Čokoladna torta od naranče

Kombinacija čokolada i naranča jedna je od klasičnih, ali nikad dosadnih kombinacija koja privlači i djecu, ali također je nešto u čemu mogu uživati i oni sofisticiranijih okusnih pupoljaka. Ova brza torta napravljena je od jednostavnih sastojaka, za manje od pola sata i biti će stoga sjajan dodatak vašem repertoaru vještina bilo da čekate goste ili ste zaželjeli komad kolača uz popodnevnu kavu.

Moram priznati da sam mnogo puta uživala u ovoj kombinaciji jedući jaffa kekse, crnu čokoladu s aromom naranče ili pak domino kocke (medenjak, žele naranče i sloj marcipana prelivene crnom čokoladom), ali nisam do sad nikad pojela kolač tog okusa. Pravo budi rečeno zapravo sam iznenadila samu sebe probudivši se neko jutro sa silnom željom za ovakvim kolačem. Srećom, zaredao je niz neradnih dana, pa je testiranje moglo započeti odmah i donijelo mi je ovaj kolač koji je tako divan i tako jednostavan da nema razloga da ga i vi uskoro ne isprobate.

Potrebno (kalup promjera 20 cm):
Kolač – suho:
120 g brašna
10 g nezasladnog kakao praha
pola žlicice sode bikarbone

Kolač – mokro:
ribana korica 1 naranče
120 ml svježeg soka od naranče (toj istoj naranči iscijedite sok, izvadite koštice ako ih ima, a zatim sok i pulpu izmiješajte i dopunite vodom do potrebne količine)
60 ml neutralnog ulja (npr. suncokretovo)
60g šecera
par kapi vanilije po želji

Dodatno: 1 žlica octa (jabucnog ili bijelog vinskog)

Opcionalni dodaci za ukrašavanje:
komad korice naranče, narezan na duge tanke trakice
šećer u prahu
otopljena čokolada s malo kokosovog ulja (45g čokolade za kuhanje+5g kokosovog ulja)

Postupak:
Uključite pećnicu da se grije na 180°C. Prikupite sve sastojke.Namažite kalup.
Kad je pećnica vruća u veću zdjelicu prosijte suhe sastojke: brašno, kakao, sodu bikarbonu.
Operite i osušite naranču srednje veličine, oštrim nožem joj odrežite krišku kore (samo narančasti dio, bez bijelog), a ostalu koru uz pomoć sitnog ribeža naribajte u drugu zdjelicu. Kad ste naribali svu koru naranču prerežite i iscijedite iz nje sok, izvadite koštice ako ima, a onda sok i pulpu nadopunite sa vodom (ako je potrebno) da biste ukupno imali 120 ml (ili 120g) soka. Dodajte sok u zdjelicu sa ribanom koricom.
Također u tu zdjelicu stavite ulje i šecer i dobro promiješajte.
Ulijte mokre sastojke u suhe, promiješajte nekoliko puta pjenjacom da se ujedine i zatim dodajte žlicu octa. Nikako ga nemojte dodavati ranije jer on ce reakcijom sa sodom dati kolacu pjenastu strukturu i ako ga ulijete ranije sva ce mu se kemijska snaga potrošiti prije pecenja.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i stavite peci u pecnicu na 20 minuta na 180°C.

Pečeni kolač biti ce lijepo dignut, rubova odvojenih od kalupa. Kad ga dirnete na vrhu biti će mekan, a ako ga bocnete čačkalicom ona ce izaći iz kolaca čista, bez sirovog tijesta. Izvadite kalup iz pećnice i ostavite da se kora hladi u kalupu oko 10 minuta, a zatim je okrenete i izvadite iz kalupa na rešetku da se potpun ohladi.

Ukrašavanje:
Ukršavanje nije obavezno, samo je zgodno – pa budući da je jednostavno ukrasite ako stižu gosti ili želite malo uživati u predstavi, ali kolač će biti izvrstan i bez ukrasa.

Kad se kora ohladila posipajte uz pomoć sita po površni malo šećera u prahu. Ovdje možete stati i dodati na vrh sačuvane trakice kore naranče.
Ako pak želite još svečaniji kolač narežite 45 g čokolade i uz 5 g kokosovog ulja zagrijte ga oko 4o sekundi u mikrovalnoj (ili otopite na pari) pa miješanjem potpuno rastopite čokoladu da bude glatka. Rastopljenu čokoladu nalijte na tortu i naginjanjem, ili uz pomoć špatule, razmažite malo (kao ja ovdje) ili do ruba torte (jer ova količina čokolade dati će se lijepo razmazati do ruba, biti će dosta), a zatim dekorativno pospite sačuvanim trakicama kore.

Ukrašenu tortu ohladite neko vrijeme u hladnjaku prije posluživanja (da vam bude lakše rezati) ako želite, a zatim…

poslužite!

Cokoladna torta od narance_posluzenaOva je torta divna, meka, topi se u ustima i ima snažan prirodni okus naranče.

Cokoladna torta od narance_kriskaIsprobala sam je uz kavu, uz zeleni čaj i uz rooibos sa narančom (kojeg sam spomenula nedavno u postu o kuhinjskim investicijama) i fantastična je u svim parovima. Kako je ova torta veganska i nema ni jaja ni mlijeka sigurno će vam odlično doći ako se poželite kolača, a nemate sve sastojke za uobičajene torte, ali kad je prvi puta isprobate biti će vam jasno da je unatoč jednostavnosti sastojaka ova torta savršenstvo okusa.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjela 🙂

Novo: Ako niste raspoloženi peći cijelu tortu i želite samo jednu porciju pogledajte recept za čokokolačić s narančom.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Čokoladna torta od naranče”

    1. Hej Ivana 🙂 Glatko, pšenično brašno, bijelo u ovom slučaju. Također, možeš isprobati i mješavinu integralnog i bijelog, ali do najviše 30% integralnog u smjesi. Kako integralno veže više vode kolač će biti vrlo “težak” ako ga ima više..

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s