Jednostavna veganska zapečena krema (creme brulee)

Tipično se creme brulee odnosno zapečena krema priprema od guste kreme od jaja/žumanjaka i masnog mlijeka na čijem vrhu mirisno i dekorativno počiva korica karameliziranog šećera. To je jelo bogato, kremasto i slasno od bogate kremaste slasti mlijeka i jaja – ali što ako ne možete ili ne želite jesti mlijeko i jaja? Morate li zauvijek zaboraviti creme brulee?

Dobra je vijest da ne samo ne morate odreći zapečene kreme već u ovom slasnom i kremastom desertu možete uživati kad god želite i to uz mnogo jednostavniju pripremu od pripreme originalne verzije.

Potrebno (2 porcije):
250 ml sojinog mlijeka (kupljenog ili domaćeg)
25 g kukuruznog škroba
2-3 žlice šećera (nježno do vrlo slatko)
1/8 žličice kurkume
prstohvat crne soli (kala namak, daje sumporastu aromu jaja)

opcionalno: nekoliko kapi ekstrakta vanilije

Priprema:
Podijelite mlijeko: decilitar ulijte u malu zdjelicu, a ostalo stavite u mali lončić u kojem ćete skuhati kremu na štednjaku.
Pripremite mješavinu za kremu: kukuruzni škrob, šećer i kurkumu odvagnite i dodajte u decilitar odvojenog hladnog mlijeka. Izmiješajte vilicom ili pjenjačom da se potpuno pomiješa, bez grudica.
Zagrijte ostatak mlijeka i kad provrije dodajte škrobnu mješavinu i uz miješanje skuhajte kao puding. Ako vam nije dovoljno žuto možete dodati malo boje za hranu, ali pokušajte ne dodavati više kurkume jer će se osjetiti njen okus. Čim se krema zgusne (to će biti vrlo brzo na ovako maloj količini mlijeka) skinite s vatre i umiješajte prstohvat crne soli i vaniliju, ako koristite.

Podijelite u dvije dekorativne, vatrostalne posudice i ostavite da se hladi do sobne temperature. U hladnom prostoru (npr. na balkonu) ili hladnjaku to će biti već nakon 30 minuta.

Veganski creme brulee_šećerPred posluživanje površinu prekrijte kristalnim šećerom kojeg otopite brenerom* i…

poslužite!

Veganski creme brulee_posluženoOva je krema gusta, slasna i mirisna i sa koricom karamele na vrhu učiniti će vaš užitak potpunim. Kremasti puding od sojinog mlijeka i škroba ukusan je i jednostavan temelj bilo kojeg veganskog pudinga, a uz kurkumu koja daje boju i crnu sol koja daje aromu jaja pretvara se u pravu zapečenu kremu. Kako smo već zajedno skuhali mnogo desertnih jela od jaja (klafuti, pitu od bundeve, palačinku kremšnitu) sigurna sam i da vas ni ova varijanta neće razočarati.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Ja sam ovaj slatki mali plamenik kupila u Müleru na rasprodaji, a često ih imaju i u drugim dućanima. Odličan je za ukrašavanje, ali i kao zanimljiv motiv za razgovor kad imate goste. Osim rastapanja šećera za karamel možete njime zapeći začine za pho (vijetnamsku slavnu juhu) ili karamelizirati sljezove kolačiće, pjenu od bjelanjaka ili sir tako da je jako zgodna stvarca (a i zgodan poklon zaljubljeniku u kuhanje sad u ovo doba godine ;))

**ako nemate plamenik uvijek možete rastopiti dvije žlice šećera u maloj tavi pa premazati preko kreme i ostaviti da se stvrdne, ili pak kreme posipane šećerom gurnuti na minutu pod “roštilj” na vrhu pećnice da se šećer rastopi. Samo pamet u glavu i rukavice na ruke i ne ostavljajte ih bez nadzora!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s