Čupana svinjetina iz ekspres lonca

Pulled pork odnosno čupana svinjetina sjajan je izbor za najrazličitije prigode, bilo da samo želite slasnu večeru ili pripremate novogodišnji tulum, a imate li ekspres lonac to će biti gotovo u čas posla. Komad jeftinog mesa pritom se pretvara iz žilave frustracije u slasnu čaroliju koja se topi u ustima – a sve to za manje od sat vremena.

Tradicionalno se odabrani komad mesa za čupanu svinjetinu kuha na niskoj temperaturi u pećnici između 4-6 sati ili u sporom kuhalu 10 sati, a pripremom u ekspres loncu to se vrijeme pripreme spušta na 45 do 60 minuta. Ako imate vremena za mariniranje meso možete natrljati začinima do 24 sata prije kuhanja, ali i ako nemate vremena za mariniranje radi pripreme pod pritiskom začini će prožeti odabrani komad, a bome i kuhinju, sjajnim aromama.

Potrebno (za 1 kg mesa, pikantno začinjeno):
1 žlica nezaslađenog kakao praha (Castello iz Lidla je meni najdraži)
1 žličica soli
1 žličica tucane ljute paptike (pahuljice)
1 žličica ljute mljevene paprike (prah)
1 žličica suhog origana
pola žličice crnog papra (svježe mljevenog)
pola žličice kumina
pola žličice korijandra
1 žličica granula češnjaka (ili nekoliko češnjeva sitno sjeckanog svježeg češnjaka)
1 velika glavica luka sitno sjeckana ili naribana

Postupak:
Kumin i korijandar istucite u mužaru da ih usitnite, ili svježe sameljite u mlincu.
U posudi koja se može zatvoriti pomiješajte sve nabrojane začine. Odabrani komad mesa izrežite na manje komade (6-8 komada od 1 kg mesa) i sa svih strana natrljajte mješavinom začina i aromatičnog bilja. Ako imate vremena za mariniranje spremite meso u zatvorenoj kutiji u hladnjak na 1-24 sata.
Kad ste spremni za kuhanje meso prebacite u ekspres lonac zajedno sa svim začinima, a dodajte i šalicu vode. To je najbolje učiniti tako da prebacite meso u ekspres lonac, a šalicom vode (cca 250 ml)isperete posudu u kojoj se meso mariniralo i svu tu vodu uspete u ekspres lonac. Provjerite u uputama za korištenje vašeg lonca da li potrebno staviti više vode da se postigne pritisak. Moj lonac na slikama je zapremine 3 litre i postiže pritisak već sa pola šalice vode (120ml).
Zatvorite lonac, namjestite na visoki pritisak (15 PSI), i kad postigne pritisak kuhajte 45 minuta (za 2 kile je dovoljno 60 minuta), a zatim pustite da se pritisak prirodno spusti (tako da se lonac sam hladi stojeći odmaknut s vatre, obično mu do otvaranja treba 10-ak minuta).

Otvorite lonac i sa dvije vilice počupajte meso na manja vlakna. Otopljenu masnoću možete obrati prije čupanja ili je ostaviti (ukusnija opcija) pa pomiješati s mesom i sokom koji je nastao od podlijane vode i tekućina iz mesa.

Poslužite!

Vucena svinjetina_posluzenaOvako pripremljeno meso odlično je uz sve priloge: uz rižu, žgance, tjesteninu, zamotano u tortilju ili posluženo na pecivu kao sendvič. Ako pripremite malene tortilje, poput ovih sa bundevom, možete ih napuniti salatom i čupanim mesom i poslužiti mini takose kao dio švedskog stola umjesto ili uz nareske. Uz mala peciva za sendviče: po 40 grama tijesta (kao što je ovo za najbolja integralna peciva za hamburgere ili možda kupovno tijesto za pizzu) oblikujte u kuglice, ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne odvostruče pa ispecite, prerežite i napravite male tzv. slajder (en. slider) sendviče sa umacima i salatama po želji.

Vucena svinjetina_naslovnaMi smo ga danas smazali uz porciju riže i brokulu s pare, a ostalo je i za sendvič u kukuruznom bagetu kasnije.

Vucena svinjetina_sendvicIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Čupana svinjetina iz ekspres lonca”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s