Kimchi palačinke

Brza i jednostavna večera, puna umami okusa, ili doručak koji je tako brz i jednostavan da želite skuhati višak za ponijeti sa sobom na posao – ove su kimchi palačinke baš takav kulinarski trijumf.

Vrijeme je jeftinijeg napa, ili kineskog, zelja pa ako uhvatite koju glavicu pretvorite je u divni domaći kimchi. Probiotička moć kimchija aktivira se brzo i već za nekoliko dana imati ćete fermentirano zelje koje možete grickati u sendvičima i hot dogovima ili ga posluživati uz ručak kao salatu ili banchan. Nakon što isprobate sve jednostavne primjene i prođe neko vrijeme zrijanja vaš već dobro kiseli kimchi isprobajte u ovim palačinkama.

Ove su palačinke aromatične, začinjene, mekane iznutra i hrskave izvana i zapravo fantastično jednostavne. Možete ih smiješati sa najjednostavnijim namirnicama za minutu posla, a njihov slasan okus biti će sjajan kao glavna zvijezda obroka, ali i kao njegova druga violina, možda uz malo umaka ili namaza ili kao pecivo vašem sendviču, bilo od biljnih ili mesnih dodataka.

Potrebno (1 porcija, 2 palačinke):
50 g pšeničnog brašna
1/4 mjerne šalice zrelog kimchija
1/2 žličice mljevene crvene paprike (ovdje ljuta i dimljena)
malo vode iz kimchija ili obične – za umiješati tijesto

ulje za prženje

Postupak*:
Pripremite sastojke, odvagnite brašno, nasjeckajte kimchi, dodajte malo paprike za boju (i ljutinu, ako želite) i uz vodu ili sok iz kimchija umiješajte gusto tijesto.
U zagrijanu tavu stavite dovoljno ulja , a zatim tijesto, ravnajući ga i oblikujući u okruglu, tanku palačinku. Tijesto ne smije biti tekuće i neće se dati razliti, već palačinku oblikujte špatulom i pritiskanjem.

 

This slideshow requires JavaScript.

Ostavite palačinku na prvoj strani da se peče nekoliko minuta, dok gornja površina ne postane gotovo potpuno suha i rubovi budu dignuti od tave i vidljivo pečeni.
Okrenite palačinku, malo je pritisnite (i dodajte koju kap ulja ako je potrebno – i zatim pecite drugu stranu dok ne postane zlatna i hrskava baš kao i prva.

Pečene palačinke poslužite odmah – biti će hrskave, kiselkaste i ugodno “žvakaste”, neće se topiti u ustima i biti će predivno punog okusa. Možete ih jesti cijele ili ih narezati na trokutaste kriške, a osim uz namaze i nareske također su odlične uz vruću rižu ili juhu, kao banchan.

Kimchi palačinke_posluženeIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Ovo je palačinka za pečenje u ulju, na masivnoj tavi – ako ju imate, jer će rezultati biti ljepši, ukusniji i hrskaviji nego iz klizavog teflona. Ja sam kupila prošle godine ovu De Buyer tavu koja je izvrsna, a i brzo opravda investiciju kad se uvjerite ujednostavno održavanje i prekrasne osobine pripreme hrane (posebno mi se sviđa što može sa štednjaka u pećnicu pa ravno na stol). Ako je teflon jedino što imate, ne očajavajte – još uvijek će ispasti dobro, samo obilno nauljite i ne okrećite prerano, prije nego stigne dobiti boju.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s