Rožata s bundevom, iz mikrovalne

Pisala sam već o mojoj ljubavi prema kremama od jaja prošle godine u receptu za brzu pitu od bundeve, a također ste joj mogli svjedočiti dok smo pravili klafuti ili palačinku kremšnitu (dutch baby). Jedna mala promjena tehnike, pristupačnost, jednostavnost i slasan okus čine varijacije slastica s jajima tako  privlačnim da im se uvijek vraćam po još.

Ovaj je recept samo mala varijacija originalnog recepta youtuberice Ochikeron sa bloga Create, Eat, Happy kojim se služim kad zaželim komad pite od bundeve, ali samo jednu ili dvije porcije umjesto cijele pite. Tehniku sam posve preuzela od nje tako da savjetujem da pogledate njen video ako su vam potrebne detaljnije upute.

Potrebno (2 porcije):
1 jaje
150 ml mlijeka (tekstura je glatkija kad je mlijeko masnije)
15-30 g šećera (od nježno zaslađene do potpuno desertne)
100 g muškatne bundeve

Vruća voda za okolo zdjelica dok se rožatice kuhaju

Opcionalno: žličica Alnaturinog Goldsirupa (tamni, melasasti sirup od nerafiniranog šećera) za ukras

Postupak:
Ogulite i nasjeckajte bundevu na manje dijelove pa je skuhajte na pari ili u mikrovalnoj (3 minute, u posudi pokrivenoj silikonskim poklopcem ili plastičnom folijom) da bude mekana. Ohladite.
Mlaku bundevu izmiksajte s mlijekom i šećerom u potpuno glatku smjesu, a zatim pomiješajte s jajetom kratkim miksanjem ili pjenjačom. Dobivenu tekućinu procijedite ako želite potpuno glatke rožatice jer komadići bundeve osjetiti će se u gotovom proizvodu. Mene to ne smata pa ne cijedim, a volim i dodatna vlakna.
Pripremite posudu u koju mogu stati dvije šalice ili zdjelice u kojima ćete kuhati rožate – mora smjeti u mikrovalnu i mora biti dovoljno visoka da je višlja od odabranih zdjelica.

Podijelite smjesu u dvije zdjelice, ulijte oko njih vodu do barem pola visine smjese i na vrh stavite plastičnu foliju. Tako pripremljenu posudu stavite u mikrovalnu na srednju jačinu i kuhajte oko 5 minuta. Krema će se malo napuhati tijekom kuhanja u mikrovalnoj, a na kraju kuhanja biti će malo ispucana na vrhu i sa malim želatinoznim pokretom samo u sredini kad protresete zdjelicu. Ako djeluje više tekuće od toga vratite u mikrovalnu i kuhajte po 30 sekundi dulje između provjeravanja dok ne budete zadovoljni sa konzistencijom. (Snage mikrovalnih pećnica su različite pa ćete pri prvom kuhanju vidjeti kako vaša kuha i prilagoditi).

Izvadite kuhane rožatice i ohladite po želji: do sobne temperature ili par sati u hladnjaku do potpuno hladne kreme.

Poslužite!

Rožata s bundevom_zdjelice

Rožata s bundevom_posluženoOvu rožaticu možete pojesti žlicom direktno iz zdjelice ili je preokrenuti na tanjurić prije nego je pojedete, a odozgo možete nakapati goldsirup, kao ja, ili žlicu karamele ili rastopljene tamne čokolade (najbolje da isprobate sve opcije ;))

Rožata s bundevom_zalogajKremasto, slasno, sa jasnim okusom bundeve (na isti način možete upotrijebiti i kuhani slatki krumpir!), taman slatko da zadovolji želju, ali također i puno proteina. Obožavam je!

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s