Sjajna jela iz kuhala za rižu: Varivo s heljdom

U prethodnoj epizodi ove male serije o korištenju kuhala za rižu, khm… skuhali smo rižu, no također smo malo razmatrali kuhala za rižu kao takva i zaključili da bismo tu simpatičnu i cjenovno pristupačnu mašinu mogli upotrijebiti i u druge namjene. Danas ćemo nastaviti tamo gdje smo stali i skuhati nešto novo, jednostavno i jako ukusno: varivo s heljdom.

Sjemenke heljde, koja nije žitarica već krušarica iz obitelji Dvornica (Poligonaceae), u prošlosti bile su češći gosti stolova ovih područja (savijača od heljde jedan je od tradicionalnih kolača sjeverozapadne Hrvatske), no s obzirom na relativno niske prinose po hektaru danas se mnogo rijeđe uzgajaju (i radi toga postižu višu cijenu u maloprodaji, pogotovo kao brašno). No, s obzirom na prekrasan orašasti okus i mnoštvo primjena za koje se može upotrijebiti, šteta je bar povremeno ne uživati u heljdi. Prirodno je bez glutena tako da je ovo jelo idealno za dane kad želite ugostiti prijatelje kojima je to bitno.

Potrebno (2 raskošne porcije):
1/4 mjerne šalice (50 g) beluga leće
veći luk, usitnjen
manja mrkva
rebro celera
100 g šampinjona
češanj češnjaka
žlica koncentrata rajčice
1/4 mjerne šalice (50 g) heljde
začini: sol ili vegeta, papar, pahuljice ljute paprike, dimljena crvena paprika (Podravkina je odlična)
voda, najbolje vruća za dodavanje u kuhalo za rižu (hladna će samo produžiti kuhanje, ostalo je isto)

Postupak:
Spojite kuhalo i postavite ga na ravnu i stabilnu površinu, gdje neće ugrožavati djecu ili životinje i imati će dovoljno mjesta bez doticanja kakvih osjetljivih predmeta.
U posudu kuhala stavite leću, nasjeckani luk i pola litre vode, poklopite posudu i kad voda zakuha, pustite da kuha 20 minuta. S obzirom da je vrijeme kuhanja beluga leće 35 minuta ovih 20 minuta je zapravo ukupno vrijeme kuhanja minus vrijeme kuhanja povrća i heljde (20+5+10=35)
Dok se leća kuha pripremite ostale sastojke: odmjerite heljdu, nasjeckajte povrće, zgnječite češnjak, pronađite začine koje želite dodati (moji su samo prijedlog, jedino važno je da ne dodajete sol ili kisele sastojke prerano jer će otežati kuhanje leće.
Kad istekne 20 minuta dodajte povrće i začine. Promiješajte i poklopite pa kuhajte 5 minuta.
Na vrh nasipajte heljdu, koncentrat rajčice, još vruće vode ako je potrebno (dodajte vode ovisno koliko gusto varivo volite) i kuhajte 10 minuta da heljda omekša.

Sigurna sam da ste primijetili, ali da kažem naglas za svaki slučaj: tijekom kuhanja ovog variva vaše kuhalo za rižu je baš kao da kuhate u običnom loncu na rešou (što je odlično za studentske prilike ili kuhanje u vikendici), možete otvarati kad god hoćete, probavati i dodavati sastojke da dotjerate okus. Radi velike količine vode termostat neće dozvoliti da se kuhalo ugasi tako da možete bezbrižno produžiti kuhanje ako je potrebno.
Kad istekne 35 minuta od početka kuhanja probajte varivo i, ako ste zadovoljni mekoćom sastojaka i začinima – ugasite kuhalo.

Poslužite!

Varivo s heljdom_posluženoJa volim da moja jušna jela budu vrlo gusta i obožavam ovo varivo, no, ako želite da jelo bude još gušće i kremastije možete razmutiti žlicu brašna u dvije žlice vode i dodati u zadnjih nekoliko minuta kuhanja da još zgusne jelo. Ako upotrijebite heljdino brašno, jelo će i dalje biti bez glutena.

Slasno, aromatično, orašasto i fantastično lagano, a opet vrlo zasitno i zadovoljavajuće.

Varivo s heljdom_zalogajLeća, baš kao i heljda, bogata je hranjivim tvarima i vlaknima koja pomažu probavi i drže nas dugo sitima. Kao i sva najbolja variva ovo je sjajno kad je vruće, no također kad neko vrijeme odstoji i pojačaju se okusi začina.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s