U vremenu gripa i prehlada dobro je imati asa u rukavu, asa koji vraća u život za petnaestak minuta, čak i ako ga sami za sebe pripremate.
Priča je, vjerujem, svakome poznata: ekipa u školi ili na poslu je desetkovana, u petak se i sam čudnovato zakašlješ, ali misliš:”Kajgod, kakva gripa, potpuno sam zdrav! A i vikend je na vratima.” U petak navečer sve prođe po planu, u subotu ujutro glavobolja se pripiše stajanju u zadimljenom, a do navečer već na scenu stupa temperatura i tresavica i više nema prostora za nijekanje: viroza je u punom jeku.
Ne znam kako vi, ali ja u takvom trenutku obično izgubim njuh, a odmah za njim i tek – jer teško je ostvariti puni okusni užitak bez njuha (Punu sliku daju tek okus, njuh i stimulacija trigeminusa (osjet teksture, boli i tempreature) zajedno), a bez teka teško je jesti da se ima dovoljno energije izdržati povišenu temperaturu.
Ova je juha upravo stvorena za takav trenutak: kombinacijom ugodnih tekstura, jakih okusa, mnoštva tekućina i proteina i začina koji otvaraju dišne puteve ova će vas juha ne samo staviti bliže ozdravljenju već i ukusno vas nahraniti u uvjetima daleko od idealnih.
Potrebno (1 porcija, ali omjeri su potpuno prilagodljivi):
1/2 žličice ulja
1 mladi luk (komad zelenog dijela ostavite za ukras)
2 veća smeđa šampinjona (50g)
pola šalice zrelog domaćeg kimchija (idealno kad je već ozbiljno kiseo)
500 ml vode
50 g tofua (kupovni ili domaći)
50 g narezane piletine ili mješavine za pileće okruglice* ili seitana
1 žličica šećera
1 žličica crvene paprike
1 žličica gochujanga (korejske paste od fermentirane paprike, ja svoju nabavljam u Pekinškoj Patki)
Postupak:
U maloj posudi zagrijte ulje, dodajte nasjeckani mladi luk i gljive i kratko promiješajte da povenu pa dodajte kimchi i zalijte vodom.
Poklopite i pustite da zavrije, a kad zavrije dodajte začine, tofu, piletinu (bilo komadiće ili oblikujte mljevenu mješavinu u male kuglice cca 2 cm promjera) i pustite da vrije na srednoj vatri 10 minuta.
Preselite u dekorativnu zdjelicu, posipajte sačuvanim dijelom mladog luka i prženim sjemenkama sezama i…
Poslužite!
Ovo je jelo punog okusa; začinjeno i kiselo i slasno. Privlačnim izgledom otvara tek, a ugodnom prožimajućom slašću mami na svaki sljedeći zalogaj. Začini u njemu nisu prejaki (i, ako želite, svakako dodajte još i ljutu papriku ili kap ljutog umaka), ali otvaraju dišne puteve i čine čuda za začepljen nos.
S punim želucem i odčepljenim nosom svakako je lakše podnositi prehladu i odmah mi se čini da mi se život vraća u tijelo, a bome i velika porcija juhe svakako je pomoć u vraćanju tekućine koju gubimo šmrcanjem i znojenjem.
Uz sve to rečeno, ova je juha izvrsna i onda kad niste prehlađeni. Aromatična i jednostavna, koristi sastojke koje je lako imati u kući i uživati u njima svakodnevno, pa se, baš kao kod mene danas, može spraviti uz minimum truda, od sastojaka iz hladnjaka i špajze, bez potrebe odlaska u nabavku (što je sjajno kad si već bolestan 🙂). O gochujangu sam prethodno pisala kao jednoj od najboljih kupnji prošle godine, a slast kimchija, odkad sam ga sama naučila napraviti je nepobitna i svakodnevna, pa ako se tek danas odlučite za pripravljanje, već za 4 dana možete uživati u vašem kimchiju.
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂
*mješavina za ove okruglice biti će u jednom od sljedećih postova 😉
2 misli o “Ljekovita kimchi juha”