Krekeri s bučinim brašnom

Približilo se vrijeme domjenaka i ugošćivanja što će reći da je pravi čas za jednostavan i brz recept za krekere koji mogu biti dio otmjenog pladnja sa sirevima koji nosite u goste (čini li to itko?!) ili (mnogo vjerovatnije) izvrsna grickalica predveče uz pivo.

Ovi su krekeri od jednostavnih, a cjelovitih sastojaka, jeftini, brzo se pripremaju i mogu biti pečeni za nekoliko trenutaka u slučaju nenajavljenih gostiju. Temeljeni na klasičnim “vodenim krekerima” (eng. water crackers) koji od brašna, vode i soli umiješenih u tijesto i razvaljanih vrlo tanko i pečenih, čine hrskavo i slasno prazno platno za najrazličitije umake i dodatke (poput malih kanape zalogaja) ovi su krekeri sa odmašćenim brašnom bučinih sjemenki slasnija nadogranja božanstvenog mirisa. O brašnu bučinih sjemenki već smo mnogo puta pričali pa ako ga tek sad kupujete budite sigurni da ćete ga imati na što potrošiti uz prethodne recepte poput mekih takosa, peciva punjenih sirom, vafli i mini krafnica.

Potrebno (40 krekera 5x2cm što su 2 porcije uz umak kao prilog pivskoj večeri)
30 g integralnog brašna (mljevene cijele pšenice)
20 g brašna od odmašćenih bučinih sjemenki (na primjer iz mljekare Veronika ili sa samoborskog placa ili naručite iz TZH)
50 g glatkog brašna
žlica ulja
1/2 žličice paška za pecivo
2 grama soli (malo manje od pola žličice)
3-4 žlice vode, taman da umijesite tijesto koje se ne lijepi

Postupak:
Brašna, sol i prašak za pecivo stavite u zdjelicu i promiješajte. Dodajte ulje i vilicom potpuno izmiješajte sa brašnom. Na kraju dodajte 3-4 žlice vode i umijesite tijesto koje se ne lijepi (točna količina ovisi o vašem brašnu i temperaturi i vlazi pa će vam nekad trebati malo manje, a drugi put malo više vode). Tijesto mijesite 3 minute da postane glatko i elastično, a zatim stavite sa strane da se odmori par minuta dok se pećnica ne zagrije.

Stavite pećnicu da se grije na 200°C.

Pripemite pleh za pečenje (namastite ili prekrijte papirom za pečenje), a zatim razvaljajte tijesto između dvije folije i kotačićem ili uz pomoć oblika po želji izrežite krekere.

“Usidrite” krekere (eng. dock) bockajući ih vilicom na nekoliko mjesta da se ne bi napuhali i da se ravnomjerno peku.

Krekere stavite na pripremljeni pleh i pecite 8 minuta na 200°C u običnoj pećnici ili na 180°C uz upaljen ventilator.

 

Pečene krekere ohladite na rešetki i…

poslužite!

Krekeri s bucinim brasnom_posluženiUz malo voća i zdjelicu domaćeg humusa ovo je izvrsni, visoko-vlaknasti, a nisko-kalorični međuobrok ili zalogajčić.

Krekeri s bucinim brasnom_zalogajMala količina u ovom receptu garancija je da se ne možete prejesti i zgodna je za brzo posluživanje u večernjim satima, onda kad želimo – a znamo da ne bismo trebali – nešto gricnuti. Jednostavno udvostručite ili uvišestručite recept kad vam zatreba više krekera, tijestu će još uvijek trebati samo par minuta za pripremu, a po 8 minuta za pečenje po jedne ture.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Prošli sam tjedan tri puta pekla ove krekere i samo jednom sam uspjela spasiti nekoliko da isprobam kako se drže preko noći pohranjeni u hermetički zatvorenu slaklenku (odlično se drže, i dalje hrskavi!).

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Krekeri s bučinim brašnom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s