Prhki keksi s kikiriki maslacem

Poznavati jednostavan i pouzdan recept za malu turu brzih i ukusnih keksića spas je bilo da ih želite grickati poslije večere, unijeti malo raznolikosti u međuobroke koje nosite na posao ili možda napuniti ukrasnu kutijicu i odnijeti ih sa sobom u goste kao poklon.

Sreća da slijedi recept za baš takve kekse 🙂

Znate već za moju strast za kupovinom kuhinjskih igračaka – ovaj put tu su silikonski štambilji za kekse! Nakon dugog biranja i traženja (jer nisam htjela dati 35 i više kuna za objekt s jednom svrhom koji će zauzimati dragocjeni kuhinjski prostor), pronašla sam mali set* po povoljnoj cijeni i koristim ovu srijedu za još jednu tehniku srijedom u kojoj ćemo spomenuti par trikova.

Unatoč ovom uvodu i štambiljima za kekse pravi trik tehnike srijedom ovaj put je temeljni recept za prhke keksiće, klasični 1:2:3 keksići. Jedan naprama dva naprama tri u ovom se slučaju odnosi na:

1 dio šećera
2 dijela masnoće
3 dijela brašna

čemu se može, ali ne mora, dodati jaje, mlijeko, ekstrakt vanilije i razni ostali aromatizirajući dodaci da dobijete najrazličitije keksiće. Ako ne dodate nikakve dodatke već samo tijesto koje dobijete od šećera, masnoće i brašna razvaljate , izrežete i ispečete u pećnici na 180°C dok ne počnu dobijati boju na dnu ispekli ste trajne, takozvane shortbread keksiće.

Današnji recept malo je proširenje ove glavne teme, ideja od koje možete početi planirati svoju sljedeću 1:2:3 kreaciju!

Potrebno (za 12 keksića promjera 5,5 cm, svaki po 70 kcal – štambiljanje opcionalno):
30 g šećera u prahu
30 g kikiriki maslaca (domaćeg ili kupljenog)
30 g maslaca ili margarina (ako odaberete margarin bez životinjskih sastojaka keksi će biti veganski)
40 g integralnog brašna (mljevene cijele pšenice)
50 g glatkog bijelog brašna

1 ili 2 žlice vode ili mlijeka (životinjsko ili biljno)

Sigurna sam da ste primijetili, pa samo naglašavam da su sastojci 30g šećera:60g masnoće:90g brašna, iako su različite vrste masnoće i brašna korištene da dobijemo točne omjere. Dodana voda ili mlijeko učiniti će tijesto malo lakšim za oblikovanje, a keksiće manje prhkima i više kolačastima – ako takve volite. Voda/mlijeko u ovom slučaju, baš kao u klasičnom tijestu za pitu, omogućava da se u tijestu razvija gluten, što čini tijesto manje prhkim. Dio ukupne težine maslaca također čini voda tako da ako zamijenite maslac biljnom masti ili kokosovim uljem računajte da će keksići biti još prhkiji, pa će dodavanje malo vode/mlijeka postati nužnost, a ne izbor – ako želite keksiće koji se neće rasipati.

Postupak:
Šećer i maslace sobne temperature odvagnite u posudu te izmiješajte u kremastu masu. Odvagnite i dodajte brašna i izmiješajte smjesu da se poveže. Izgledati će grudasto i sipko. Dodajte 1 žlicu vode/mlijeka (za vrlo prhke keksiće) ili 2 žlice za kolačaste, čvrste keksiće. Izmiješajte.
Zamotajte tijesto u foliju (ili stavite u vrećicu) i stavite u hladnjak na na 10-30 minuta.
Namjestite pećnicu da se zagrije na 180°C. Pripremite prikladni pleh za pečenje.
Razvaljajte tijesto između dva komada folije, izrežite oblike po želji i utisnite pečat: silikonski štambilj prvo stisnite u brašno, otresite lupkanjem po rubu posude i zatim nabrašnjeni štambilj pritisnite na površinu keksića. Preostalo tijesto pokupite, stisnite zajedno i ponovo razvaljajte i izrežite dok ne oblikujete sve kekse.

Uz pomoć špatule preselite keksiće na pleh (ostaju ljepše oblikovani tako) i zatim pecite u pećnici, 8 minuta na 180°C. Nakon što vrijeme istekne biti će dignuti i samo malo tamnije boje na rubovima. Izvadite pleh iz pećnice i ostavite da se hlade bar 5 minuta prije nego počnete kekse skidati sa pleha, da ih ne slomite.
keksi s kikiriki maslacem_prijeOhladite do kraja na rešetki, a zatim…

poslužite!

keksi s kikiriki maslacem_poslužiteKeksići sa više tekućine imati će jasnije utisnuti pečat, a oni sa manje biti će vidljivo prhkiji – ali obje vrste savršeno su slasne i vrlo aromatične. Tope se u ustima.

Ohladite ih potpuno prije nego ih spremite u kutijicu za kekse ili dekorativnu kutijicu za poklone. Male papirnate vrećice također su dobro vozilo za po dva keksića koji putuju na posao ili u školu kao slastan zalogajčić između obroka.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*drveni batić sa dva izmjenjiva silikonska štambilja za kekse za 18 kn u KIK-u. Iako predviđen da se koristi samo kao osnova za izmjenjivi silikonski štambilj već vidim da će ovaj batić biti izvrstan pritiskivač za pečenje indijskih khakra krekera (khakra press)

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese and German language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Prhki keksi s kikiriki maslacem”

Komentiraj