan je u obliku sitnih mrvica, komadića ili većih odrezaka i, nakon rehidracije, ima izvrsnu teksturu i neutralan, privlačno praškast okus, poput sušenih gljiva. Pripremljen kao na pakiranju: “prokuhati pet minuta u slanoj vodi” biti će vrlo dosadan i nereprezentativan za predivnu paletu okusa i namjena u kojim ga možete uposliti. Naučiti ga prepremati DOBRO znači dodavati mu okus po želji od prvog stupnja pripreme i tako ćete uvijek biti samo nekoliko minuta od sjajnih i slasnih delicija, pa čak i onda kad se morate snaći samo sa sastojcima iz smočnice.

Danas ćemo tako pripremiti sojine komadiće u umaku od naranče, jelo inspirirano zapadnjačkom kineskom kuhinjom gdje se na sličan način pripremaju komadići piletine.

Potrebno (za 1 raskošnu porciju):
40 g sojinih komadića
pola kocke za juhu (povrtna za vegansku varijantu)
200 ml vruće vode

1/2 žličice ulja

100 ml vode
1/2 žlice kukuruznog škroba
ribana korica i sok pola naranče*
1 usitnjen češanj češnjaka
1/2 žličice ribanog đumbira
1 žlica sojinog umaka
1/2 žličice šećera
začini: ljuta paprika, papar, sol

Za posluživanje:
kuhana riža, brokula s pare, zeleni dio mladog luka i tostirane sezamove sjemenke za ukras

Postupak:
Komadiće soje stavite u malu zdjelicu, dodajte im pola kocke za juhu i prelijte vrućom vodom. Možete ih pokriti tanjurićem da ih drži pod vodom i neka se namaču 10 minuta.

U međuvremenu pripremite ostalo: stavite rižu da se kuha, očistite i usitnite brokulu, pripremite umak.

Umak: pola žlice škroba razmutite u decilitru vode i zatim dodajte sve ostale sastojke; ribanu koricu i sok naranče, usitnjeni češnjak i đumbir, sojin umak, šećer ljutu papriku po želji. uz pomoć pjenjače ili žlice sve dobro izmiješajte da se otopi i spoji.

Kad je riža pri kraju skuhajte brokulu (2 minute u pokrivenoj tavi sa malo vode ili u pokrivenoj zdjelici u mikrovalnoj) i ugrijte tavu sa malo ulja. Kad je ulje toplo rukama izgrabite natopljene komadiće iz juhe i snažno ih iscijedite, a zatim stavite u tavu da se prže nekoliko minuta. Ne treba ih prečesto miješati, već ih pustite da se zapeku i karameliziraju, baš kao što biste pustili komadiće piletine – da dobiju lijepu boju i hrskave krajeve.
Sojini komadici u umaku od narance_zapecenoNakon nekoliko minuta, kad su komadići hrskavi i lijepe zlatne boje, izvadite ih u posudu i u tavu ulijte umak da se zgusne. Trebati će mu samo nekoliko minuta na srednoj vatri, jer čim zavrije škrob će se izgelirati (kukuruzni škrob zgušnjava se na 90°C).
Kad se umak zgusne vratite komadiće soje u tavu i miješajući ih prekrijte umakom., a zatim…

Poslužite!

Sojini komadici u umaku od narance_posluzenoOvaj je umak prekrasnog mirisa; aroma naranče, đumbira i češnjaka isprepliću se sa blagim okusom sojinih komadića i podtekstom začina i juhe. Hrskavi izvana, a pogato sočni iznutra, rasprskavaju se u ustima u prekrasne bombice okusa koje savršeno začinjaju rižu i blagu brokulu.

Sojini komadici u umaku od narance_zalogajZeleni dio luka i prženi sezam kojima ste ukrasili gotovo jelo nikako nisu obavezni, ali su privlačni i mirisni, i oh-tako-orijentalni.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Drugu polovicu naranče spremite u posudici u hladnjak pa iskoristite za još jednu porciju drugi dan, istisnite u rooibos ili crni čaj ili možda dopunite obrok zgodnim kolačićem iz mikrovalne (recept ovdje ;))

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Sojini komadići u umaku od naranče”

  1. Nikada nisam ništa grđe probao, islreno, rijetko neukusan obrok. A tek kad se ohlaadio, a hladi se za tren, to je bila prava poslastica ukućana Džong Un i porodice Adamsovih.

    Sviđa mi se

    1. Iako bi mi, naravno, bilo draže da razgovaramo ovdje o nekom pozitivnom iskustvu hvala također na vašem vremenu i volji da opišete ovdje dojam koji je na vas ostavio ovaj obrok. Bez više informacija o tome gdje je bio problem ne mogu Vam mnogo pomoći, no svakako je za pohvalu što se izlažete potrazi izvan vlastite zone ugode i pokušavate pronaći nove recepte koji bi vam se mogli dopasti, umjesto zaustavljanja na uobičajenom. Nadam se da će Vaša potraga ubrzo biti nagrađena nečim u čemu ćete više uživati 🙂

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s