Kremasto zapečeno povrće

Spletom iznenadnih i neugodnih okolnosti ponekad smo dovedeni u situaciju da klonemo duhom. No, priroda i svakodnevnost ne priznaju naše klonuće, pa unatoč svemu svane jutro kojeg u stopu slijedi predivan kasnojesenski dan pun sunca, a u želucu zareži glad, ne poštujući patos klonuća nimalo i zahtjevajući ručak.

Ovo je taj ručak.

Vruć, kremast, zdrav, mirisan, brz i jednostavan – ovaj ručak izuzetno uspješno olakšava glad i uljepšava dan, a čini to uz par svakodnevnih namirnica i jedostavnih postupaka. A umirene duše i punog želuca lakše je uživati u žutom jesenskom danu, dok klonuće kopni poput kristala leda na osučanom prozoru.

Potrebno (2 male ili jedna porcija i pol):
srednje veliki krumpir (175 g)
srednje veliki batat (175 g)
80 g cvjetova brokule

2 (mjerne, uvijek mjerne) žlice brašna
1 žlica ulja
pola žličice sjemenki gorčice (senf)
200 ml mlijeka (životinjskog ili sojinog, kao ovo domaće)
prstohvat svježe naribanog muškatnog orašca
pola žličice soli

Opcionalno: malo sira (mliječnog ili veganskog) za na vrh

Postupak:
Prikupite sastojke. Operite krumpire (nije potrebno guliti) narežite na manje komade (cca 2 cm) i stavite da se kuhaju na pari 10 minuta. Operite i na sitnije dijelove narežite cvjetove brokule i stavite sa strane da čekaju da odzvoni alarm.

U maloj posudi zagrijte ulje, dodajte brašno i sjemenke gorušice i pržite uz miješanje dok ne zamiriše i brašno malo požuti. Dodajte mlijeko, sve odjednom i, miješajući pjenjačom, razmutite brašno u mlijeku. Na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, kuhajte umak dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Upalite pećnicu da se grije na 200.

Kad zazvoni alarm uz krumpire dodajte i brokulu (i još malo vruće vode ako je potrebno) te zajedno kuhajte na pari još 3-5 minuta.

U kuhani umak dodajte sol i na vrh žličice dimljene crvene paprike (slatke ili ljute, po želji). Kuhano povrće prelijte umakom, lagano izmiješajte i preselite u vatrostalnu posudu (ili dvije). Po vrhu stavite komadiće sira (ovdje 10g srednje oštrog Cheddar sira po porciji) i posude ubacite u vruću pećnicu, pod gril, na 5 minuta da se na vrhu stvori zapečena korica (i bez sira će se stvoriti, radi maillardove reakcije ugljikohidrata i proteina pod vrućim grijačima), a zatim…

poslužite!

Kremasto zapeceno povrce_posluzenoKremasto, sa aromom dima i toplinom muškatnog orašca, ovo je povrće predivan obrok koji vam ukupno neće uzeti više od 20 minuta, a izgledati će poput restoranskog. Mnoštvo vitamina i vlakana garantira zdravlje, a složeni ugljikohidrati i mliječni umak dugi osjećaj sitosti.

Kremasto zapeceno povrce_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite da li je i vama dan bolji uz lijep tanjur i pun želudac 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Kremasto zapečeno povrće”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s