Sjajna jela iz kuhala za rižu: Puding od prosa

Iako smo već ovdje na Porciji i pol kuhali proso kao prilog i kao sastojak slasnog burgera u trećem nastavku ove male serije o korištenju kuhala za rižu za promjenu skuhati ćemo od prosa nešto slatko!

Kad sam bila mala obožavala sam puding od riže, takozvanu rižu na mlijeku ili sutlijaš (süt je turska riječ za mlijeko) i najdraže mi ga je bilo jesti u Bosni, kod bake koja je imala kravice koje su davale krasno gusto mlijeko u kojem se kuhao najfiniji, najkremastiji sutlijaš. Najljepše je bilo imati pun lonac skuhane sutlije, pa zdjelicu pojesti dok je još topao, a zatim pričekati da se ohladi i riža popije svo mlijeko, a onda ga grabiti potajno ravno iz lonca sve dok mi želudac ne bude pun, a trbuh napet i hladan.

Tada nisam znala da je slično jelo moguće skuhati i od drugih žitarica, a također i da dodavanjem začina dobivam još magičnije, slasno jelo. Indijska kuhinja prepuna je zato takvih slatkih divota koje se tamo nazivaju kheer (također po riječi za mlijeko) prožetih toplim mirisima što podsjećaju na praznične kolače, a ovaj jednostavni način pripreme idealan je za hranjive doručke i dražesne deserte koje je lako pripremiti i u kuhalu za rižu.

Danas ću skuhati vegansku verziju kheera ili sutlije, ali tehnika je potpuno ista za recept s mlijekom. Također, recept je potpuno isti kao što biste ga pripremili u loncu na šparetu, ali u kuhalu za rižu možete kuhati i u studentskoj rezidenciji, hotelskoj sobi ili vikendici – što ponekad stvarno dobro dođe.

Potrebno (2 porcije):
1 žličica kokosovog ulja (ili maslaca ako jedete mliječno)
100 g prosa
400 ml domaćeg sojinog mlijeka (ili običnog mlijeka)
1 mahunica kardamoma
2-4 žlice nerafiniranog šećera (2 su doručak, a 4 definitivno desert)

prstohvat kurkume za boju
prstohvat svježe naribanog muškatnog orašca

Za posluživanje dodaci po želji: orasi, grožđice, datulje, sirupi, još mlijeka da bude rjeđe

Postupak:
Spojite kuhalo i postavite ga na ravnu i stabilnu površinu, gdje neće ugrožavati djecu ili životinje i imati će dovoljno mjesta bez doticanja kakvih osjetljivih predmeta.
U posudu kuhala stavite kokosovo ulje, proso, zgnječenu mahunicu kardamoma, šećer i mlijeko. Promiješajte, poklopite pa uključite kuhalo. Neka zakuha.
Kad provrije pustite da se kuha 10-ak minuta pa dodajte kurkumu i muškatni oraščić (ili druge začine po želji, npr. cimet i đumbir ili koricu limuna i vaniliju), promiješajte i kuhajte još 3-5 minuta.

Ugasite i…

poslužite!

Puding od prosa_posluženoProso će brzo popiti preostalo mlijeko ako niste dodali više od ovih 4 deci, pa ako želite rjeđi puding dodajte još mlijeka.

Puding od prosa_zalogajJa sam svoju porciju danas poslužila gustu i posipanu sa malo oraha, poprženih nakratko u tavi da zamirišu. Proso je debeljuškasto, slasno i orašasto, a kardamom daje topao prekrasan miris orijenta. Baš kao i riža, proso je bez glutena, tako da je ovo jednostavna slastica koju možete poslužiti i kad imate goste koji ne jedu gluten (na primjer: hladno, posipano ribanom čokoladom i sa kapom od tučenog mliječnog ili kokosovog vrhnja).

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s