Krem juha od stabljiki brokule

U post-novogodišnjem razdoblju, kad hrpimice kupujemo u parove pakirane brokule ne bi li nakon sezone prežderavanja natjerali zelenilom sebe u podnošljive opsežne gabarite, lako je nakupiti u hladnjaku drvca brokula bez krošnje – pa danas donosim jednu slasnu ideju za baš taj dio tog fantastičnog povrća.

Kao što već znate, brokula je biljka iz obitelji kupusnjača kao što su kupus, kelj i cvjetača,a posebna je po jarkoj zelenoj boji cvjetne glave te je siromašna kalorijama, a bogata vitaminima C i K. Može se jesti posve sirova, a također i kuhana, na pari ili u vodi, kao i pečena u pećnici. Kako je god pripremali važno ju je ne prekuhati (jer će izgubiti boju i postati smrdljiva), a najboja je kad je jarko zelena i još malo hrskava pod zubima. No, kako je god pripremali, mnogi najćešće pojedu samo zelene cjetove, “stabalca”, ne znajući što bi sa debelim stapkama, ali stapke su također izvrsnog okusa i sastava te zato danas kuhamo ovu slasnu i brzu juhu.

Potrebno (1 velika ili 2 manje porcije juhe):
1 krupna stabljika brokule (oko 100g)
1 krumpir veličine dlana (80-100g)
1 malena mrkva (oko 40g)
1 češanj češnjaka
300-500 ml (vruće) vode
1/2 žličice soli
1/2 žličice pivskog kvasca
svježe mljeveni crni papar

Postupak:
Oprano i nasjeckano povrće stavite kuhati u 300-500 ml vode (vruća voda ubrzati će postupak). Sa 300 ml juha će biti vrlo gusta, a sa 500 kremasta, ali jušnata. Zgnječite i nasjeckajte režanj češnjaka i ostavite ga sa strane da oksidira.
Kad povrće u vodi zavrije pokrijte ga, smanjite vatru, pa pokriveno kuhajte 10 minuta da krumpiri omekšaju. Ako ste ih krupnije narezali možda će trebati koja minuta više pa isprobajte jesu li mekani bockajući ih vilicom.
Dodajte sol i zgnječeni češnjak pa izmiksajte juhu štapnim mikserom ili u blenderu*.

Dodajte pivski kvasac i papar, promiješajte i…

poslužite!

Juha od stabljiki brokule_naslovnaOvo je juha superkremasta jer krumpirov škrob lijepo i glatko zgušnjava već na 60°C (na nižoj temperaturi nego kukuruzni, kojeg je potrebno kuhati do 95°C), i juha ostaje u lijepoj emulziji koja se ne taloži.

Juha od stabljiki brokule_posluženoZgodan detalj za posluživanje je zapečeni kruh (na primjer sendvič od sira;)), a da postignete ovu prekrasnu bolju i hrskavu koricu ispecite ga na tavi, opterećenog nekim utegom (kao vrč u mom slučaju), a prije pečenja vanjsku stranu namažite majonezom (običnom ili veganskom) da dobijete lijepu boju i hrskavi finiš.

Juha od stabljiki brokule_hrskavi sendvičIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Juha od stabljiki brokule_zalogaj*Ja sam ovaj sa željeznom “nogicom” nabavila baš zato da mogu miksati vruće juhe i jako sam zadovoljna (bio je na sniženju u Kauflandu 150 kn)

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s