Čokoladna torta s kikirikijem

Ponekad se zaljubim u ideju tako jako da je slijedim sve do njenog izvora i tamo pronađem blago kojemu se nisam ni nadala.

Znate već da volim izazove, nove i iznenađujuće ideje i da smo već na Porciji i pol spremili čitav niz zbunjujućih i prekrasnih slatkiša poput puslica bez jaja, kolačića s limunom i makom i krafnica s bučinim brašnom. Ovo je kolač ne samo na njihovom tragu već prekrasni krunski dragulj: osim fantastično ukusan također i potpuno veganski – bez mlijeka i bez jaja, ali također bez ustupaka pristupačan i jednostavan za pripremu.

Ja sam nedavno nabavila dva silikonska kalupa promjera 15 cm da mogu peći potomčici i sebi male torte koje stanu pod naše stakleno zvono promjera 19 cm pa je recept prilagođen tom formatu, a vi ako želite tortu većeg promjera, a još uvijek na kat, zamutite dvostruku količinu i ispecite dva sloja do 24 cm promjera.

Ovaj je kolač sočan, slasan i nije mu potrebna ni krema ni glazura da bi u njemu uživali, no ja ga ovdje pokazujem prelivenog sa ganašem koji smo naučili pripraviti u prethodnom postu – kako napraviti zobeno vrhnje za kuhanje. U slučaju da ne želite pripremati zobeno vrhne upotrijebite neko po vašem izboru i napravite klasičnu ganaš kremu od dva dijela vrhnja i jednog dijela čokolade, po želji aromatiziranom sa kikiriki maslacem ili nekom drugom aromom.

Potrebno (za dvije kore promjera 15 cm, to je 6-8 kriški):
Kolač-suho:
120 g brašna
10 g nezaslađnog kakao praha
pola žličice sode bikarbone

Kolač – mokro:
120 ml kuhane hladne kave (ili 1 žličica kave rastopljena u žlici vruće vode i dopunjena hladnom vodom do potrebne količine)
60 ml neutralnog ulja (ja koristim suncokretovo)
60g šećera
par kapi vanilije po želji

Dodatno: 1 žlica octa (jabučnog ili bijelog vinskog)

Krema:
100 g zobenog vrhnja (ili biljnog ili mliječnog vrhnja po vašem izboru)
50 g crne čokolade, nasjeckane na manje dijelove
20 g glatkog kikiriki maslaca (kupljeni ili domaći)

Dodaci:
par kapi ulja za kalupe
drobljeni kikiriki za ukrašavanje

Postupak:
Uključite pećnicu da se grije na 180°C. Prikupite sve sastojke.Namažite kalupe*.
Kad je pećnica vruća u veću zdjelicu prosijte suhe sastojke: brašno, kakao, sodu bikarbonu.
U manju zdjelicu stavite mokre sastojke: ulje, kavu, šećer i vaniliju ako koristite.
Ulijte mokre sastojke u suhe, promiješajte nekoliko puta pjenjačom da se ujedine i zatim dodajte žlicu octa. Nikako ga nemojte dodavati ranije jer on će reakcijom sa sodom dati kolaču pjenastu strukturu i ako ga ulijete ranije sva će mu se kemijska snaga potrošiti prije pečenja.
Podijelite tijesto u kalupe i stavite peći u pećnicu na 20 minuta na 180°C.
Pečeni kolači biti će lijepo dignuti, rubova odvojenih od kalupa. Kad ga dirnete na vrhu biti će mekan, a ako ga bocnete čačkalicom ona će izaći iz kolača čista, bez sirovog tijesta. Izvadite kalupe iz pećnice i ostavite da se kore hlade u kalupu bar 10 minuta prije nego ih okrenete i izvadite iz kalupa na rešetku da se potpuno ohlade.

Kad su se kore ohladile pripremite jednostavni ganaš: zagrijte zobeno vrhnje u mikrovalnoj (1 minuta u mojoj od 700W) ili u posudi nad vrućom vodom (bain marie), ubacite u njega nasjeckanu čokoladu i kikiriki maslac i miješanjem rastopite. Kratko ohladite kremu prije nego je nanesete na kolač (teško je raditi s njom kad je pretopla, no 5-10 minuta hlađenja je obično dovoljno).

Premazani kolač ukrasite po želji, ovdje je za to poslužila žlica zdrobljenog kikirikija (slani, prženi) i ohladite neko vrijeme u hladnjaku prije posluživanja (da vam bude lakše rezati) ako želite, a zatim…

poslužite!

čokoladna torta s kikirikijem_posluženo

čokoladna torta s kikirikijem_okomitaOva je torta naprosto divna! Tamna, čokoladna, sočna – topi se u ustima. Isprobavajući recept prošli tjedan odnijela sam jednu i na posao i dobila je zvjezdane komentare. Kava u kolaču ne osjeti se (ali možete pojačati okus kuhajući jaču kavu) no daje snažan podstrek kakau da bude aromatičan i utječe na bolje dizanje kolača (kakao, kava i ocat su sve kiseli sastojci koji poboljšavaju pjenušanje sode bikarbone).

čokoladna torta s kikirikijem_sunceGanaš krema pripremljena sa zobenim vrhnjem prekrasne je teksture i neutralnog okusa koji ističe čokoladu koju ste odabrali i nenametljiv okus kikiriki maslaca.

čokoladna torta s kikirikijem_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Ako pečete kolač u kalupima koji nisu silikonski dobro ih je temeljitije pripremiti, namazati uljem i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje prije nego ulijete tijesto. Tako ćete lakše izvaditi kolač iz kalupa nakon pečenja.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s