Falafelburger

Ovaj predblagdanski tjedan gužvi i prenemaganja bilo bi apsolutno nemoguće preživjeti bez stamine koja proistječe iz slasnih zalogaja koji se brzo pripremaju i razgaljuju dušu, oko i želudac  – baš kakav je ovaj sendvič.

Već dugo nismo zajedno pripemili nikakav sendvič, a ovaj je burger sa falafel pljeskavicom fantastičan i brz, i savršeni materijal za još jednu “tehniku srijedom”. Već smo prije pripremili falafel u zelenom izdanju, a ovaj ovdje je osnovna varijanta, najjednostavnji, a možda i najukusniji. Najteži dio njegove pripreme je sjetiti se dan ranije namočiti slanutak, a ako ste to savladali bez problema možete biti nekoliko dana uvijek na 5 minuta od najukusnijeg friško spremljenog falafelburgera.

Potrebno (za 4 falafel pljeskavice – koje možete pripremiti odjednom ili kroz nekoliko dana preko tjedna):
100 g suhog slanutka, namočenog u vodi 24 sata
manji luk
1-3 češnja češnjaka
četvrt žličice soli
grančica svježeg peršina
papar po želji
1 žlica brašna, samo ako vam se čini da je smjesa jako sipka ili mokra

Dodaci za burger: pecivo po želji, umaci i salata po izboru
Ja sam u ovom slučaju upotrijebila kajzericu, žlicu ljutog kečapa, malo domaće majoneze od aquafabe, salatu od crvenog zelja i mrkve.

Postupak:
Slanutak koji se namakao 24 sata ocijedite i sameljite u multipraktiku zajedno sa ostalim sastojcima. Smjesa treba biti prilično sitno mljevena, kad je stisnete u šaci oblikovati se u kuglu, ali još uvijek malo sipka na rubovima. Takva će smjesa pri pečenju u tavi biti krasno hrskava izvana i sočna iznutra. Mljevenu smjesu možete upotrijebiti odmah, a također je možete u zatvorenoj posudi držati oko 4 dana (površina će malo promijeniti boju od oksidacije, ali biti će savršeno dobra za jelo).
Od četvrtine smjese možete ispeći pljeskavicu veličine za u kajzericu, ali ako falafel želite poslužiti u salati ili u manjim komadima umotan u tortilju možete napraviti i više manjih popečaka.
Za pečenje: u neljepljivoj tavi na srednjoj vatri ugrijte malo ulja. Vlažnim rukama oblikujte kuglu smjese, spljoštite je i nježno spustite u tavu. Sa lopaticom za pečenje poravnajte rubove i pritisnite popečak da se stanji i poravna. Bez naguravanja i virenja ispod ostavite popečak da se peče 2-3 minute, a zatim okrenite i ispecite do lijepe hrskavosti i boje i na drugoj strani.

U međuvremenu pripremite dodatke: prerežite pecivo (tostirajte ga po želji), izvadite umake i narežite odabranu salatu.
Premazano pecivo nadopunite salatom, položite na nju pečeni falafel, obilno prelijte umakom i…

Falaferburger_burgerposlužite!

Ovaj fantastično jednostavni falafel snažnog je karameličnog mirisa i predivnog umami okusa. Hrskav izvana i mekan iznutra ovaj se burger odlično drži i uz jake salate poput moje od zelja, ali također je izvrstan i uz narezanu kristalku ili šaku svježe rikole.

Falaferburger_posluzenoIma mnoštvo proteina i vlakana, a malo masti pa ga bez grižnje savjesti možete preliti poštenom porcijom svježe majoneze (ako odaberete vegansku kao ova od aquafabe cijeli će sendvič biti veganski).

Falaferburger_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Falafelburger”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s